събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2873 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като Senior Accountant-General Ledger в Cargill?

  За професията, възможностите и най-големите заблуди за счетоводителите разказват Ивелина Кинаева и Робeрт Кендерян
  12 януари 2024, 15:08 a+ a- a

  Ивелина Кинаева и Робeрт Кендерян - Senior Accountant-General Ledger в Cargill.
  Снимка: Economy.bg

  Ивелина Кинаева и Робeрт Кендерян са Senior Accountant-General Ledger в Cargill. Робeрт притежава бакалавърска степен от Университета за национално и световно стопанство, специалност „Финанси“, както и магистърска степен от съвместната програма между същия университет и Нотингам Трент (Великобритания), специалност „Европейски бизнес и финанси“. Ивелина е бакалавър по бизнес администрация по програма с двойна диплома от Стопанския факултет на Софийския университет и университетът в Лил, Франция, и магистър по финанси и инвестиции в Софийски университет.

  Пред Economy.bg Ивелина и Роберт разказват повече за работата си и възможностите за развитие в Cargill. Какво прави един Senior Accountant-General Ledger, какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за професията на счетоводителите? Вижте видео:

  Началото на кариерата
  Робeрт: Професионалната си кариера стартирах още по време на бакалавърския си престой в УНСС, като първи работодател ми беше един от големите центрове за споделени услуги. Започнах на позиция Асистент в отдела за маркетингови договори с различни клиенти на компанията във Великобритания.

  Ивелина: Моята кариера стартира като Одит Асистент в малка българска компания.

  Кога и как започнахте работа в Cargill?
  Робeрт: Кариерата ми в Cargill започна през февруари 2017, скоро след прибирането ми от магистратурата в университета в Англия. Стартирах на позиция Junior Accountant в Record to Report отдела, след което постепенно преминах през General Ledger ролята до Senior Accountant днес.

  Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
  Робeрт: Накратко, доставяне на финансови услуги в областта на общо счетоводство или RTR. Екипът ми е тясно профилиран със задачи, свързани с оптимално използване на редица счетоводни системи, сред които най-широко застъпена е SAP, както и за издаване на фактури, бюджетиране, репортинг и следене на отчетите за финансовото състояние на компанията. 

  Ивелина: Основните ми отговорности на позицията са свързани с приключване на месечна база и репортинг на тримесечие. Малко по-детайлно, част от отговорностите ми включват също така преглед на счетоводните сметки, ръчни корекции и начисления и приключвателни операции. Работя също по изготвяне на месечни рипорти, както и осъществяване на контролни процедури.

  По какви проекти работите и с кои колеги (отдели) комуникирате най-често?
  Ивелина: Проектът, по който работи моят екип, е свързан с въвеждането на нова ERP система, която да замени настоящата, и в тази връзка подсигуряваме, че всички стари баланси са изчистени. За целта най-често комуникираме с интеркъмпани екип, с колегите от другите финансови отдели по вземания и плащания. 

  Робeрт: Разбира се, успоредно с тази голяма промяна вървят и десетки по-малки вътрешни, както и редица програми за усъвършенстване на процесите. Последните се осъществяват в тясното сътрудничество с екипа на CI (Continuous improvement), които помагат за техническото оформление на настройките. Счетоводните екипи  работят  с почти всички останали финансови отдели в региона и света, като това предимно са европейските екипи – различни Tax мениджъри и финансови директори. 

  Как типично протича един работен ден?
  Ивелина: Най-хубавото на работата ми е, че е динамична и никога не мога да предвидя как точно ще премине работният ми ден. Работата е доста разнообразна и винаги изниква нещо, което може да те предизвика и да те накара да помислиш как точно да се справиш.

  Робeрт: Типичният ден в RTR екипите е типичен може би само в първите часове на деня, когато всеки от нас първо преглежда пощата си, за да отсее най-спешните задания за деня. След тази приоритизация идва ред на индивидуалните задачи, които да се приключат в рамките на предварително зададен времеви срок, както и срещи с различни екипи. Естеството на работата ни е такова, че нейната повторяемост е на месечна база, с пикови моменти в периода на приключване – последните 2 дни на месеца плюс първите 4 дни на следващия, когато имаме за цел да приключим всякакви финансови трансакции, свързани с предходния период.

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Робeрт: Повече от ясно е, че са необходими широки и същевременно задълбочени познания в областта на финансите, счетоводството и финансовия контрол, за да бъде упражнявана успешно професията ни. Към тях е редно да добавим и боравене с технологиите – продуктите на Microsoft, SAP и всички останали софтуери, които ни помагат да вършим работата си по-бързо и по-ефикасно. Тези умения обаче влизат в графата на така наречените hard skills или иначе казано – неща, които можем да научим и надградим в процеса на работа. 

  Важно е да подчертаем, че също толкова фундаментални са и soft skills – качествата ни да комуникираме, да умеем да сме част от екип, да поемаме отговорност, да сме аналитични, проактивни и мотивирани да се развиваме. Ако трябва да облечем изброените в корпоративно облекло – то това е да притежаваме growth mindset.

  Ивелина: Смятам, че е необходимо мислене извън рамките, защото доста често се сблъскваме с казуси, които са специфични и изискват различни решения и съобразяване на детайли и не на последно място – малко чувство за хумор, за да приема и трудните ситуации с усмивка. 

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  Ивелина: Поддържам и развивам знанията си чрез обучения, както и чрез разнообразието от казуси, с които се сблъсквам на дневна база. Компанията подсигурява на служителите достъп до многобройни обучения и интересни статии, които също ми позволяват да се информирам за новости, както и да надграждам на уменията си.

  Робeрт: Живеем в бързопроменящ се бизнес свят и дълбоко вярвам, че за да бъде човек способен да се адаптира, е необходимо той постоянно да инвестира в следдипломната си квалификация. Откакто придобих магистърската си степен, съм добавил стойност към уменията и знанията ми чрез 3 сертификата – Lean Six Sigma Green Belt (издаден от Cargill), Project Management Professional (издаден от PMI) & Certified Enterprise Analytics Professional (издаден от Hackett Institute чрез подкрепата на Каргил).

  Какви са възможностите за развитие?
  Робeрт: Възможностите за вътрешно развитие в Cargill са необятни, без физическо или виртуално ограничение за позиция или отдел. Всеки в компанията е свободен да кандидатства по вътрешни оферти, които представляват интерес за него, стига да има желание и необходимите качества за целта, разбира се. 

  Cargill предлага много възможности за професионално израстване – вътрешни обучения на счетоводна тематика, богата онлайн платформа с над 3 милиона обучителни материала (видеа, статии, курсове, книги) от стотици източници като LinkedIn Learning, Business Insider, MIT Sloan и други, както и soft skills обучения, водени от специалисти. 

  Ивелина: Cargill осигурява и различни инициативи, сред които е популярната ни Stretch програма, с чиято помощ имаме шанс да се запознаем с дейностите на другите екипи и отдели и да преценим дали интересът ни в областта се е оправдал. В рамките на 3 – 6 месеца тази програма ти дава възможност да си например проджект мениджър за 2 часа на ден. 

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Робeрт: Най-големите митове, които витаят относно професията на счетоводител в този тип компании, са свързани с естеството на работа – суха, скучна материя, изтъкана от безброй таблици и цифри. Всъщност обаче това представлява не повече от 25 – 30% от времето ни, като останалото е динамично разпределено между безброй срещи с различни хора и екипи, работа по проекти, онлайн обучения, workshop-и и други интерактивни инициативи. В отдела ни има представители на всякакви извънработни сфери – хора, занимаващи се със спорт, изкуство, култура, танци, йога – а не просто влюбени в Excel служители.

  Ивелина: Най-голямата заблуда според мен е, че можеш да планираш всеки работен ден, както и че може да затвориш компютъра чак когато работата е изцяло приключена, защото винаги изниква и още нещо, което трябва да се проследи

  Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?
  Ивелина: В свободното си време обичам да се разхождам сред природата и да пътувам. Възползвайки се от последните топли есенни дни, успях да отскоча до екопътека „Бели Искър“ край град Самоков, където се откриват живописни гледки в топлите нюанси на пожълтелите листа на дърветата. Този тип разходки ме зареждат с позитивна енергия, намаляват стреса и напрежението и ми помагат да се движа повече в иначе заседналото ми ежедневие.

  Робeрт: Свободното си време обичам да прекарвам със семейството си, като най-голяма наслада ни доставят пътуванията в страната и чужбина, опознавайки нови места, хора и култури. Също така като бивш състезател по футзал, спортът е неразривна част от ежедневието ми – разнообразявам с футбол, тенис, тичане и планински разходки. Не на последно място обичам да посещавам футболни мачове извън пределите на България, като в колекцията си вече имам над 10 такива, включително и от Световно първенство. 

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на КАРГИЛ БЪЛГАРИЯ ЕООД в JOBS.bg


  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА JOBS IN BG:

   

  Какво е да работиш като Специалист обслужване на клиенти и продажби с немски език в Sutherland?
  Какво е да работиш като Сервитьор в сладкарници „Неделя“?
  Какво е да работиш като Senior Manager Key Accounts в Монделийз България?
  Какво е да работиш като KYC Analyst в myPOS?

  Какво е да работиш като Касиер-Аранжор в Еником М?
  Какво е да работиш като Експерт Агент в WePrevent?

  Какво е да работиш като Corporate Development Analyst в myPOS
  Какво е да работиш като Supervisor Financial Analysis в myPOS
  Какво е да работиш като Монтажник в Еником М?
  Какво е да работиш като Оператор Видеонаблюдение в WePrevent?
  Какво е да работиш като Мениджър привличане на таланти в Ленгуидж Беър
  Какво е да работиш като Talent Success Lead (TSL) в SoftServe Bulgaria?
  Какво е да работиш като Flying Dutchman в WePrevent?

  Какво е да работиш като BIM архитект в Next IT Services?

  Какво е да работиш като Мениджър Внедряване на Нови Продукти в BTL Industries? 
  Какво е да работиш като Junior SAP Consultant в Атос България Компетънси Център?
  Какво е да работиш като Ръководител на екип управление на проекти в Ленгуидж Беър?
  Какво е да работиш като мениджър финанси в Hitachi Solutions Bulgaria
  Какво е да работиш като Управляващ ERP консултант в Balkan Services?
  Какво е да работиш като Маркетинг Експерт в Resolute Software?
  Какво е да работиш като Ръководител отдел застрахователни щети в Аксенчър България?
  Какво е да работиш като Специалист Производствено Планиране в Леони България?
  Какво е да работиш като Ръководител Отдел Обслужване на Клиенти в myPOS?
  Какво е да работиш като AML/KYC Manager в TransferMate?
  Какво е да работиш като Старши Консултант по недвижими имоти в АДРЕС?
  Какво е да работиш като шоколатиер в Chicolatti?
  Какво е да работиш като Head Of Customer Service Dept в Скайнет, част от Ойрошпед?
  Какво е да работиш като Специалист Дигитален Маркетинг в Радина Груп?
  Какво е да работиш като Енергиен Диспечер в EVN България?
  Какво е да работиш като Експерт по Анализи и Търговия с Електрическа Енергия в EVN?
  Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
  Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
  Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
  Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?

  Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

  Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
  Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
  Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
  Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

  Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
  Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
  Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
  Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
  Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
  Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
  Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
  Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
  Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
  Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
  Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
  Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
  Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
  Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
  Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
  Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
  Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
  Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
  Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
  Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
  Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
  Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
  Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
  Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
  Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
  Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
  Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
  Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
  Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
  Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
  Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 1 ден
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 1 ден
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 1 ден
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 2 дни
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство