петък, 01 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  11444 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

  За професията и възможностите разказва Людмил Бързев, който разработва и предлага облачно базирани инфраструктурни решения в HeleCloud
  29 март 2019, 10:50 a+ a- a

  Людмил Бързев е част от екипа в HeleCloud – технологична компания в платформата на Amazon Web Services (AWS), създадена през 2016 г., с офиси в Лондон и София.  Завършил е Техническия университет – София с бакалавърска специалност „Автоматика, информационна и управляваща техника“. Има и магистърска степен в областта на електронното управление. Кариерата му стартира още по време на обучението в университета като ИТ съпорт специалист. През годините заема различни позиции като solution designer, младши и старши инфраструктурен архитект, както и ръководител екип. В HeleCloud започва на позицията инженер по облачни услуги преди година и половина, а в момента е консултант по облачни услуги.

  Срещнахме се с Людмил, за да ни разкаже повече за работата си. Какви са основните отговорности, какви умения и качества са нужни, как се поддържа квалификацията и кои са най-големите заблуди за облачните услуги. 

  Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

  Какви са основните отговорности на консултанта по облачни услуги?
  Консултантите по облачни услуги при нас имат широк спектър от отговорности – както технически, така и организационни. Основната задача е да разработват и предлагат облачно базирани инфраструктурни решения, които в най-висока степен да решават бизнес проблеми на клиентите ни.  Постигаме го чрез налагане на добрите DevOps практики и се базираме почти изцяло на Amazon AWS (Amazon Web Services). Разбира се, не участва само един човек, а екип от специалисти с богат опит и познания в ИТ индустрията. След като техническото решение вече е ясно и одобрено, консултантите вземат участие и в имплементацията на проектите.

  Организационните ми отговорности включват планиране на работата, оценяване на задачи и комуникиране с клиентите относно прогреса в даден проект. Често се включвам и в интервюирането на кандидати за работа. 

  Как типично протича един работен ден?
  Денят ми започва с кафе. В HeleCloud имаме гъвкаво работно време, което ми позволява да идвам по-рано на работа, за да избегна задръстванията. 

  В компанията работим по agile методология и планираме работата си обикновено за седмица или две напред. Това ми дава ясна представа с какво точно ще се занимавам през деня.

  Опитвам се сутрин да работя по по-високо приоритетни задачи, тъй като съм по-продуктивен. Тук попадат разработването на дизайни, писане и имплементация на код, оптимизации на съществуващи среди. Следобедите се занимавам със задачи, изискващи по-малко мозъчни цикли като срещи, планиране и документация.

  Динамиката на работата понякога налага промени в първоначалния план, но пък това я прави интересна.

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Може би най-важното нещо е да обичаш това, което правиш. Работим в доста динамична среда и нещата се променят бързо. Нови технологии се налагат на пазара. За да бъдем в крак с иновациите, ученето е постоянна част от ежедневието ни. За да се справи с динамиката, човек трябва да обича работата си и тя да не му тежи.

  Що се отнася до умения, консултантът по облачни услуги трябва да има широки познания по различните технологии в индустрията като операционни системи, компютърни мрежи, автоматизация. Опит в програмирането също не е излишен. Работата с клиенти пък изисква добри комуникационни умения.

  Как поддържаш знанията и квалификацията си?
  На първо място чрез колегите. Имам късмета да работя с млади и много талантливи хора, от които научавам по нещо ново всеки ден. Старая се да следя специализирани ресурси относно технологията, която разработваме, като whitepaper-и и блог постове. Когато мога, посещавам и събитията на локалните AWS  и HashiCorp потребителски групи. Там се срещам с колеги от други компании, с които споделяме опит. Като инженери и консултанти по облачни услуги в HeleCloud преминаваме и необходимата сертификация за работа с AWS.

  Какви са възможностите за развитие?
  Възможностите за развитие пред един консултант са както хоризонтални, така и вертикални. Облакът (Cloud) е необятна технология. Съществуват буквално стотици услуги, решаващи различни проблеми. Amazon, както и другите облачни доставчици разработват нови услуги по-бързо, отколкото аз съумявам да прочета за тях. Работата ни позволява да се докосваме до нови технологии постоянно, оттам натрупването на много нови знания. 

  Вертикалният растеж в моята област започва с инженер по облачни услуги, консултант по облачни услуги и най-висшето ниво е старши консултант по облачни услуги. Работата на инженера и консултанта е много сходна. Това, което се променя, когато поемеш ролята на консултант, е по-близката работа с клиентите и прекарването на повече време в комуникация. Но това не означава, че не се занимаваме с техническа работа, напротив – ние участваме директно в имплементацията на инфраструктурните проекти. 

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Заблудите и митовете около нашата индустрия са много. Срещам доста трудности, когато обяснявам на някого извън индустрията какво работя. И накрая някак си се оказва, че работя „нещо с компютри“. Чувал съм и че работата на консултантите е лесна. Напротив, изисква се сериозна подготовка, умения и концентрация, за да бъдеш успешен.

  Що се отнася до облачните услуги, един от най-големите митове е, че не са достатъчно сигурни. Това е далеч от истината, в много от случаите облачните инфраструктури са много по-сигурни от инфраструктурите в частни дейта центрове.

  Как си почиваш?
  Свободното си време прекарвам със семейството си. Карам сноуборд и много обичам планината. Също обичам да си ходя на село. То се казва Въбел и там времето сякаш в спряло, което ми действа много разтоварващо.

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers
  преди 17 часа
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 23 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 2 дни
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 2 дни
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния