четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2726 прочитания

    Какво четат HR лидерите в България: Даяна Гочева, Appolica

    Последната книга, която ме впечатли, е „Изяж жабата!“ от Брайън Трейси, споделя Даяна
    09 май 2023, 12:54 a+ a- a

    Даяна Гочева – People & Culture Manager в Appolica. Снимка: Appolica

    Какво четат HR лидерите в България? Кои са книгите и авторите, от които черпят вдъхновение? Какви уроци и поуки си извличат от тях? Economy.bg попита HR професионалисти във водещи компании в България. Вижте какво отговори Даяна Гочева – People & Culture Manager в Appolica.

    Последната книга, която прочетох и която оказа влияние върху мен, е „Изяж жабата!“ на Брайън Трейси. Това е кратка, но изключително полезна книга, която ни учи как да се освободим от навика да отлагаме задачите си и да се фокусираме върху важните неща. Реших да я прочета, защото в момента в Appolica работим върху различни глобални инициативи, една от които е свързана с подобряването на управлението на времето и приоритизацията на задачите. 

    „Изяж жабата!” представя 21 правила, които могат да ни помогнат да подобрим тези ключови аспекти от работата ни. Най-полезните за мен принципи от книгата, които вече прилагам в ежедневието си, са:

    1. Да подредим масата. Трябва да решим какво искаме и да определим ясни цели, които да постигнем. Това ни помага да организираме работата си по-ефективно и да се фокусираме върху важните задачи.

    2. Принципът първо да се справим с най-голямата и най-трудна задача. Идеята тук е да започнем с най-трудната и най-важната задача, така че след като я завършим, останалите задачи да ни се сторят по-леки и по-бързи за изпълнение.

    3. Принципът 80/20. 20% от дейността води до 80% от резултатите. Този принцип е валиден за почти всичко, случващо се около нас, и може да ни помогне да се съсредоточим върху най-важните задачи и да постигнем максимален ефект.

    4. Планирайте деня предварително. Мислете на хартия или използвайте различни инструменти за визуализация на целите и задачите си. Това ще ви помогне да организирате деня си по-ефективно и да се справите с важните задачи, без да губите време.

    5. Научете се да делегирате. Умението да делегирате правилно задачите ще ви спести време и ще позволи на вашите колеги да развият своите умения и компетентност.

    Въвеждането на тези принципи в моята ежедневна рутина ми помогна да подобря начина, по който управлявам времето си, което доведе до по-голяма продуктивност и успех в работата ми. Считам, че книгата „Изяж жабата!“ е много ценен ресурс за всеки HR лидер или професионалист, който иска да постигне по-добри резултати. Тя също може да е полезна на всеки, който се интересува от изграждане на култура на работното място и развитието на ефективна комуникация. Успешното изграждане на култура на работното място изисква лидерите да се съсредоточат върху задачите, които имат най-голямо влияние върху атмосферата и удовлетвореността на служителите. 

    В заключение смятам, че един от големите плюсове на книгата „Изяж жабата!“ е стилът, в който е написана. Брайън Трейси представя своите идеи и съвети по един прост, разбираем и забавен начин, което прави четенето лесно и приятно. Стилът на автора позволява на читателите да поемат информацията бързо и да започнат да прилагат наученото незабавно в своята работа и ежедневие. Това е още един аспект, който прави книгата подходяща за широка аудитория – от начинаещи специалисти до опитни HR лидери и мениджъри, търсещи практически съвети и вдъхновение за подобряване на техните умения и работна ефективност.

    Вижте по какви проекти работи Appolica

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Appolica Ltd. в JOBS.bg


    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАКВО ЧЕТАТ HR ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    Васил Николов, Дев-Харбор
    Ралица Бояджиева-Цветанова, WINBET
    Михаела Георгиева, Progress
    Йорданка Манчева, Агенция за събиране на вземания
    Милена Хаджииванова, Булсатком
    Катерина Кабакова, Senior HR Consultant
    Цанислав Генчев, NOTO – 360 Fraud and Compliance
    Албена Паралингова, А3-ВД
    Илиян Бойчев, IBTrainings
    Петър Джугански, OpenTag
    Галина Георгиева, Дунапак Родина
    Ваня Колева, WePrevent Велико Търново
    Даниела Назим, Endava 
    Рада Йосифова, AG Capital
    Радослава Кроснева, Банка ДСК
    Никола Киров, Американски Университет в България
    Борислава Георгиева, DHL Freight ESS

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 14 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 14 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
    преди 16 часа
    Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
    Двама висши мениджъри също се оттеглят
    преди 17 часа
    Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
    Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.