сряда, 07 декември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  20181 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?

  За професията и възможностите разказва Александър Крантев, глобален мениджър „Обучения“ към Оперативното направление „Клинично развитие на фармацевтични продукти“
  29 ноември 2017, 16:35 a+ a- a

  Александър Крантев е глобален мениджър „Обучения“ в Bayer. Завършил е Молекулярна биология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. След като изкарва 4-годишна докторантура в БАН, стартира работа във фармацевтичната индустрия. Към екипа на Bayer се присъединява преди 7 години и за този период кариерата му в компанията преминава през различни позиции. Започва като CRA (Clinical Research Associate), преминава през Country Lead Monitor (проджект мениджър, който ръководи проекти на локално ниво) и Line мениджър. В момента е глобален мениджър „Обучения“ към Оперативното направление „Клинично развитие на фармацевтични продукти“. 

  Срещнахме се с Александър, за да ни разкаже повече за настоящата си позиция и какво е да работиш за компания в областта на науките за живота. С какво се занимава, какви отговорности има, как поддържа квалификацията си, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията.  

  Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?

  Как и защо реши да преминеш към сферата на обученията?
  Докато следвах и карах докторантура в БАН, в продължение на 7 години работих в McDonald's, където обучавах новопостъпващите служители. Това беше работа, която много харесвах и в която считам себе си за много добър. Когато дойдох в сферата на клиничните изпитвания, през цялото време си мислех, че искам кариера в тази посока. И когато Bayer публикува вътрешна обява за глобален мениджър „Обучения“, въпреки че България не беше сред споменатите възможности, аз кандидатствах. По време на интервюто ме попитаха дали имам условия и аз казах, че искам да си остана в България. Те се съгласиха и така поех позицията.

  Какви са основните отговорности на тази позиция?
  В една глобална компания като Bayer е много важно хората, работещи в отделните държави да вършат една и съща работа по един и същи начин. И това е основна част от моите задължения и отговорностите на екипа, от който аз съм част. Нашата основна задача е да обучим хората, независимо дали са в България, Южна Африка, Колумбия или Китай, да работят по един и същи начин. Ние идентифицираме нужди от обучения, разработваме, провеждаме и обновяваме обучения за цялата структура на Bayer глобално. В нашите отговорности влизат само обучения, свързани с позицията, а не за отделните проекти.  Основната част от обученията са телеконферентни или записваме видео или аудио. Пътуванията годишно са между 8 и 10 пъти, като са изцяло в чужбина.   

  Как типично протича един работен ден?
  Основната част от работата е пред компютъра, като главно се старая да поддържам знанията си актуални. И в това преминава по-голямата част от деня ми. Ние следим всякакви промени в стандартните оперативни процедури, които се случват в компанията. Също така получаваме  доклади от всички одити, които се провеждат в отделите за клинични изпитвания в Bayer и инспекциите от световните лекарствени агенции. И във връзка с тези промени разработваме нови тренинги и идентифицираме нужда от обучения за всички новостартиращи и настоящи служители на компанията, които се занимават с клинични изпитвания. Самите обучения не се случват толкова често, по-скоро голяма част от времето преминава в разработването им. И освен това ние работим много тясно с експерти в различни области и отдели, като съгласуваме нашите материали с тях.   

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Всички колеги, които работим в този отдел, сме с образование в сферата на науките за живота. Но през годините по един или друг начин сме придобили умения като презентатори или като хора, които разработват обучения или идентифицират нуждата от такива в останалите функции. Не бих казал, че е нужно да имам някакво конкретно образование, по-скоро са нужни конкретни качества и най-вече опит. Защото не може да  нямаш представа какво е клинично изпитване и да тръгнеш да обучаваш хората. А що се касае до качествата, първо, трябва да можеш да работиш в екип и да се доверяваш на хората в екипа. Трябва да нямаш притеснения да говориш пред много хора, да си способен да забелязваш всякакви дребни детайли и в същото време да можеш да видиш голямата картина. 

  Как поддържаш знанията и квалификацията си?
  Основно като чета. Получаваме и четем всякакви нови стандартни оперативни процедури в компанията. Аз лично отговарям за обученията, свързани с няколко такива процедури. Също  така получаваме и четем различни доклади от отделите, които поддържат качеството на работата в Bayer, одити от различните регулаторни лекарствени агенции в света. Постоянно опитваме и работим с нови инструменти, които са достъпни за нас. Не на последно място, ние също ходим на обучения, така че да можем да развиваме качествата си като обучители, от една страна, и от друга – да обогатяваме знанията си по темите, за които отговаряме. 

  Какви са възможностите за развитие?
  Човек, попаднал в Bayer като една от най-големите корпорации в света, има огромни и безкрайни възможности за развитие. Както нагоре, така и по хоризонтала. В тази корпоративна среда, стига човек да има желание и амбиции, винаги може да се развива – и като позиция, и като регион, в който работи. Аз лично планирам да продължа да се развивам в сферата на клиничните проучвания и това е нещото, с което искам да се занимавам. В нашия отдел, който е международен и се състои от 13 души, възможностите нагоре са Line мениджър, шеф на отдела и човек, който отговаря за целия тренинг в Bayer. 

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Много от моите приятели смятат, че спя по лъскави хотели и ходя на гурме ресторанти. Не, не е това работата. Повечето хора си мислят, че тази работа е лесна и проста, както повечето професии, които са на компютър и не изискват тежък физически труд. И това, естествено, не е така. Друга заблуда е, че може би се искат връзки, но и това не е вярно. 

    

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  За първи път: Търговията ни със Северна Македония достигна 1 млрд. евро през 2022
  Бизнес форум с над 150 представители на бизнеса и търговските камари от двете страни се проведе в Скопие
  преди 5 часа
  преди 6 часа
  Финтех компанията ITF набра 2 млн. лв. от борсата
  Това е 5-то успешно IPO на beam пазара за тази година
  преди 7 часа
  ЕК одобри 5.6 млрд. евро за българското земеделие до 2027
  Планът ще подкрепи създаването на близо 9500 работни места и 650 инфраструктурни инвестиции в селските райони
  преди 7 часа
  Авиационният сектор ще излезе на печалба през 2023 г.
  Според прогнозите на IATA това ще се случи за първи път от настъпването на пандемията през 2019 г.
  преди 12 часа
  Какво предстои за банките през 2023?
  Банките ще трябва да търсят нови източници на стойност в дългосрочен план, сочи анализ на Делойт