събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  17805 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?

  За професията и възможностите разказва Диан Георгиев, който отговаря за изпълнението на обектите в българската строително-инвестиционна компания
  31 май 2018, 09:34 a+ a- a

  Диан Георгиев е главен инженер в българската строително-инвестиционна компания „Планекс”. По специалност е строителен инженер – завършил е „Строителство на сгради и съоръжения“ и две магистратури – „Строителство на сгради и съоръжения“ и „Транспортно строителство“ във ВСУ „Черноризец Храбър“. Кариерата му стартира още по време на студентските години. В „Планекс” започва работа през 2002 като помощник технически ръководител при изграждането на хотел „Сириус Бийч“ във варненския КК „Св. Св. Константин и Елена“. В „Планекс“ Диан преминава цялата йерархия в строителството. Израства до технически ръководител, а малко по-късно работи в Технически отдел като ръководител на проект. След това проектира кофражите за грубото строителство в компанията. Следващата позиция, която заема, е началник обект на голям проект – изграждането на Търговско-развлекателен комплекс „Галерия Варна“, понастоящем „Делта Планет“ МОЛ. От 2010 е главен инженер на „Планекс” ЕООД. 

  Срещнахме се с Диан във Варна, за да ни разкаже повече за работата си. С какво се занимава, какви отговорности има, как поддържа квалификацията си, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията.

  Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?

  Какви са основните отговорности? 
  Отговорността ми е да организирам изпълнението на обектите в компанията. Аз се грижа те да са обезпечени с хора, механизация, материали и т.н. Приоритетите ми са да направлявам взаимодействието между всички наши звена – механизация, снабдяване и обектово ръководство. Oтговарям за проектите на „Планекс“ във Варна – районът ни е от Обзор, през Шумен до Шабла.

  Как протича един работен ден?
  Работният ми ден обикновено започва в офиса. Първо, имам работа с офертен отдел. Обсъждаме новите оферти, които даваме във връзка с предстоящи обекти. След като си свърша задачите в офиса – кореспонденция или нещо друго, тръгвам по обектите. Там имам оперативна работа с ръководителите на проекти, техническите ръководители и т.н. С тях решаваме належащите въпроси, свързани с проекта. 

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Трябва да имаш желание, да си отдаден на професията и да можеш да приемаш предизвикателства. Ежедневно има какво да се научи – било то от колегите, с които работя, като проектанти и инвеститори, било то на самия обект. Всеки проект е различен и във всеки проект има някакво предизвикателство и нещо специфично, което трябва да бъде решено. С годините непрекъснато се трупа опит, който дава увереност за следващи проекти. 

  Как поддържаш знанията и квалификацията си? 
  В „Планекс“ получих подкрепа от ръководството още от първия работен ден. Те ми помогнаха в образованието. С колегите имаме непрекъснати обучения в страната и в чужбина. Имаме партньори, с които работим и които редовно ни канят, за да ни представят нови продукти и възможности. На практика ние отиваме и се учим от европейския опит. 

  Какви са възможностите за развитие? 
  Съдейки по моята кариера, перспективите са много добри. В една голяма и бързо развиваща се компания винаги има големи възможности. Първо има вертикален растеж, започвайки от най-ниското ниво. Имам колеги, които са започнали като стажанти и които в момента се развиват, като някои от тях са стигнали до технически ръководители и ръководители проекти. Но дори и след едно такова вертикално израстване, винаги има възможност за хоризонтален растеж. Всичко е въпрос на желание и умения на човека, който е решил да се занимава с професията. Този, който работи и се отдава, винаги получава растеж. 

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Най-големият мит е, че без да работиш, ще постигнеш нещо – напротив трябва да влагаш много. Грешна е представата, че достигайки до по-висока позиция, ти спираш да работиш и стоиш само в офиса. Напротив – при нас в строителството всичко е много динамично и се развива на площадката. Не присъствайки на обекта, ти се отделяш от тази среда и не можеш да ръководиш нещата в прекия смисъл. Мит е, че получавайки по-висока позиция, стоиш в офиса пред компютъра и командваш от телефона. Истината е, че всичко се случва на работната площадка. 

  Любимият въпрос на интервю за работа на Радостина Милкова, „Планекс” ЕООД, Варна, вижте ТУК.

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 17 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 21 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 22 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 23 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект