сряда, 07 декември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  34481 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

  За професията, отговорностите и възможностите разказва Виктор Митев – мениджър „Данъчна практика” в EY България
  28 юли 2016, 10:53 a+ a- a

  Виктор Митев – мениджър „Данъчна практика” в EY България


  Виктор Митев е завършил „Международни икономически отношения” в УНСС, след което преминава серия от изпити във Великобритания в един от институтите за дипломирани експерт счетоводители. В момента завършва магистратура във Виена по данъчно право.

  Началото на кариерата му: 
  След като завършва УНСС, Виктор работи една година в САЩ като стажант за BPO компания, където се занимава със счетоводство. Връща се в България и започва работа като одитор. Малко след това се открива възможността да се присъедини към EY и да стартира кариера в областта на данъците, на която е отдаден вече осем години.  

  Срещнахме се с Виктор, за да ни разкаже за професията на данъчния консултант. С какво се занимава, какви отговорности има, как поддържа квалификацията си и какви са възможностите за развитие.

  Ето какво разказва Виктор за професията на данъчния консултант: 

  Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

   

  В какво се състои работата на данъчния консултант?
  Данъчната материя не е лека, особено корпоративното облагане. И е нормално бизнесът да търси помощ от данъчния консултант като експерт, за да вземе най-доброто решение по отношение на своите задължения. На мен ми е изключително интересно, защото е пресечна точка между няколко области: счетоводство, финанси, право. Обикновено професията на данъчния консултант е подходяща за хора, които искат по-дългосрочно да реализират кариера в тази сфера, защото знанията и уменията се изграждат след няколко години работа. 

  Кои са основните отговорности на позицията?
  При нас в EY сме близо 60 човека, които се занимаваме с данъци, като има различни екипи. Консултантът традиционно помага на своя клиент да взема правилните решения по отношение структуриране на сделка или нов продукт, който пуска на пазара. Друг екип се занимава с калкулиране на данъчното задължение, подаване на данъчните декларации. Ако възникнат спорове, екип основно от колеги с юридическо образование и опит ще помага в разрешаването на тези спорове в рамките на данъчната ревизия или пред съда.

  Как протича типичен работен ден?
  Работата е много динамична. Със сигурност има много срещи с клиенти. Телефонни разговори. Характерно за данъчния консултант в EY е, че ние работим с клиенти, които имат присъствие в други държави. Поради тази причина често работим с колеги от другите офиси. Това прави до голяма степен работата ни интерактивна - с конферентни и видео разговори, в които участват клиенти и колеги от различни държави. Има работа по проекти с екипа. Обсъждане на задачи. Определено е интересно.

  Кои са основните качества, за да бъдеш успешен на тази позиция?
  Естествено, когато говорим за данъчна отчетност, един служител трябва да има добри аналитични умения. Да се справя добре с изчислителната част на проблемите. Също така да умее да пише добре. Да умее да прави добро изследване на практиката, която съществува в момента. Да бъде любопитен. Да умее да комуникира както с клиентите, така и със своите колеги. Това са основните умения, които се надграждат с годините. Владеенето на чужди езици със сигурност е много голям плюс. Английският език при нас се ползва ежедневно, защото по-голяма част от клиентите са международни компании и комуникацията е с различни националности.

  Как се поддържа квалификацията? 
  Със сигурност трябва да се развиваш непрекъснато. Процесите се променят, клиентите - също. За да догонва динамиката и еволюцията в бизнес моделите, данъчното законодателство трябва да се променя непрекъснато както национално, така и на европейско ниво. Международните правила в момента претърпяват сериозни промени, така че непрекъснато трябва да се информираме и да получаваме нови знания и умения, за да се справяме. Най-често това става както в процеса на работа, от интегрираните екипи, заедно с колегите от другите държави, така и извън офиса. Пример за това са изпитите, които предоставят квалификациите Association of Chartered Certified Accountants (ACCA). Има, разбира се, и много източници на информация. В EY имаме собствена библиотека. Имаме и възможност за специализация в други офиси на EY. Например аз изкарах три месеца в офиса във Франкфурт, където специализирах данъчни рискове и структуриране на придобиване на компании.

  Какви са възможностите за развитие?
  Характерно за нашата компания е, че много трудно някой би се задържал на една позиция в дълъг диапазон от време. Идеята е непрекъснато да придобиваш нови умения, да повишаваш квалификацията си, да трупаш опит.  С това естествено растеш кариерно и сменяш позициите си. Обикновено ако човек започне при нас след университета, стартира със стаж като асистент. След като добие опит, асистирайки на старши консултантите и мениджърите в екипа, става старши асистент или старши консултант. Това дава възможност за работа с клиенти, управление на проекти и екипи. Обикновено старши консултантът преминава в следващата позиция на мениджър. Мениджърът отговаря  за редица на брой клиенти, старши консултанти и консултанти, като естествено негова основна задача е успешното реализиране на проектите. След което кариерното израстване не приключва. Мениджърът става старши мениджър, директор, съдружник. 

  Кои са най-големите заблуди за професията? 
  Една от големите заблуди е, че професионалното занимание с данъци се асоциира с данъчната администрация. Истината е, че  у нас все още си поправя път тази професия. В развитите страни тя е много установена, било то като данъчен адвокат или данъчен счетоводител. Друг мит е, че това е скучна работа. Но ако някой си представя, че е скучна, със сигурност мога да кажа, че не е. Ако си представя, че не е достатъчно предизвикателна, особено в днешно време, предизвикателства изобщо не липсват. Ако си представя, че не е достатъчно мобилна, също е мит, по простата причина, че голяма част от клиентите, с които работим, са чуждестранни компании. Все повече виждаме и български компании, които търсят начин да реализират дейността си в други държави и това прави самото консултиране в областта на данъците, доста мобилно. Със сигурност е професия, която е много подходяща за някой, който дългосрочно иска да реализира потенциала си в тази сфера. 

  Видео за компанията като работодател вижте в профила на "ЪРНСТ И ЯНГ БЪЛГАРИЯ" ЕООД в Jobs.bg тук

   
  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  За първи път: Търговията ни със Северна Македония достигна 1 млрд. евро през 2022
  Бизнес форум с над 150 представители на бизнеса и търговските камари от двете страни се проведе в Скопие
  преди 7 часа
  преди 8 часа
  Финтех компанията ITF набра 2 млн. лв. от борсата
  Това е 5-то успешно IPO на beam пазара за тази година
  преди 9 часа
  ЕК одобри 5.6 млрд. евро за българското земеделие до 2027
  Планът ще подкрепи създаването на близо 9500 работни места и 650 инфраструктурни инвестиции в селските райони
  преди 9 часа
  Авиационният сектор ще излезе на печалба през 2023 г.
  Според прогнозите на IATA това ще се случи за първи път от настъпването на пандемията през 2019 г.
  преди 14 часа
  Какво предстои за банките през 2023?
  Банките ще трябва да търсят нови източници на стойност в дългосрочен план, сочи анализ на Делойт