сряда, 07 декември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  16912 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?

  За професията и възможностите разказва Юлиан Савов, който ръководи отдел „Покупки“ в мебелната верига aiko
  20 юни 2018, 10:20 a+ a- a

  Юлиан Савов ръководи отдел „Покупки“ в мебелната верига aiko. Завършил е магистратура „Фирмен мениджмънт и индустриален инженеринг“ в Стопанския факултет на ТУ-София. Към екипа на компанията се присъединява като продавач-консултант преди 23 години, когато aiko е още малка семейна фирма и има само един магазин. През годините преминава през почти всички позиции в компанията - отговаря за набирането на доставчици и доставката на мебели, става управител на обект, разработва рекламни кампании... В момента оглавява отдел „Покупки“, където работят продуктови мениджъри и техните асистенти. Те ежедневно се грижат за подбора на мебелния асортимент на aiko. 

  Срещнахме се с Юлиан Савов, за да ни разкаже повече за работата на продуктовия мениджър. Какви са основните отговорности, как се поддържа квалификация, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията.

  Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?

  Какви са основните отговорности?
  Основната отговорност на продуктовия мениджър е подбор на качествен и отличаващ ни от всички останали асортимент.  Това изисква професионални познания за продуктите и материалите, от които са изработени. Второ, подбор на сериозни производители и доставчици, договаряне на цени и условия за работа с тях. Това на свой ред изисква широки познания за производствените процеси и логистиката. Също така е много важно да намираме изделия, подходящи за нашия пазар. Ежемесечно анализираме пазара и продуктовото си портфолио, което налага човек да има добри аналитични познания. Ние формираме и крайните цени за нашите клиенти. Отговаряме и за създаването на рекламните стратегии и избора на асортимента, който участва в тях. 

  Как протича един работен ден?
  Ежедневието ми е много динамично и е свързано с много комуникация, аналитична работа и пътувания. Сутрин започваме с оперативка, на която разискваме проблеми от предходния ден и от седмицата. Преглеждаме пощата си, тъй като имейл комуникацията е доста динамична в нашия отдел. Запознаваме се с реализацията от предходния ден и след това започваме с ред задачи, свързани с комуникация с доставчици, подбор на асортимент, закриване на позиции, които нямат добра реализация, подготовка на следващ проспект и др. Ежедневни са и комуникации с други отдели от централно управление и търговските зали, по клиентски мнения и въпроси или пояснения за продукти, обучения и т.н.

  Какви умения и качества са необходими за тази професия? 
  За да си успешен продуктов мениджър, е необходимо да имаш добри математически и аналитични познания, да умееш да планираш, да притежаваш стратегическо мислене, да умееш да комуникираш и да можеш да работиш в екип. В същото време се изисква да сме достатъчно търпеливи, приветливи и комуникативни. От полза е владеенето на немски и английски език, тъй като това помага за успешната комуникация с нашите контрагенти от цял свят. 

  Как се поддържат знанията и квалификацията? 
  В компанията има кариерен център, за който отдел "Човешки ресурси" периодично организира, атестиране на служителите и дават основание и препоръки за по-нататъшното им развитие. Също така се провеждат чуждоезикови курсове, които подпомагат всички служители в подобряване на нивото им. Участваме и в допълнителни курсове на тема Microsoft Office пакети. Следим и всичко ново, което е свързано с нашата професия от гледна точка на дизайн и модни тенденции, посещаваме много мебелни изложения и панаири. 

  Какви са възможностите за развитие? 
  Ние развиваме всеки един асистент на продуктов мениджър, който приемем в нашия отдел. И във всеки един момент той има възможност да поеме длъжността продуктов мениджър. Наред с това всеки продуктов мениджър може да поеме предизвикателството на ред други позиции, които са подходящи за неговата личност. Също така, като част от най-голямата мебелна компания в Европа – XXXLutz, ние имаме възможността да се учим от най-добрите практики в мебелния бранш. Към момента групата притежава над 650 магазина в над 10 държави в Европа и ежегодно отваря по няколко нови обекта. Това със сигурност дава възможност за кариерно развитие и извън пределите на страната.

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Често хората си представят, че стоят в един офис, разглеждат имейли, продукти и провеждат телефонни разговори, но реалността е далеч по-различна. Ежедневието е много динамично – освен напрегнатата комуникация се изисква постоянна, аналитична работа върху продуктите, цялостното портфолио и доставчиците, както и комуникация с всички отдели в компанията. Всичко това, понякога се явява висока топка за новите попълнения в нашия отдел. 

  Видео за компанията като работодател вижте в профила на мебелната верига aiko в Jobs.bg ТУК.

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  За първи път: Търговията ни със Северна Македония достигна 1 млрд. евро през 2022
  Бизнес форум с над 150 представители на бизнеса и търговските камари от двете страни се проведе в Скопие
  преди 5 часа
  преди 6 часа
  Финтех компанията ITF набра 2 млн. лв. от борсата
  Това е 5-то успешно IPO на beam пазара за тази година
  преди 7 часа
  ЕК одобри 5.6 млрд. евро за българското земеделие до 2027
  Планът ще подкрепи създаването на близо 9500 работни места и 650 инфраструктурни инвестиции в селските райони
  преди 7 часа
  Авиационният сектор ще излезе на печалба през 2023 г.
  Според прогнозите на IATA това ще се случи за първи път от настъпването на пандемията през 2019 г.
  преди 12 часа
  Какво предстои за банките през 2023?
  Банките ще трябва да търсят нови източници на стойност в дългосрочен план, сочи анализ на Делойт