събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  11204 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като Product Manager в Appolica?

  За професията, възможностите и заблудите разказва Илиан Коджахристов
  08 май 2024, 11:40 a+ a- a

  Илиян Коджахристов - Продуктов Мениджър в Appolica. Снимка: Личен архив

  Илиян Коджахристов e Продуктов Мениджър в Appolica. Като предприемачески ум, стоящ зад най-големия социален пазар в България, Илиян внася богат опит в стартъп студиото на технологичната компания. Опитът му в скалирането на иновативни платформи и умението му да идентифицира пазарни възможности го превръщат в ключова част от екипа, който помага на стартиращите компании да извървят пътя от концепция до нaложен пазарен лидер.

  Пред Economy.bg Илиян разказва за опита си, уменията и качествата, които са нужни за работата като Продуктов Мениджър.

  Какво образование имате?
  Никога не съм бил много по традиционните методи на образованието. Предпочитах винаги практиката и започнах да работя още на 13. Първо при приятели на родителите ми, после на други места. Имах и огромно желание да отида на бригада в Щатите поне веднъж, затова реших, че УНСС със специалност „Човешки ресурси“ ще е най-добрият вариант за мен. Имам и магистърска степен „Маркетинг с рекламен мениджмънт“ отново от УНСС.

  Как стартира Вашата кариера?
  В началото на професионалното ми развитие съм работил буквално всичко – барман, рецепционист, сервитьор, DJ, готвач и мияч на чинии в САЩ. Първата ми по-квалифицирана работа беше като заместник-управител на аутлет магазин. Винаги съм имал афинитет към модата и когато разбрах за тази позиция, веднага кандидатствах. Така се отвори следващата възможност, която беше позиция, свързана със сферата на продуктовия мениджмънт. Трябваше да обикалям по магазините на бранда и да уча продавачите и персонала на тактики за продаване и продуктови специфики. След това предприемаческият ми дух ме отведе в Еконт, където работих по разработването на вътрешни маркетплейс продукти. Винаги съм развивал и собствени проекти, като най-големият от тях е Push Marketplace. За две години успяхме да превърнем Push в най-големия социален маркетплейс в България и да станем 8 пъти най-тегленото приложение в България.

  Кога и как започнахте работа за настоящия си работодател?
  Благодарение на Push се запознах с Мартин Марков, изпълнителния директор на Appolica. Знаех за компанията преди това, но на едно събитие за стартъпи се започнах лично с Мартин. След това той ме покани да си поговорим за моя стартъп в офиса на Appolica и аз доста се впечатлих от цялостната обстановка. След няколко месеца с моите партньори решихме да намалим работата по Push и така аз реших да пиша на Мартин, за да го попитам дали не си търсят нови служители. Те точно стартираха своята трансформация към стартъп студио и реших, че това ще е добра възможност за мен. Поговорихме и преценихме, че е точният момент да се присъединя към екипа като продуктов мениджър.

  Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
  Бих казал, че една от основните отговорности е да балансираш между всички страни – техническите екипи, дизайнерите, маркетолозите, клиентите и всички останали, замесени в един проект. Една от най-важните отговорности на продуктовия мениджър е да подпомогне клиента да дефинира правилните проблеми за решаване. В повечето случаи те идват с разнообразни и хаотични идеи и трябва да им помогнем да определят по-ясно това, което искат да постигнат. Трябва също да следиш за време за изпълнение, бюджет, зададен обхват, налични ресурси, както и за доброто изпълнение на самия проект. 

  Как бихте обяснили на едно 5-годишно дете какво работите? А на баба си?
  Питаш хората какви проблеми имат и създаваш решения. Това със сигурност би било най-лесното обяснение. После групираш екипи, които да направят това решение възможно най-бързо и най-добре, за да може клиентите (хората с проблемите) да са доволни.

  По какви проекти работите и с кои колеги (отдели) комуникирате най-често?
  Основният ни фокус са проекти в секторите fintech, climatetech и future of work. Работим с предприемачи с иновативни идеи, които показват значителен потенциал за растеж и могат да се превърнат в глобални бизнеси. Най-често работя с техническите екипи, продуктовите ни дизайнери и маркетинг отдела.

  Как типично протича един работен ден?
  По-голямата част от един мой работен ден протича в срещи и разговори с клиенти и колеги от екипа. Други дейности са дефинирането на изисквания, актуализиране на планове, изготвяне на отчети, запознаването с технологии и решения, които бихме могли да използваме.

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Традиционно списъкът с умения и качества, които са необходими на един продуктов мениджър, е доста дълъг. Аз бих казал, че най-важните неща са това да разбираш бързо нуждите на клиентите, какво казват техните клиенти, защо го казват и съответно да им предлагаш най-точните решения. Също бих добавил лидерски и комуникационни умения, организираност, адаптивност, умението да запазиш хладнокръвие в критични моменти и това да разрешаваш конфликти.

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  Досега най-често съм се учил от практиката. В Appolica имам възможност да се уча и от различни курсове, книги и най-вече от директния пример на хората около мен. Освен това постоянно участвам в менторски програми и обменям опит с хора от стартъпи, за да не оставам на едно място в професионалното и личностното си развитие.

  Снимка: Appolica

  Какви са възможностите за развитие?
  Едно от най-важните неща, които Appolica ми дава, е близката връзка с предприемаческата екосистема и хората в нея. Имам възможност да работя по стартъпи, което е огромен плюс за мен. Готиното на работата със стартъпи е, че се сблъскваш се с различни гледни точки, различни казуси и винаги има стремеж към прилагане на нови и разнообразни технологии.

  Работата ми помага и с това да съм винаги на „ти“ с най-новите трендове в технологичния свят. Имайки предвид бързото навлизане на изкуствения интелект и системите за обработка на голям обем от данни, това е много голям плюс.

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Честа заблуда е, че ние просто правим каквото клиентът ни каже. Добрите продуктови мениджъри и добрите компании генерално не правят това. Ние помагаме на клиентите на ниво идея, определена функционалност и детайлите около тях. Грижим се самият продукт да се използва и да е полезен за потребителите, а не да съществува само защото клиентът така е решил. Друга заблуда е, че продуктовият мениджър трябва да контролира и да следи всеки детайл от проекта, да го микроменажира. По-добре е да се довериш на хората в екипа и да им дадеш свобода на действие, а когато е необходимо, да им предоставиш насоки и съвети, които да съвпадат с нуждата на клиента. В повечето случаи не можеш да действаш по един и същ начин с всеки проект. Различните проекти изискват различни похвати, различни хора и екипи.

  Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?
  В свободното си време, което не е неограничено, гледам да спортувам. През последните 3 години започнах да тичам редовно и вече съм участвал в няколко маратона с постигнати добри резултати. Скоро благодарение на приятелката ми преоткрих и пътуванията. Моята голяма страст е музиката, нейната е архитектурата и гледаме да ги съчетаваме, като пътуваме на локации с интересна архитектура по време на големи музикални събития.

  Една от целите ми за тази година е да прекарвам повече време със семейството и приятелите си, така че гледам да полагам повече усилия да се прибирам по-често в гр. Кубрат, откъдето съм.

  Вижте по какви проекти работи Appolica

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Appolica Ltd. в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА JOBS IN BG:

  Какво е да работиш като Мениджър „Дигитални кредитни продукти“ в tbi bank
  Какво е да работиш като Digital Marketing Manager в Технополис и Практикер?
  Какво е да работиш като Project Manager в Сирма?
  Какво е да работиш като старши маркетингов експерт в Hitachi Solutions Bulgaria?
  Какво е да работиш като „Анализатор на данни“ във водещата швейцарска банка UBS?
  Какво е да работиш като Senior Accountant-General Ledger в Cargill?
  Какво е да работиш като Специалист обслужване на клиенти и продажби с немски език в Sutherland?

  Какво е да работиш като Сервитьор в сладкарници „Неделя“?
  Какво е да работиш като Senior Manager Key Accounts в Монделийз България?
  Какво е да работиш като KYC Analyst в myPOS?

  Какво е да работиш като Касиер-Аранжор в Еником М?
  Какво е да работиш като Експерт Агент в WePrevent?

  Какво е да работиш като Corporate Development Analyst в myPOS
  Какво е да работиш като Supervisor Financial Analysis в myPOS
  Какво е да работиш като Монтажник в Еником М?
  Какво е да работиш като Оператор Видеонаблюдение в WePrevent?
  Какво е да работиш като Мениджър привличане на таланти в Ленгуидж Беър
  Какво е да работиш като Talent Success Lead (TSL) в SoftServe Bulgaria?
  Какво е да работиш като Flying Dutchman в WePrevent?

  Какво е да работиш като BIM архитект в Next IT Services?

  Какво е да работиш като Мениджър Внедряване на Нови Продукти в BTL Industries? 
  Какво е да работиш като Junior SAP Consultant в Атос България Компетънси Център?
  Какво е да работиш като Ръководител на екип управление на проекти в Ленгуидж Беър?
  Какво е да работиш като мениджър финанси в Hitachi Solutions Bulgaria
  Какво е да работиш като Управляващ ERP консултант в Balkan Services?
  Какво е да работиш като Маркетинг Експерт в Resolute Software?
  Какво е да работиш като Ръководител отдел застрахователни щети в Аксенчър България?
  Какво е да работиш като Специалист Производствено Планиране в Леони България?
  Какво е да работиш като Ръководител Отдел Обслужване на Клиенти в myPOS?
  Какво е да работиш като AML/KYC Manager в TransferMate?
  Какво е да работиш като Старши Консултант по недвижими имоти в АДРЕС?
  Какво е да работиш като шоколатиер в Chicolatti?
  Какво е да работиш като Head Of Customer Service Dept в Скайнет, част от Ойрошпед?
  Какво е да работиш като Специалист Дигитален Маркетинг в Радина Груп?
  Какво е да работиш като Енергиен Диспечер в EVN България?
  Какво е да работиш като Експерт по Анализи и Търговия с Електрическа Енергия в EVN?
  Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
  Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
  Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
  Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?

  Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

  Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
  Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
  Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
  Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

  Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
  Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
  Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
  Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
  Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
  Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
  Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
  Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
  Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
  Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
  Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
  Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
  Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
  Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
  Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
  Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
  Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
  Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
  Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
  Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
  Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
  Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
  Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
  Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
  Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
  Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
  Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
  Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
  Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
  Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
  Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 1 ден
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 1 ден
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 1 ден
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 2 дни
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство