събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3325 прочитания

  Какво четат HR лидерите в България: Даяна Гочева, Appolica

  Последната книга, която ме впечатли, е „Изяж жабата!“ от Брайън Трейси, споделя Даяна
  09 май 2023, 12:54 a+ a- a

  Даяна Гочева – People & Culture Manager в Appolica. Снимка: Appolica

  Какво четат HR лидерите в България? Кои са книгите и авторите, от които черпят вдъхновение? Какви уроци и поуки си извличат от тях? Economy.bg попита HR професионалисти във водещи компании в България. Вижте какво отговори Даяна Гочева – People & Culture Manager в Appolica.

  Последната книга, която прочетох и която оказа влияние върху мен, е „Изяж жабата!“ на Брайън Трейси. Това е кратка, но изключително полезна книга, която ни учи как да се освободим от навика да отлагаме задачите си и да се фокусираме върху важните неща. Реших да я прочета, защото в момента в Appolica работим върху различни глобални инициативи, една от които е свързана с подобряването на управлението на времето и приоритизацията на задачите. 

  „Изяж жабата!” представя 21 правила, които могат да ни помогнат да подобрим тези ключови аспекти от работата ни. Най-полезните за мен принципи от книгата, които вече прилагам в ежедневието си, са:

  1. Да подредим масата. Трябва да решим какво искаме и да определим ясни цели, които да постигнем. Това ни помага да организираме работата си по-ефективно и да се фокусираме върху важните задачи.

  2. Принципът първо да се справим с най-голямата и най-трудна задача. Идеята тук е да започнем с най-трудната и най-важната задача, така че след като я завършим, останалите задачи да ни се сторят по-леки и по-бързи за изпълнение.

  3. Принципът 80/20. 20% от дейността води до 80% от резултатите. Този принцип е валиден за почти всичко, случващо се около нас, и може да ни помогне да се съсредоточим върху най-важните задачи и да постигнем максимален ефект.

  4. Планирайте деня предварително. Мислете на хартия или използвайте различни инструменти за визуализация на целите и задачите си. Това ще ви помогне да организирате деня си по-ефективно и да се справите с важните задачи, без да губите време.

  5. Научете се да делегирате. Умението да делегирате правилно задачите ще ви спести време и ще позволи на вашите колеги да развият своите умения и компетентност.

  Въвеждането на тези принципи в моята ежедневна рутина ми помогна да подобря начина, по който управлявам времето си, което доведе до по-голяма продуктивност и успех в работата ми. Считам, че книгата „Изяж жабата!“ е много ценен ресурс за всеки HR лидер или професионалист, който иска да постигне по-добри резултати. Тя също може да е полезна на всеки, който се интересува от изграждане на култура на работното място и развитието на ефективна комуникация. Успешното изграждане на култура на работното място изисква лидерите да се съсредоточат върху задачите, които имат най-голямо влияние върху атмосферата и удовлетвореността на служителите. 

  В заключение смятам, че един от големите плюсове на книгата „Изяж жабата!“ е стилът, в който е написана. Брайън Трейси представя своите идеи и съвети по един прост, разбираем и забавен начин, което прави четенето лесно и приятно. Стилът на автора позволява на читателите да поемат информацията бързо и да започнат да прилагат наученото незабавно в своята работа и ежедневие. Това е още един аспект, който прави книгата подходяща за широка аудитория – от начинаещи специалисти до опитни HR лидери и мениджъри, търсещи практически съвети и вдъхновение за подобряване на техните умения и работна ефективност.

  Вижте по какви проекти работи Appolica

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Appolica Ltd. в JOBS.bg


  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАКВО ЧЕТАТ HR ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

  Васил Николов, Дев-Харбор
  Михаела Георгиева, Progress
  Йорданка Манчева, Агенция за събиране на вземания
  Милена Хаджииванова, Булсатком
  Катерина Кабакова, Senior HR Consultant
  Цанислав Генчев, NOTO – 360 Fraud and Compliance
  Албена Паралингова, А3-ВД
  Илиян Бойчев, IBTrainings
  Петър Джугански, OpenTag
  Галина Георгиева, Дунапак Родина
  Ваня Колева, WePrevent Велико Търново
  Даниела Назим, Endava 
  Рада Йосифова, AG Capital
  Радослава Кроснева, Банка ДСК
  Никола Киров, Американски Университет в България
  Борислава Георгиева, DHL Freight ESS

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 18 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 23 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 23 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 ден
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект