понеделник, 04 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3058 прочитания

  Какво ще промени ChatGPT: Бьорн Стансвик - Founder & CEO в МенторМейт

  Вижте как ChatGPT ще се отрази на бизнеса, хората и работата в сферата на технологиите според Бьорн Стансвик
  01 февруари 2023, 15:54 a+ a- a

  Бьорн Стансвик - Founder & CEO в МенторМейт. Снимка: Личен архив

  С появата си през ноември 2022 чатботът ChatGPT (повече ТУК), създаден от изследователската лаборатория с нестопанска цел OpenAI, привлече вниманието на технологичната общност. За първи път изкуствен интелект успешно автоматизира интелектуален труд и очакванията са това да доведе до сериозни промени за хората и бизнеса. 

  Как изглеждат тези промени в представите на лидери от ИТ сектора в България и как ChatGPT ще промени работата в сферата на високите технологии? В новата рубрика на Economy.bg „Какво ще промени ChatGPT“ показваме гледната точка и прогнозите на ИТ лидери и професионалисти с дългогодишен опит във водещи технологични компании в България. 

  Вижте какво коментира Бьорн Стансвик - Founder & CEO в МенторМейт.

  Кои според Вас ще бъдат основните промени за бизнеса и хората вследствие на ChatGPT?
  Моето очакване е да се подобри продуктивността в много сектори. Естествено, това ще зависи от регулаторните институции и условията за достъп. Хората ще имат време за по-стойностни дейности и ще използват изкуствения интелект (AI) като асистент.

  Хората ще дефинират задачата, изкуственият интелект ще извършва по-голямата част от работата, след което хората ще финализират и проверяват свършеното.

  Подобен процес на работа несъмнено ще бъде придружен от много въпроси и предизвикателства, включително, но не ограничени до: правни, етични и комерсиални последствия, качество и т.н.

  Създаването на съдържание ще се улесни и увеличи. Процесът на интервюиране и наемане на нови служители също ще трябва да претърпи промени, така че да се доближава до начина, по който образователната система оценява заданията на ученици.

  За съжаление, сървърите на ChatGPT бяха паднали, когато писах този отговор, иначе щях да го използвам, за да го формулирам.

  Въпреки че към момента не използвам активно ChatGPT, използвам други AI инструменти, които ми помагат в писането от гледна точка на граматика и подобряване на изказа. 

  Как според Вас ChatGPT ще промени работата на ИТ професионалистите и ще се отрази на ИТ сектора?
  В допълнение на промените, които споменах, бих предположил, че подобен изкуствен интелект ще се използва за проверки на функционалност, качество, сигурност, скалируемост и т.н.

  Ще бъде необходимо да се създадат насоки как да се използва ChatGPT в определени случаи, пояснявайки как разработчиците могат да гарантират качеството на своя код.

  Очаквам, че използването на подобен инструмент ще подобри продуктивността и ще направи писането на код по-достъпно. Възможно е да помогне да се повиши броят на хората в екип с един ръководител, като изкуственият интелект ще бъде първата инстанция, до която се допитва разработчик с малко опит, когато се затруднява с определена задача.

  Най-вероятно изискванията към нови кандидати ще се променят и ще видим в действие процеси за придобиване на нови умения, насочени към бизнес анализа и дефинирането  на изисквания, както и софтуерното тестване, което най-вероятно също ще бъде подпомагано от изкуствения интелект. Писането на код на високо ниво ще продължи да изисква участието на хора с опит.

  Има няколко аналогични примера, които могат да ни помогнат да си представим резултатите от имплементирането на подобен инструмент: математиката и калкулаторът, финансите и електронните таблици, писането и софтуерите за оформяне и редактиране на текстове. От тези примери можем да заключим, че човекът не изчезва от уравнението, а ролята му в него става все по-ясно дефинирана и важна. 

  Вижте по какви проекти работи МенторМейт в България

  Вижте профила и актуалните позиции за робата на МенторМейт в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ КОМЕНТАРИ В РУБРИКАТА КАКВО ЩЕ ПРОМЕНИ ChatGPT:

  Боян Кроснов - Chief of Product в StorPool
  Веселин Арнаудов - Директор на Advanced Development Center към Office of the CTO във VMware
  Алексей Рубцов - Изпълнителен Директор на Luxoft България
  Боян Шейтанов - Ръководител на проекти и екипи в Astea Solutions
  Иван Ангелинин - Технически Директор на Cosmos Thrace
  Стоян Дамов - Съосновател и СТО на Tick42
  Михаил Панайотов - CTO на TechPods
  Веселин Борисов - Tech Lead в Devision

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  JYSK отвори 5 нови магазина в България през 2023, планира още толкова догодина
  Броят на клиентите у нас се е увеличил с близо 18%
  преди 5 часа
  Стартират промените в НВО
  Те ще са поетапни, ще включват повече практически задачи, като изцяло новият формат ще бъде въведен през учебната 2025/2026
  преди 6 часа
  „Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“ ще създадат развоен център
  В Токио икономическият министър участва в официалното отбелязане на 50 години от първата продажба на българско кисело мляко в Япония
  преди 11 часа
  Основният лихвен процент у нас вече е 3.8%
  Това е 13-то поредно повишение
  преди 11 часа
  Очакват по-нисък от планирания бюджетен дефицит
  През ноември приходите изпревариха разходите и бюджетният дефицит падна до 0,6% от БВП
  преди 11 часа
  България подкрепи в Дубай утрояване на дела на ядрената енергетика до 2050
  Заедно с още 21 страни, сред които САЩ, Канада, Франция, ОАЕ, подкрепихме декларация на събитие в рамките на СОР-28