неделя, 01 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  16102 прочитания

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?

  За професията и възможностите разказва Тодор Григоров, който отговаря за инфраструктурата при внедряването на продукти на крайни клиенти
  03 август 2018, 10:29 a+ a- a

  Тодор Григоров e Head of Project Infrastructure в софтуерната компания Fadata, специализирана в предоставянето на решения за застрахователи. Завършил е „Право“ в Софийския университет,  „Информационни технологии в съдебната администрация” в УниБит и магистратура „Софтуерни архитектури и управление на качеството“ също в УниБит.

  Малко преди да се дипломира в СУ, стартира първата си работа, с която сменя изцяло посоката. Започва в ИТ отдела на информационна агенция, харесва му и решава да продължи развитието си в ИТ сектора. Преди да се присъедини към Fadata, Тодор работи повече от 5 години в Hewlett-Packard Global Delivery Bulgaria Center, където преминава през общо седем позиции. Започва като 2nd Level Technical Support Engineer и се издига до Service Delivery Manager, като ръководи екип от над 50 души. От 2013 преподава в различни университети, сред които СУ и Пощенски университет. 

  Преди година Fadata му предлага интересна позиция и той решава да я поеме. Присъединява се към компанията през 2017 като Project Infrastructure Lead, а в момента вече е Head of Project Infrastructure. Срещнахме се с Тодор Григоров, за да ни разкаже повече за работата си. Какви са основните отговорности, как се поддържа квалификация, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията.

  Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?

  Какви са основните Ви отговорности?
  Отговарям за доста сериозна част от внедряването на ниво инфраструктура на нашата система при крайни клиенти. От подготовката на всички сървъри, през инсталирането в първоначалната конфигурация, така че да има работещ продукт, преди да се включат колегите с по-тежката част по имплементацията. 

  Как типично протича един работен ден?
  Започвайки в тази компания, типично денят ми преминавашe в технически задачи. С нарастването на обема на работата все по-често се улавям, че съм в срещи, на които се дискутират неща на по-високо ниво. За щастие, имам зад гърба си колеги, които покриват техническата част. 

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Нужен е сериозен хъс, защото предизвикателствата са ежедневни и най-различни. Ако човек е конформист, със сигурност няма да му хареса, защото всеки ден някой те изважда от комфортната ти зона. Аз самият през годините се научих сам да се изваждам, ако това не се случва. Смятам, че това е много ценно качество за всеки един професионалист и това търся и аз в хората, с които работя. Да не са хора на статуквото и да са генератори на нови и предизвикателни идеи. Що се касае до професионални умения, моят екип е интердисциплинарен, но основните ни познания са върху Oracle инфраструктурата, на която е базиран нашият продукт.

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  Най-често от предизвикателствата, които клиентите ни задават. И това е най-интересната част от работата. Отивайки при един клиент, той вижда какво му предлагаме, но също така има своите вкусове и предпочитания и изисква от нас да допълним. Всяка една такава добавка отнема много време за изследване и разработка. Винаги се цели най-новото и ежедневието ни е такова, че ни държи непрекъснато на върха на технологията.

  Сериозно разчитаме и на Oracle като технология и по-конкретно на Oracle University, откъдето много често черпим знания. Освен това аз и моят екип сме с доста голям опит в ентърпрайз средите – подпомагали сме Fortune 500 компании, от което също натрупахме сериозен опит. 

  Какви са възможностите за развитие?
  За момента виждам, че има такива във Fadata и това е една от причините, поради които идвам с желание на работа. Винаги има накъде да се расте и какво да се даде повече на една компания. Вярвам, че давайки на компанията и на колегите си, даваш и на себе си. Т.е  колкото повече подпомагаш компанията и колегите си да се развиват, толкова повече се развиваш и ти самият.

  Що се касае до израстване в йерархия, в момента сме в процес на преструктуриране, създават се нови позиции и има накъде да се расте. 

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Генерално в ИТ индустрията в България, най-голямата заблуда е, че започваш работа, някой започва да ти дава много пари и ти живееш един прекрасен и лесен живот. Това обаче не е така, защото, за да станеш добър, се изискват стотици часове практика и работа. Когато стартирах моята кариера, след 12-часова смяна, работех още 5-6 часа вкъщи, за да допълвам това, което съм пропуснал през деня. Най-голямата заблуда в ИТ е, че това е нещо лесно, от което взимаш много пари. Да, факт, може и да взимаш много пари, но трябва да си ги заслужиш с доста сериозен и упорит труд. 

  Схващането, че в момента, в който се издигнеш, вече не трябва да работиш, също е голям мит. Винаги, когато човек каже, че е Head, първото нещо, което изниква, е началник, т.е. той не работи. Напротив - сега графикът ми е много по-натоварен откъм срещи, разговори с клиенти, уъркшопи и т.н.  

  Как си почивате и какви са хобитата Ви?
  Хобито ми е семейството. Имам две деца. За разлика от много хора, за мен истинската почивка е някъде със семейството. Ние сме си самодостатъчни, за да прекараме изключително приятно. Така че определено извън работа, времето ми е посветено на семейството. 

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Инфлацията в Еврозоната падна до най-ниското си ниво от 2 години насам
  Показателят се увеличава с най-бавното темпо от края на 2021 г.
  преди 2 дни
  България е привлякла €80 млн. по програма Хоризонт Евопа
  За 2 години български учени, изследователи и бизнес партньори са участвали в 214 проекта по програмата
  преди 2 дни
  Открит бе първия етап от фотоволтаичния парк на „Каменица“ АД в Хасково
  Съоръжението е последната най-голяма инвестиция на компанията в посока устойчиво развитие и е първото в подобен мащаб за Molson Coors на глобално ниво
  преди 2 дни
  За девета поредна година Лидл България посреща ученици за дуално обучение
  Те ще се обучават за професиите Икономист и Спедитор-логистик
  преди 2 дни
  НС прие промени в Закона за защита на подаващите сигнали служители
  Приемането на законопроекта е част от Плана за възстановяване и устойчивост