вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    21324 прочитания

    JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?

    За професията и възможностите разказва Юлиан Савов, който ръководи отдел „Покупки“ в мебелната верига aiko
    20 юни 2018, 10:20 a+ a- a

    Юлиан Савов ръководи отдел „Покупки“ в мебелната верига aiko. Завършил е магистратура „Фирмен мениджмънт и индустриален инженеринг“ в Стопанския факултет на ТУ-София. Към екипа на компанията се присъединява като продавач-консултант преди 23 години, когато aiko е още малка семейна фирма и има само един магазин. През годините преминава през почти всички позиции в компанията - отговаря за набирането на доставчици и доставката на мебели, става управител на обект, разработва рекламни кампании... В момента оглавява отдел „Покупки“, където работят продуктови мениджъри и техните асистенти. Те ежедневно се грижат за подбора на мебелния асортимент на aiko. 

    Срещнахме се с Юлиан Савов, за да ни разкаже повече за работата на продуктовия мениджър. Какви са основните отговорности, как се поддържа квалификация, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията.

    Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?

    Какви са основните отговорности?
    Основната отговорност на продуктовия мениджър е подбор на качествен и отличаващ ни от всички останали асортимент.  Това изисква професионални познания за продуктите и материалите, от които са изработени. Второ, подбор на сериозни производители и доставчици, договаряне на цени и условия за работа с тях. Това на свой ред изисква широки познания за производствените процеси и логистиката. Също така е много важно да намираме изделия, подходящи за нашия пазар. Ежемесечно анализираме пазара и продуктовото си портфолио, което налага човек да има добри аналитични познания. Ние формираме и крайните цени за нашите клиенти. Отговаряме и за създаването на рекламните стратегии и избора на асортимента, който участва в тях. 

    Как протича един работен ден?
    Ежедневието ми е много динамично и е свързано с много комуникация, аналитична работа и пътувания. Сутрин започваме с оперативка, на която разискваме проблеми от предходния ден и от седмицата. Преглеждаме пощата си, тъй като имейл комуникацията е доста динамична в нашия отдел. Запознаваме се с реализацията от предходния ден и след това започваме с ред задачи, свързани с комуникация с доставчици, подбор на асортимент, закриване на позиции, които нямат добра реализация, подготовка на следващ проспект и др. Ежедневни са и комуникации с други отдели от централно управление и търговските зали, по клиентски мнения и въпроси или пояснения за продукти, обучения и т.н.

    Какви умения и качества са необходими за тази професия? 
    За да си успешен продуктов мениджър, е необходимо да имаш добри математически и аналитични познания, да умееш да планираш, да притежаваш стратегическо мислене, да умееш да комуникираш и да можеш да работиш в екип. В същото време се изисква да сме достатъчно търпеливи, приветливи и комуникативни. От полза е владеенето на немски и английски език, тъй като това помага за успешната комуникация с нашите контрагенти от цял свят. 

    Как се поддържат знанията и квалификацията? 
    В компанията има кариерен център, за който отдел "Човешки ресурси" периодично организира, атестиране на служителите и дават основание и препоръки за по-нататъшното им развитие. Също така се провеждат чуждоезикови курсове, които подпомагат всички служители в подобряване на нивото им. Участваме и в допълнителни курсове на тема Microsoft Office пакети. Следим и всичко ново, което е свързано с нашата професия от гледна точка на дизайн и модни тенденции, посещаваме много мебелни изложения и панаири. 

    Какви са възможностите за развитие? 
    Ние развиваме всеки един асистент на продуктов мениджър, който приемем в нашия отдел. И във всеки един момент той има възможност да поеме длъжността продуктов мениджър. Наред с това всеки продуктов мениджър може да поеме предизвикателството на ред други позиции, които са подходящи за неговата личност. Също така, като част от най-голямата мебелна компания в Европа – XXXLutz, ние имаме възможността да се учим от най-добрите практики в мебелния бранш. Към момента групата притежава над 650 магазина в над 10 държави в Европа и ежегодно отваря по няколко нови обекта. Това със сигурност дава възможност за кариерно развитие и извън пределите на страната.

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    Често хората си представят, че стоят в един офис, разглеждат имейли, продукти и провеждат телефонни разговори, но реалността е далеч по-различна. Ежедневието е много динамично – освен напрегнатата комуникация се изисква постоянна, аналитична работа върху продуктите, цялостното портфолио и доставчиците, както и комуникация с всички отдели в компанията. Всичко това, понякога се явява висока топка за новите попълнения в нашия отдел. 

    Видео за компанията като работодател вижте в профила на мебелната верига aiko в Jobs.bg ТУК.

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 8 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 8 часа
    преди 9 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 11 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 12 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд