понеделник, 27 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6269 прочитания

  Първите дни в Ментормейт

  Научете повече за процеса по въвеждане на нови служители в компанията от Елица Стоянова - HR Lead
  13 март 2024, 15:44 a+ a- a

  Елица Стоянова - HR Lead в Ментормейт. Снимка: Ментормейт

  В новата рубрика на Economy.bg „Първите дни в...“ професионалисти във водещи компании в България разказват какъв е процесът на въвеждане на нови служители. Как се случва и колко време отнема периодът по онбординг, какво да очакват новите служители в своя първи работен ден и как компанията подпомага успешната адаптация на новите си колеги?

  Научете повече за процеса по въвеждане на нови служители в Ментормейт от Елица Стоянова - HR Lead. През последните седем години Елица се развива в различни области на човешките ресурси, като изграждане на работодателска марка, ангажиране на служителите и консултиране на екипите по въпроси, свързани с основните процеси в ЧР.  

  Разкажете ни какво да очаква Ваш нов колега в първия си работен ден в компанията? В колко часа и къде (виртуално или на живо) ще започне работният му ден и кой ще е първият човек, с когото ще се запознае?
  Новите колеги обикновено започват в понеделник и това е една от причините да идвам на работа с огромно нетърпение в началото на седмицата. Стартираме с въвеждаща презентация, която има различни формати. Разбира се, ние предпочитаме да бъде проведена на живо в офисите ни, но сме отворени към индивидуалните предпочитания на новите ни колеги, така че често имаме и хибридни презентации, по време на които част от колегите са в различни офиси на MенторМейт, а други – вкъщи. Във въвеждащата среща новите колеги се запознават с представител на HR екипа и с това започва тяхното приключение на борда на МенторМейт.

  Как подпомагате новия служител да се чувства добре дошъл и интегриран в екипа и организацията?
  За нас екипният дух е изключително важен и насърчаваме новите колеги да се потопят изцяло в нашата култура и да работят от офисите ни винаги, когато имат възможност. Това значително допринася за запазването на вътрешните ценности и хармоничната работна среда. Още по време на първия ден организираме обяд и запознаваме новите хора с част от екипа, а след това ги насърчаваме да се включват във вътрешните общности по интереси.  

  Спрямо различните позиции/отдели какви обучения преминават новите служители? Кои са участниците от страна на компанията в процеса на онбординг и каква е тяхната роля?
  В МенторМейт разделяме онбординг плана на три части. В първата част, водена от HR екипа, хората се запознават с вътрешните процеси, културата и ценностите на компанията. В самото начало искаме да се уверим, че колегите са добре подготвени и разполагат с всички налични инструменти за плавен онбординг. Това включва осигуряване на техника и преминаване на инструктажи и обучения, свързани с вътрешните процеси, моделите и методите на работа. 

  Във втората част на онбординга преките ръководители въвеждат новите колеги в екипа им. Всеки отдел в компанията има различна организационна структура, кариерна рамка, процеси и практики на работа, но ключово за всички нови колеги е още по време на първия работен ден да се срещнат със своя пряк ръководител и да стартират изграждането на индивидуален онбординг план, съдържащ полезни ресурси, срещи с колеги и очаквани резултати и постижения за първите шест месеца. 

  Последната част от онбординг процеса включва въвеждането в реален бизнес проект и запознаването с клиента, бизнеса и процесите му. Ние работим с клиенти в различни сфери – здравеопазване, образование, агрикултура, финансови услуги и др., а това прави тази трета стъпка изключително важна, тъй като е насочена към спецификите на продукта, който изграждаме за нашите клиенти. В тази фаза от онбординга са включени почти всички членове на екипа като Technical Lead, Project Manager и т.н.

