четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    16583 прочитания

    JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?

    За професията и възможностите разказва Анита Стоянова, продуктов мениджър в българския производител на бойлери
    03 септември 2018, 16:18 a+ a- a

    Анита Стоянова е продуктов мениджър в българския производител на бойлери и отоплителни уреди ТЕСИ. Завършила е „Индустриален мениджмънт“ в ТУ. Кариерата си стартира в областта на маркетинга. Занимавала се е с реклама, ПР, връзки с клиенти, бизнес развитие във водещи български и международни компании от сектори като финанси, строителство, охрана, логистика и телекомуникации. Преди близо 2 години предприема следващата логична стъпка за надграждане на придобития до момента опит и кандидатства за позицията „Продуктов мениджър“ в ТЕСИ.

    Срещнахме се с Анита, за да ни разкаже повече за работата си. Какви са основните отговорности, как се поддържа квалификацията, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията.

    Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?

    Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
    Работата на продуктовия мениджър е изключително разнообразна, особено в компания като ТЕСИ, която е най-големият производител на бойлери в България и 4-ти в Европа, с годишен капацитет над 1 200 000 бойлера. Тя включва:

    - проучване и анализ на различните пазари и клиентските очаквания и нагласи;

    - представяне на компанията и продуктите ѝ пред ключови партньори и клиенти;

    - управление на проекти; 

    - координация и работа с различни екипи в компанията – инженерни, търговски, маркетинг и производство. 

    Това може да звучи много сложно или трудно за изпълнение, но за мен носи удовлетворение, тъй като съзнателно или подсъзнателно цял живот съм искала да правя точно това. 

    Как типично протича един работен ден?
    Аз нямам типичен работен ден поради комплексността на позицията. Един ден може да анализирам клиентските нагласи и последните тенденции на пазара на база обратната връзка на търговските екипи, на следващия да работя с инженерите за усъвършенстване на съществуващите модели и разработване на нови, а на по-следващия да презентирам пред ключови клиенти някъде по света. 

    Една от последните такива презентации беше пред 300 професионалисти в Малта, на която присъства и премиерът на страната.

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    За нашата професия едно от най-важните неща е умението да анализираш - пазари, конкуренти, продукти, потребителски нагласи, тенденции. 

    Няма как да си добър продуктов мениджър, без да можеш да вникнеш в детайла, но също така и да имаш поглед върху голямата картина. 

    След което трябва да можеш да предадеш цялата събрана и обработена информация в подходящ формат към инженерните екипи, които трябва на нейна база да разработят следващия „най-добър продукт“. 

    Тук идва ред на уменията да управляваш проекти и да комуникираш успешно с колегите. 

    Изключително важно е и умението да презентираш както пред външни клиенти и партньори, така и вътрешните ти „клиенти“ – търговските и маркетинг екипи. 

    Как поддържаш знанията и квалификацията си?
    Естествено, очевидният отговор е чрез постоянно учене. Редовното ни участие на най-големите търговски изложения дава възможността да се срещаме с лидерите в бранша и да следим тенденциите и новостите на пазара. 

    Истината е, че за да си успешен, трябва да си иновативен и да задаваш тенденциите, а не да ги следваш. Трябва да можеш да предскажеш (предугадиш) нуждите на клиента и да отговориш на тях дори преди да са напълно осъзнати. Пример за това е първият в Европа бойлер с управление през интернет, който ние създадохме - Modeco Cloud. Той директно подобрява живота на хората, защото работи само тогава, когато е нужно, като по този начин им пести пари и време. Опитваме се да променим възприятието за бойлера – от „голямото кръгло нещо в ъгъла на банята“ към красив декоративен елемент, какъвто е най-новият ни продукт BelliSlimo, който съвсем скоро ще бъде на пазара.  

    Какви са възможностите за развитие?
    Продуктовият мениджмънт е работа, от която не може да ти доскучае. В тази професия непрекъснато се учиш, надграждаш, участваш в различни и интересни проекти и всичко това ти помага да се развиваш като професионалист. 

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    Може би една от най-големите заблуди е, „че да си мениджър е лесна работа“. Всъщност работата ми изисква пълно отдаване и желание да се справиш с предизвикателствата на всеки нов ден. Доста често позицията се бърка с маркетинга, т.е. че има само маркетинг и че ние представяне продуктите. Но истината е, че за да стигнем до крайното представяне на един продукт, преди това трябва да се свърши много друга работа. Както от продуктовия мениджър и инженерите, които стоят зад него, така и от всички останали колеги, които ни помагат да създадем добрия продукт.

    Как си почиваш?
    Най-лесно си почивам с моето семейство. Те са ми опора, те са хора, които са винаги до мен и ми дават сили да продължа. Дори когато съм изморена и изнервена. Това са моят син и моят съпруг. Обичаме заедно да излизаме сред природата, да се разхождаме, да четем... Всичко, което прави всяко нормално семейство. 

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 7 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 8 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 9 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 12 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк