неделя, 01 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8000 прочитания

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?

  За продуктите, екипите и технологиите, които използват, научете от Стефан Цвятков, Director of Software Development - Mobile в МенторМейт
  25 януари 2022, 09:56 a+ a- a

  Стефан Цвятков, Director of Software Development - Mobile в МенторМейт

  ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация.

  Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.  

  Какви продукти разработва МенторМейт в България, пред Economy.bg разказва Стефан Цвятков, Director of Software Development - Mobile в МенторМейт.

  Кой е основният проект/продукт или ключовите проекти/продукти, по които работят екипите на МенторМейт в България?
  В МенторМейт разработваме множество разнообразни продукти за клиенти в различни индустрии. Повечето от тях са в сферата на здравеопазването. Един от най-ключовите ни клиенти е голяма глобална фармацефтична компания, за която сме разработили няколко продукта в сферата на дигиталното здравеопазване.

  В момента работим по четири от тях – мобилно приложение за идентифициране на симптоми и диагностика дистанционно от вкъщи; платформа за интеграция между мобилно приложение и различни Bluetooth устройства за следене на здравословни показатели като кръвна захар, пулс, кръвно налягане, сатурация и др.; приложение, което обслужва нуждите на медицинските изследвания, така че те да могат да се извършат от разстояние и с по-висока ефективност; разработка и интеграция на различни услуги за backend система на компанията.

  Колко души работят по всеки от продуктите и какви специалисти са те?
  По описаните продукти за този клиент работят около 40 души, разпределени според конкретните нужди. Екипите са съставени от опитни експерти в областта си и едва под 10% младши специалисти.

  Какви технологии използвате за отделните продукти?
  За две от мобилните решения използваме нейтив Android и iOS разработка, тъй като е необходима интеграция с Bluetooth устройства и нестандартен потребителски интерфейс. Използваме нови подходи, като например използването на SwiftUI при iOS приложението за диагностика от разстояние. За третото мобилно решение използваме React Native като по-ефикасен и бърз подход за имплементация на приложение със стандартен потребителски интерфейс, използвано от медицински служители. Backend системата се разработва от Java специалисти.

  Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти?
  Работният процес е базиран на Scaled Agile методологията, като, разбира се, го оптимизираме според нуждите на конкретния случай. Както повечето проекти в МенторМейт, всеки екип има технически ръководител, който е много опитен специалист, който помага на останите при трудни технически решения, синхронизация между платформите, избора и оценката на различни подходи, изготвянето на нови технически решения. За нетехническата част се грижи проджект мениджърът на проекта – това включва изясняване на времето, бюджета, изискванията и очакванията на клиента.

  Как се промениха продуктите през годините?
  През годините сме разработили различни продукти за този клиент. Общото е, че всеки от тях допринася за подобряването на здравето и качеството на живот на хората. Както сега, така и в самото начало на работата ни с клиента  продуктите, които разработвахме, бяха насочени към клинични проучвания на наболели здравословни теми. Първото приложение, което помня, беше с цел да се направи изследване, което да може да предвиди астматични пристъпи - нещо, което се смяташе за непредвидимо и поради това още по-опасно за хората с този проблем.

  Кои са най-големите предизвикателства при всеки от ключовите проекти, по които работите?
  Едно от големите предизвикателства в проекти като тези  е работата с различни Bluetooth устройства, които в някои случаи са дори все още прототипи, неизлезли на пазара. Продуктите в сферата на здравеопазването имат голям принос за здравето на хората, но също така трябва да отговарят на високи стандарти, за да не се допусне вероятността да навредят, вместо да помогнат. Затова този тип клиенти трябва да отговарят на установени високи стандарти и регулации, които нашите екипи удовлетворяват.

  Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите за този проект/продукт или при всеки от ключовите проекти/продукти, по които работите?
  Най-голямото постижение при този клиент е приносът на продуктите, които разработихме. Те се ползват от медицински работници в различни страни и правят по-ефективен процеса на изследванията, необходими за подобряването на диагностицирането, лечението, разработката на лекарствени продукти и други резултати в медицината, които след това реално подобряват здравето и качеството на живота на всички нас.

  Какво предстои при този проект и/или отделните проекти?
  В последната година започнахме три нови мобилни проекта за този клиент. Такъв тренд се наблюдава и при другите ни клиенти. Предстои увеличаване броя на проектите и големината им, което дава повече възможности за разнообразен опит и професионално развитие за хората.

   Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на МенторМейт в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Инфлацията в Еврозоната падна до най-ниското си ниво от 2 години насам
  Показателят се увеличава с най-бавното темпо от края на 2021 г.
  преди 2 дни
  България е привлякла €80 млн. по програма Хоризонт Евопа
  За 2 години български учени, изследователи и бизнес партньори са участвали в 214 проекта по програмата
  преди 2 дни
  Открит бе първия етап от фотоволтаичния парк на „Каменица“ АД в Хасково
  Съоръжението е последната най-голяма инвестиция на компанията в посока устойчиво развитие и е първото в подобен мащаб за Molson Coors на глобално ниво
  преди 2 дни
  За девета поредна година Лидл България посреща ученици за дуално обучение
  Те ще се обучават за професиите Икономист и Спедитор-логистик
  преди 2 дни
  НС прие промени в Закона за защита на подаващите сигнали служители
  Приемането на законопроекта е част от Плана за възстановяване и устойчивост