  Какви са инструментите и ресурсите, които предоставяте на новите служители, за да им помогнете да се адаптират по-лесно?
  Добрият онбординг план е този, който се актуализира непрекъснато спрямо промените в бизнеса и потребностите на нашите колеги. Ключово за инструментите и ресурсите е, че те изискват постоянно подобряване и ревизиране, така че да бъдат адекватни и полезни за колегите в бързопроменящата се среда. Основното правилно за лесно адаптиране по време на онбординга са добре разписаните и ясни вътрешни процеси.  Допълнително създаваме различни онбординг курсове, обучения и материали, които да подпомогнат новите колеги във всяка стъпка от процеса по въвеждане в работата. 

  Колко време обикновено отнема целият процес на онбординг, включително подготовката и обучението?
  В МенторМейт вярваме, че всеки нов колега се нуждае от поне шест месеца в компанията, за да опознае бизнеса, технологиите и методите на работа, както и да разгърне пълния си потенциал. След тези шест месеца продължаваме да фокусираме усилията си върху професионалния напредък на хората ни, като разработваме индивидуален план за развитие и поставяме цели, свързани с личните им аспирации. 

  Какви предизвикателства срещате най-често в процеса на онбординг и как се справяте с тях?
  Основното предизвикателство е да осигурим еднакво онбординг преживяване за всички колеги  независимо от отдела, технологията и модела на работа. Понякога не е никак лесно да предадеш вътрешната култура и средата в компанията дистанционно, затова се стараем да стимулираме екипните срещи и неформалните събирания по интереси. 

  Как измервате степента на готовност за работа на новия служител и приобщаването му към екипа?
  По време на онбординг процеса ние от HR екипа и прекият ръководител сме винаги близо до новия колега, за да подкрепяме и улесняваме въвеждането в работния процес. 

  Всеки човек в организацията има регулярни срещи със своя пряк ръководител, а по време на онбординга те може да се правят по няколко пъти седмично. След първия месец изпращаме на новите колеги въпросник, за да ги попитаме как се чувстват в компанията и дали имат предложения и препоръки към нас. 

  Какво бихте посъветвали Ваш бъдещ служител – как да се подготви за първия си работен ден във Вашата компания?
  В МенторМейт ценим качествата и способностите на нашите хора и се стремим да създаваме подкрепяща среда, в която всеки да разгърне пълния си потенциал. Онова, което казвам на всички нови колеги, е да не се страхуват да задават въпроси и да приемат, че грешките са неизменна и ценна част от онбординг процеса, защото благодарение на тях се учим и развиваме. 

  Не на последно място бих посъветвала хората да са отворени и да споделят за своите интереси и хобита, защото със сигурност ще намерят съмишленици в компанията в някоя от нашите 43 вътрешни общности, създадени от колеги. 

  Вижте по какви проекти работи МенторМейт в България

  Вижте профила и актуалните позиции за робата на МенторМейт в JOBS.bg

   

  Вижте още от рубриката ПЪРВИТЕ ДНИ В...

  Първите дни в CluneTech
  Първите дни в ПОК Доверие
  Първите дни в BILLA България
  Първите дни в Proxiad SEE
  Първите дни в Coherent Solutions Bulgaria
  Първите дни в Milestone Systems
  Първите дни в Progress
  Първите дни в Delta Source
  Първите дни във Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт
  Първите дни в StorPool
  Първите дни в Еником М и Каре България
  Първите дни в DataArt
  Първите дни в Arco Real Estate
  Първите дни в Blankfactor
  Първите дни в А1 България
  Първите дни в NOTO
  Първите дни в Технополис и Практикер
  Първите дни в KFC/Самекс
  Първите дни в Kaufland България
  Първите дни в Аурубис България

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
  преди 8 часа
  Paysera България дебютира на ВЕАМ пазара на БФБ
  Компанията за дигитални платежни услуги планира да увеличи капитала си с 2 млн. лв.
  преди 10 часа
  Standard & Poor's потвърди рейтинга на България и стабилна перспектива
  Агенцията прогнозираприемане в еврозоната най-късно началото на 2026 г. и ръст малко под 3% за периода 2025-2027 г.
  23 май 2024, 15:30
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  23 май 2024, 13:52
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата