понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  15220 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?

  За професията и възможностите разказва Иван Дамянов, който отговаря за оценката на дейностите преди сключването на договор с клиента
  05 февруари 2018, 10:02 a+ a- a

  Иван Дамянов e Quotations Engineer в Lufthansa Technik One Planning and Engineering Department. Завършил e бакалавърска степен в ТУ-София със специалност „Транспортна техника и технологии“. След това продължава обучението си във Великобритания и завършва магистърска степен в Coventry University със специалност Automotive Engineering.

  Срещнахме се с Иван, за да ни разкаже повече за професията Quotations Specialist. С какво се занимава, какви отговорности има, как поддържа квалификацията си, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията.

  Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?

  Началото на кариерата
  Моята кариера стартира след като завърших магистърската си степен във Великобритания. Решението ми беше да се върна в България и тук да се развивам професионално. Тъй като възможностите  за работа като автомобилен инженер не са в изобилие, реших да потърся каквато и да било инженерна специалност в някоя голяма международна компания, за да имам досег с колкото се може повече хора и да натрупам опит. Така се озовах в „Сименс“ на позиция „Инженер сградна автоматизация“. След 2 години прекарани там реших, че е време да потърся развитие в сферата на транспортното инженерство. Така, през 2014 година, попаднах на сегашната си позиция като „Инженер производствено планиране, прогнозиране и развитие“ в Lufthansa Technik Sofia.

  Какви са основните отговорности на тази позиция?
  Lufthansa Technik Sofia извършва ремонт и поддръжка на пътнически самолети. Голяма част от функциите на компанията са централизирани и базирани тук в София. Част от тях е и моят отдел, който отговаря за оценката на дейностите преди сключването на договор с клиента.

  След като получим работен пакет (списък от дейности по техническото обслужване на самолетите) от клиента, задачата ни е да проверим качеството на получената документация 

  (ако има нещо, което липсва, да го изискаме), да оценим работния пакет по отношение на необходим труд (човекочасове), време на престой на самолета в хангара, както и да направим прогноза за количеството необходими материали като цена. Винаги трябва да сме сигурни, че всички „дребни“ детайли, които изисква клиента, са спазени и правилно отразени в подготвените оценки на работата. Друга основна част от нашата работа е да поддържаме бази от данни с документи. Това включва анализиране на данните след като вече дадена работа е свършена на самолета, за да се направи съпоставка на реалното потребление на човекочасове в сравнение с тези, които са оценени предварително. Анализът на обратната връзка, който получаваме от клиентите и колегите от производството, също е много важно да бъде обработен и използван за последващите оценки. 

  Как типично протича един работен ден?
  Денят ни започва с преглед на списъка, в който са записани всички запитвания, които са дошли със съответните крайни срокове за оценка. Ако има някой свободен проект, то той се взима от човек от екипа и започва работата по него. Съответно, ако някой от екипа подготвя проект с кратък срок и не може да се справи, това се казва и се обмисля вариант как да му се помогне и да се разпредели работата, така че всички проекти да бъдат предадени на време. След това всеки работи по конкретния проект, като непрекъснато има обсъждане на различни предизвикателства, които се появяват и така всички в екипа непрекъснато трупаме знания и опит и се обучаваме. Веднъж седмично имаме среща на екипа, на която се обсъжда кой с какви специфични проблеми се е сблъсквал в даден проект и как тези проблеми могат да бъдат решени за бъдещи проекти.

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Нужно е човек да има добри технически познания, особено в сферата на авиацията. Друго важно качество е добрата комуникация, тъй като работата ни включва комуникация с много хора от доста различни отдели на Lufthansa, както и с външни клиенти. Изключително важно е човек да не се притеснява от предизвикателствата и да е отворен към решаването на нови проблеми, тъй като това е част от ежедневната ни работа. 

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  Като човек, който не е завършил авиационно образование, за мен беше огромно предизвикателство да навляза максимално бързо в тази сфера и да добия колкото се може по-пълни знания. Благодарение на страхотния екип от професионалисти и отзивчивостта на колегите с повече опит, успях за кратък период да достигна едно добро ниво, за да мога да съм полезен на екипа. След това в процеса на работа, добивах нови знания и увереност в това, което правя. За да поддържаме знанията и уменията си, Lufthansa инвестира в служителите си, като ни изпраща редовно да посещаваме курсове както за различни типове самолети, така и за добиване на допълнителни умения като комуникация, управление на времето, компютърни умения и т.н. Проактивността и черпенето на знания от по-опитните колеги е един от най-ефективните начини за мен да подобрявам уменията си.

  Какви са възможностите за развитие?
  Авиационната индустрия е една от бързо развиващите се сфери и човек, ако има желание, винаги може да се развива в тази инженерна област. Проектират се нови типове самолети от големите производители като Airbus и Boeing, които ще трябва да бъдат обслужвани и поддържани. Lufthansa Technik, като лидер на пазара за базово обслужване на самолети, има интерес да привлече компании с такива нови типове самолети. Съответно хората, които ще работят по подготовката и обслужването, трябва да бъдат обучени, за да може компанията да има необходимото ноухау, когато се стигне до реалното посещение на такъв самолет в хангарите на Lufthansa Technik. Като най-пресен пример мога да кажа, че в последните 3-4 месеца доста колеги преминаха обучение за Airbus A350 и Boeing 787, тъй като се очаква в съвсем скоро време да започне реална подготовка за ремонт и  поддръжка за тези последни модели самолети.

  Що се отнася до моето лично развитие, за мен е важно да ставам по-добър в това, което правя, и да го предавам на колеги с по-малък опит, за да може заедно екипът и Lufthansa Technik да вървим напред.

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Най-голямата заблуда, която хората имат за тази професия е, че един човек се занимава и планира всичко, стои до самолета и контролира работата. Противно на тези очаквания, подготовката на един самолет да влезе в хангара и да бъде обслужен, минава през 5 различни отдела. В допълнение мога да кажа, че времето от първия контакт на клиента, който притежава самолета, до реалното влизане в хангара отнема поне няколко месеца. Екипът, в който работя в момента, е от 120 човека и реално първи вижда пакета, който клиентът желае да бъде изпълнен и дава информация на следващите отдели по веригата.

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Стокообменът между България и Китай през 2023 г. е над $4 млрд.
  Българският износ отбелязва ръст от близо 33% спрямо 2022 г.
  преди 8 часа
  Стартира изграждане на център за високи технологии в ПГ „Хенри Форд“, София
  С 3,4 млн. лв. ще бъдат изградени 5 нови лаборатории и закупено оборудване за обучение с модерни технологии
  преди 10 часа
  Политическата несигурност в ЕС се засилва със 100 независими евродепутати и силни крайнодесни влияния
  Индексът на Кофас за политическа нестабилност отбелязва влошаване с 1,5% през 2023 г.
  преди 14 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 15 часа