вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3104 прочитания

    Women in IT: Стефка Крачунова - Flutter Developer, Appolica

    Много жени не разбират, че могат да имат успешна кариера в ИТ, затова е важно да се повиши осведомеността и да се насърчава активно тяхното включване, казва Стефка
    16 март 2023, 11:28 a+ a- a

    Стефка Крачунова - Flutter Developer в Appolica. Снимка: Appolica

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени. 

    Запознайте се със Стефка Крачунова – Flutter Developper в Appolica.

    Стефка, разкажете ни за Вашето образование.
    В момента съм студентка в четвърти курс в Технически университет – София, специалност „Информатика и софтуерни науки“. Изучавам различни видове висша математика и програмиране – предимно Python, Java, C#, C, JavaScript, TypeScript и други програмни езици. Те са много популярни в индустрията и са базата, на която се разработват софтуерни приложения, уеб сайтове, мобилни приложения и други. Смятам, че образованието ми ми помага да придобия знанията и уменията, необходими за успешна кариера в ИТ сферата. 

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
    Към ИТ сферата се насочих още от малка и много хора допринесоха за това мое решение. Доста често съседите ми ме викаха да им оправя компютъра, когато нещо не работи, а мои приятелки постоянно искаха помощ с компютрите или телефоните си. Те често ме питаха за съвети относно купуването на нов телефон или лаптоп, както и молиха да им преинсталирам компютрите. Тези ситуации ми харесваха и разпалиха желанието ми да се науча как тези устройства функционират, както и как да създавам приложения за тях. В края на краищата  това ме вдъхнови да разширя знанията си и да започна да изучавам програмиране и разработка на софтуерни приложения. Никой конкретен човек не е имал решаващ принос за избора ми да вляза в ИТ сферата, но подкрепата на семейството и приятелите ми беше много важна. Те ме насърчаваха да следвам своите мечти и да не се страхувам да вляза в тази сфера. Бяха сигурни, че ако съм достатъчно мотивирана и упорита, ще успея да постигна целите си. 

    Освен това  открих, че работата в ИТ сферата предоставя много възможности за личен и професионален растеж и развитие, което беше още един аргумент, който ме убеди да избера тази кариера.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте на нея?
    Първата ми работа беше като сервитьорка. Смените бяха дълги, почиваше се веднъж в седмицата и се работеше и на празници. Да, тази работа ми помогна да развия комуникационните си умения, но и ми показа, че предпочитам по-спокойна работна среда със стандартно работно време.

    Как стартирахте кариерата си в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    В ИТ сферата започнах като стажант. В началото не разполагах с никакъв опит в областта на технологиите, с които трябваше да работя. Спомням си, че бях много притеснена и че срещнах много предизвикателства в процеса на свикване с новите изисквания на работа, особено в областта на писането на качествен код. Това беше труден период в кариерата ми, но също така беше и период на много учене и развиване. Стажът ми ме научи много за технологиите, които използвахме, но също така ми показа и какво е да работиш в екип. Беше важно да се науча да комуникирам ефективно с колегите си, за да можем да постигнем общите си цели. Също така, осъзнах, че наученото не спира тук, а че в ИТ сферата е необходимо да продължаваш да се учиш и развиваш, за да можеш да бъдеш в крак с бързите промени и новите технологии. 

    Това беше стартът на кариерата ми в ИТ сферата и го помня като един от най-важните периоди в живота ми. Той ме научи много за трудностите и предизвикателствата, които идват с работата в тази индустрия, но също така ми даде мотивацията да продължа да уча и да се развивам в това направление.

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
    В момента съм разработчик на мобилни приложения за операционните системи Android и iOS, използвайки технологията Flutter. Моята работа включва създаването на функционални и интуитивни приложения, които да отговарят на нуждите на потребителите. Ролята ми се състои в това да реша всички възможни проблеми, за да гарантирам, че потребителите имат оптимално и безпроблемно изживяване с приложението. 

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    Като Flutter developer най-мотивиращото за мен е да разработвам мобилни приложения, които да подобрят живота на потребителите. Винаги се стремя да намеря най-доброто решение за конкретната ситуация, за да предоставя на потребителите най-доброто потребителско изживяване. Освен това работата с нови технологии и инструменти е също много интересна за мен, защото ми дава възможност да развивам постоянно своите умения и да се изправям пред нови предизвикателства.

    „Въпреки че ИТ индустрията е по-често асоциирана с мъжете, това не означава, че жените не могат да се откроят и да имат успешна кариера в тази сфера“, казва Стефка. Снимка: Appolica

    Кои са Вашите ролеви модели, хората, от които се учите?
    Семейството ми винаги е било моят номер едно ролеви модел. Винаги са ме учили да се целя високо и да не се предавам. Давали са ми кураж в трудни моменти и винаги са там, когато имам нужда от подкрепа, за което съм им искрено благодарна. Освен това следя работата на много успешни жени разработчици и предприемачи в ИТ, които ме вдъхновяват да работя усърдно за постигането на своите цели. 

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Преди време със сигурност е било, че те подценяват. Но мисля, че тези предразсъдъци вече са изчезнали и изгубили силата си в голяма степен. В настоящия момент най-голямото предизвикателство за жените в ИТ компании вероятно е балансирането на личния и професионалния живот. Поради работното натоварване, което може да бъде интензивно и изискващо много време, жените в ИТ сферата може да имат трудности в управлението на времето си и в осигуряването на нужната гъвкавост, за да постигнат баланс между кариерата и личния си живот.

    Друго предизвикателство може да бъде и популяризирането на кариерните възможности в ИТ сред жените. Изобщо много жени не разбират, че могат да имат успешна кариера в тази сфера. Затова е важно да се повиши осведомеността сред младите жени и да се насърчава активно тяхното включване в ИТ образованието и кариерата.

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    Въпреки че ИТ индустрията е по-често асоциирана с мъжете, това не означава, че жените не могат да се откроят и да имат успешна кариера в тази сфера. Напротив, все повече жени се занимават с ИТ и имат ключова роля в компаниите.

    Разбира се, има и предизвикателства, свързани с това да си жена в ИТ компания. Едно от тях е да се чувстваш комфортно и да бъдеш приета от колегите си. Въпреки това имам късмета да работя с много талантливи и професионални колеги, които ме уважават и подкрепят в работата ми.

    Кои са най-големите клишета, които вие сте чували за жените в ИТ индустрията?
    Когато става въпрос за жени в ИТ индустрията, често се сблъскваме с различни клишета и предразсъдъци. Популярно изказване е, че жените не могат да се справят със сложни проблеми и не са толкова добри програмисти, колкото мъжете.

    Според мен тези стереотипи са напълно неверни. Жените имат същите възможности и таланти като мъжете и са също толкова добри в програмирането и решаването на сложни проблеми. Полът не определя качеството на работата на един човек. Всеки може да бъде отличен професионалист, независимо от това дали е мъж, или жена.

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Обичам да чета различни жанрове книги, да тренирам, да играя игри и да пътувам.

    Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    Ако имат влечение към решаването на проблеми, логическото мислене, създаването на приложения и компютрите като цяло – със сигурност ИТ индустрията е добър избор. Няма значение дали си момиче, стига да имаш желание за развитие.

    Сферата е една от най-бързоразвиващите се в света и има големи възможности за професионално развитие и кариерен растеж.  Има много различни професии в тази област, които могат да се съобразят с интересите и уменията на всяка жена. Така че, ако това е нещо, което ви вълнува – не се колебайте да се присъедините към ИТ индустрията.

    Вижте по какви проекти работи Appolica

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Appolica Ltd. в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

    Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
    Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
    Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
    Димитрина Сиракова - Senior Software Engineer в Resolute Software
    Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
    Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
    Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
    Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
    Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
    Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
    Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

    Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
    Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

    Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
    Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
    Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
    Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
    Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
    Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
    Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
    Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
    Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
    Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
    Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
    Ваня Михова, Android Developer в Модис България
    Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
    Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
    Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
    Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 43 минути
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 2 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 6 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 6 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд