събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3152 прочитания

  ИТ екипите в България: DCoE екипът на МенторМейт

  Запознайте се с професионалисти от DCoE екипа на МенторМейт и научете повече за работата, проектите и възможностите за развитие
  16 март 2023, 09:43 a+ a- a

  Снимка: МенторМейт

  В рубриката на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията. 

  Запознайте се с професионалисти от DCoE екипа на МенторМейт и научете повече за работата, проектите и възможностите за развитие.

  Представете ни Вашия екип – колко души (специалисти) сте и какво правите?
  Росен Ранков: Ние сме Data Center of Excellence (DCoE), един от най-новите отдели в МейторМейт. Станахме част от организацията през 2021 г., след като тя придоби компанията Data Cloud Solutions (DCS). Текущо сме 25 специалисти, занимаващи се с извличане, обработка, анализ, съхранение, моделиране и визуализация на данни. Нашата цел е от информацията да извлечем стойност, полезна за бизнес потребителите, под формата на machine learning алгоритми, подобряване качеството на приложения и услуги, отчети, справки и др. 

  Росен Ранков

  Data & Analytics Manager

  Росен има дългогодишен опит в управлението на големи обеми от данни, оптимизирането на бази данни, създаването на архитектури и мигрирането към публичните cloud доставчици.

  Отговорен е за развиването на бизнес отношенията на МенторМейт с нейните партньори, изграждането на екипи от експерти, разширяването на предлаганите от отдела услуги и разучаването и тестването на нови технологии. Притежава множество Oracle и AWS сертификати.

  Какви технологии използвате?
  Людмил Кирилов: В работата ни е необходимо да имаме широка гама от познания и умения. Трябва да можем както да извлечем данните, така и да ги анализираме в контекста на съответния сектор. Технологиите, които използваме, варират според проектите, но основните са big data и data warehousing, които най-често се комбинират в публичния cloud. В зависимост от нуждите на дадения проект използваме платформи, базирани на Spark (Databricks), или различни системи за управление на бази данни. Най-силно застъпените програмни езици са Python, PySpark, SQL и PL/SQL, а за да затворим цикъла на данните, използваме също различни инструменти за визуализиране на информацията (PowerBI, Tableau и др.).

  Людмил Кирилов

  Senior Data Engineer

  Людмил отговаря за създаването и поддръжката на богати и релевантни информационни структури. Създава автоматизирани системи за събиране, обработка и моделиране на данни и също така поддържа високите стандарти за качество, сигурност и ефективност на информационната инфраструктура.

  По какви проекти работите?
  Росен Ранков: Проектите ни са свързани с различни сфери на бизнеса – здравеопазване, застрахователни услуги и др., но от гледна точка на целта им ги разделяме на два основни типа. Първият тип са проекти, за които трябва да извлечем и моделираме данните, за да извадим от тях определена стойност за бизнеса – изпълнение на изисквания от регулатор, бизнес доклади и др. При втория тип въз основа на предоставените ни данни подобряваме качествата на дадена услуга или приложение.

  Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
  Розалина Захариева: МенторМейт предлага гъвкав работен модел. Част от колегите комбинират работа от офис и от вкъщи. Други, като мен например, работят 100% дистанционно, т.е. има подходяща опция за всеки. Предимството е, че всеки от нас си запазва правото на работа от офис, когато е необходимо. 

  Розалина Захариева

  Database Architect

  Розалина разработва изчерпателни и лесни за използване бази данни. Водена от нестихващо желание да разширява хоризонтите си, тя използва всяка свободна минута да доразвие своите знания и да натрупа нови.

  Води обучения, усъвършенства се чрез различни курсове и следва най-новите тенденции в сферата.

  Как типично преминава един работен ден в екипа?
  Людмил Кирилов: Денят ни започва с оперативна среща, където всеки споделя върху какво е работил предишния ден, какво планира и дали среща някакви затруднения със задачите си. След това започваме работа. В обедните почивки използваме времето да обсъдим теми, различни от служебните. 

  Златка Стайкова: Важно е да се отбележи, че работим по Scrum методологията, доколкото светът на данните позволява. Често работата се върши в часовете от 14:00 до 17:00, след което времето е „резервирано“ за срещи с клиенти и колеги в САЩ.

  Златка Стайкова

  Data Scientist

  Златка взема активно участие в анализа на данни и извличането на практически полезни изводи.

  Отговорна е за идентифицирането на проблеми и определянето на правилните набори от данни и променливи.

  С кои други отдели/екипи работите най-често?
  Розалина Захариева: Нашият екип попада в „центъра на събитията“, имайки предвид, че се занимаваме с данни, които могат да са както вход, така и изход в една data-driven среда. Работим с широк спектър от екипи, занимаващи се с разработка, софтуерно тестване и инфраструктура, независимо дали става дума за колеги в МенторМейт, или екипи на наши клиенти. Също така всекидневно си сътрудничим с колегите, които управляват проектите, поради необходимостта от синхронизация по отношение на задачи, зависимости между екипи, срок, бюджет, качество и т.н. Не на последно място е работата и със самите клиенти. Дефинираме бизнес изискванията, превръщаме ги в техническо изпълнение и управляваме очакванията, а всичко това са важни етапи, необходими за добре свършена работа и доволни клиенти.

  Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.
  Мартин Диманов: Екипът ни се развива стремглаво, като всеки подобрява уменията си, трупа знания и е полезен в проектите, в които работи.

  Людмил Кирилов: Гордеем се, че сме млад и задружен екип. Успяваме да преодоляваме трудностите заедно и да черпим от експертизата на по-опитните колеги дори когато не са въвлечени пряко в проблема.

  Розалина Захариева: Постигнали сме добър синхрон, работим лесно заедно, допълваме се, а и ръководителите на екипите ни оказват голяма подкрепа.

  Какво обичате да правите заедно извън работно време?
  Златка Стайкова: Обичаме да си разказваме вицове и да се шегуваме с ChatGPT.

  Мартин Диманов: Приятелството в екипа е нещо, на което държим. И въпреки хибридния модел и възможността за 100% работа от вкъщи намираме време да споделяме моменти.

  Мартин Диманов 

  Senior Data Engineer

  Мартин участва в изграждането на добрите практики в екипа. За да бъде в крак с най-новите и модерни технологии в света на данните, не спира да развива уменията си и да трупа нови знания в сферата, като същевременно подобрява процесите в отдела.

  Какво сплотява екипа Ви?
  Розалина Захариева: Страстта към работата ни, приятната среда, добрата комуникация и разбирателството.

  Людмил Кирилов: Сплотява ни умението да си помагаме и да посрещаме предизвикателствата заедно, както и споделянето на опит от предишни проекти. Освен това прекарваме време заедно на различни фирмени мероприятия – събирания, партита, тиймбилдинги и др.

  Как се вписват нови хора във Вашия екип?
  Мартин Диманов: Всеки в екипа е готов да помогне и отдели от времето си, за да бъде полезен не само на новите хора в екипа, но и на всеки, който има нужда.

  Людмил Кирилов: Отворени сме към новите колеги и се стремим да ги въведем възможно най-бързо и гладко в екипа и да ги запознаем с технологиите и практиките в дадения проект. Също така организираме дистанционна обучителна програма за хора, които искат да стартират своята кариера в data engineering сферата. Участниците работят по реални проекти и получават стипендия, докато развиват уменията си. Повече информация тук: https://bit.ly/3Fkfmtw

  Как бихте допълнили изречението: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
  Мартин Диманов: Ако ти си отговорен, решителен и отворен към предизвикателства, заповядай в нашия екип!

  Людмил Кирилов: Ако ти си позитивен, обичаш данните и новите технологии, заповядай в нашия екип!

  И накрая как бихте описали сами Вашия екип?
  Розалина Захариева: Невероятни специалисти, които се допълват и си помагат, и най-вече добри хора.

  Людмил Кирилов: Енергични и талантливи специалисти. Всеки има уникален набор от компетенции и знания, които допринасят за успешното изпълнение на нашите проекти. Като екип сме успели да постигнем много и имаме високи стандарти за качество и ефективност. В бъдеще ще продължаваме да се развиваме и да постигаме още по-големи успехи. 

  Вижте по какви проекти работи МенторМейт в България

  Вижте профила и актуалните позиции за робата на МенторМейт в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

  Екип Technical Support, SEEBURGER
  Екип Mobile Team, Scalefocus
  Back-end екипът на SiteGround
  Екипът на Funding Circle в Questers
  Екип DATA, Blankfactor
  Екип QA, SiteGround
  Екип WEX Health, Coherent Solutions Bulgaria
  Екип DevOps, Scalefocus
  Екип Внедряване SoftOne ERP
  Екип Infrastructure, Cloud & Automation, Milestone Systems
  Екип Data Quality, Experian България
  Екип Front-end Development, Scalefocus
  Екип SPA/front-end, SiteGround
  Екип RSM, Tek Expert
  Екип Engineering, Nexo
  Екип GetHelp, Tek Experts
  Екип Java, Scalefocus
  Екип QA, МенторМейт
  Екип Compliance, Digital Wallets, Paysafe
  Екип CritSit, Tek Experts
  Екип Scagile, Блубито
  Екип Технологични трейнъри в Telerik Academy Alpha
  Екип Worldwide Consulting Center - Center of Engineering, VMware
  Екипи Helios и Phoenix, интегриране на платежни доставчици в Skrill и Neteller, Paysafe
  Eкип Online Banking Project, DataArt
  Екип SOC, Paysafe
  Екип UX/UI Team, Scalefocus
  Екип Engineering & Product Development, Nexo
  Екип Marketing Services, Experian България
  Екип Rapid Transfer, Paysafe
  Екип BIS platform QA, SEEBURGER
  Екип News UK Tech, Questers
  Екип Quality Engineering, Scalefocus
  Екип Клиентски Анализи, Hewlett Packard Enterprise
  Екип Custom Development, Milestone Systems
  Екип Sitefinity Cloud, Progress 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 18 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 22 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 22 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 ден
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект