петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3938 прочитания

    HR Jobs in BG: Какво е да работиш като Talent Sourcing Process Lead в Cargill?

    За професията и възможностите разказва Яна Пешева, която отговаря за подбора за една от най-големите функции на офиса в България – финанси и счетоводство
    30 декември 2022, 10:56 a+ a- a

    Яна Пешева - Talent Sourcing Process Lead в Cargill. Снимка: Личен архив

    Яна Пешева е Talent Sourcing Process Lead в Cargill. Магистър е по клинична психология. За началото на своя кариерен път споделя:

    „Първоначално предвид образованието ми имах желание да работя като психотерапевт, като това щеше да изисква допълнителни години на обучение и квалификация, почти като лекарската професия. След завършване на университета обаче трябваше да започна да работя и стартирах като офис асистент във финтех компания. Там успях да развия различни качества и интерес към сферата на човешките ресурси. Година и половина след това се преместих в агенция за подбор на персонал и това постави основите на моя път в HR.“

    Пред Economy.bg Яна разказва повече за настоящата си позиция, какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за професията.

    Яна, кога и как започнахте работа в Cargill?
    В началото на пандемията през 2020 г. голяма част от служителите в компанията, в която работех тогава, бяхме съкратени и реших да си дам известно време, за да реша каква да е следващата стъпка в кариерата ми и в каква компания бих искала да продължа развитието си. Точно преди една година избрах Каргил, защото е стабилна международна организация с дълга история, в която можеш да научиш много и да откриеш нови хоризонти за кариерния си път.

    Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
    От октомври месец съм на нова позиция, която комбинира подбор, както и управление на процеси, свързани с активното свързване с нови таланти. Мой основен фокус е подборът на подходящи професионалисти за една от най-големите функции в офиса ни в България – финанси и счетоводство. Тъй като в последните години масово се наблюдава липсата на кадри на пазара на труда, голяма част от работата ми е свързана с активно свързване с кандидати, както и с развиването на подходи, които да подпомогнат разпознаваемостта на компанията в България. Най-приятната отговорност е комуникацията с хората – както с кандидати, така и с различни професионалисти в Каргил, с които работя ежедневно.  

    Как типично протича един работен ден?
    Всяка сутрин стартира със среща с моя екип, за да споделим какви са предизвикателствата, които ни очакват през деня и какви цели сме си поставили. След това ме очакват няколко интервюта с кандидати, срещи с други екипи в компанията, създаване на съдържание за различни онлайн платформи, разработване на нови стратегии за развитие на екипа и функцията ни. 

    Какви умения и качества са необходими за тази професия? 
    Едно от най-важните умения в работата с хора е уважението – винаги да подхождаме към другия с професионално отношение независимо от субективните ни преживявания и усещания. Спокойствие, организираност и любопитство са качества, без които би било невъзможно да остнаеш верен на професията. Трябва също така винаги да постъпваме правилно, да поставяме хората на първо място и да се стремим да достигаме все по-високо. Това не са само ценностите на Cargill, това са качества, които ще помогнат на всеки да процъфтява в своята кариера.

    Как поддържате знанията и квалификацията си?
    Cargill предоставя възможност за използване на вътрешна онлайн платформа за различни обучения в зависимост от сферата, в която се развиваме. Всички служители имат достъп до тази платформа за обучение и материали, която ни позволява да откриваме, проектираме, споделяме, следваме и оценяваме цялото обучение в една система независимо от модалността или източника. Системата съдържа повече от 3 милиона избрани ресурси и лекции. Над 80% от служителите в София имат активни профили в системата и учат със собствено темпо. Също така се възползвам от семинари, водени от специалисти в сферата, както и следя съдържанието на конкретни, доказали се в областта специалисти. Бонус са моите колеги в екипа, с които ежедневно обменяме познания и опит. 

    Какви са възможностите за развитие?
    Каргил е международна компания с добре изградена структура, която позволява на всеки един служител да следи стъпките на своето развитие, като имаме възможността да изберем и стъпка, която е различна от досегашния ни опит. Възможностите не се простират само в една държава – можем да изберем да се преместим в екип, който не е в рамките само на България, опциите са различни - Европа, Америка, Азия. Имаме и вътрешни "стреч" програми, в които можем да пробваме в половината от работното си време да работим в съвсем различен екип от нашия и така да добием квалификация в различна сфера.

    Кои са най-големите заблуди за HR професията?
    Най-често срещаните заблуди са, че HR-ът не прави нищо и че всеки може да върши тази работа, без да притежава определени качества и умения. Общоприета заблуда е, че в професиите, в които се работи основно с хора и комуникация с тях, е лесна. Както се изисква да се научим, за да работим с дадена машина като управлението на самолет, писането на код, така е и нужно да се научим да работим и с хората – най-сложно устроената машина е нашият мозък. Има много хора, които работят в областта, но не са добре квалифицирани, но това го има във всяка една сфера. Разликата е, че нашата работа е често публична и по-уязвима на критика. 

    Вярвате ли, че баланс между работа и личен живот е постижим (ако – да, как Вие го постигате)?
    Балансът винаги е постижим, ако ние самите работим за това. За тази цел трябва да можем да поставяме граници и да организираме времето си. Звучи лесно, но в реалността често отлагаме и пренебрегваме себе си. Трябва активно да поставяме себе си на преден план и да се борим за нуждите си така, както се борим за повишение. 

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на КАРГИЛ БЪЛГАРИЯ ЕООД в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR JOBS IN BG:

    Какво е да работиш като Head of Recruitment and Resourcing в Questers?
    Какво е да работиш като Chief People Officer на KFC и Nordsee?
    Какво е да ръководиш отдела за възнаграждения и администриране на персонала в TBI Bank?

    Какво е да работиш като Group Global Head of HR Compliance в YNV Group?
    Какво е да работиш HR Business Partner в HeleCloud?
    Какво е да работиш като Lead Recruitment & Resourcing Advisor в Questers?
    Какво е да работиш като старши експерт „Човешки ресурси, трансакции“ в Cargotec България?
    Какво е да работиш като Talent Acquisition Manager в Concentrix?
    Какво е да работиш като мениджър „Знание“ в DHL Freight ESS?
    Какво е да работиш като HR Ops Transition Lead в The Adecco Group
    Какво е да работиш като старши съветник „Управление на HR ефективността и организационен дизайн“ в Теленор България
    Какво е да работиш като старши мениджър „Обучение и развитие“ в УниКредит Булбанк?
    Какво е да работиш като Chief People Officer в Scalefocus?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 27 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 45 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 1 час
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research