понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4673 прочитания

  Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години

  Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари
  17 май 2024, 08:53 a+ a- a

  Близо 3 млрд. лева са инвестирани в инфраструктурни проекти по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на заключителното информационно събитие за постиженията по транспортната програма. Министърът подчерта, че благодарение на безвъзмездното европейско съфинансиране България вече 18 години реализира проекти, които поставят страната по нов начин на картата на Европа.

  Инвестициите в устойчив транспорт дават силен тласък в развитието но регионите и допринасят за по добър, по-зелен и по сигурен транспорт. Това отбеляза София Алвеш, директор на дирекция „Изграждане на административен капацитет и изпълнение на програми ІІ“ в Европейската комисия. Тя допълни, че на площада в Бургас е посадено дърво в знак на разбиране и признание за важната роля, която играят горите за собственото ни благополучие.

  В Европейския съюз, за да се гарантира качеството и количеството на европейските гори, институциите са ангажирани да засадят 3 милиарда дървета до 2030 г., като този процес се наблюдава чрез приложението MapMyTree.

  Политиката на сближаване ще продължи да подкрепя развитието на устойчива транспортна инфраструктура и подобряването на пътната безопасност в България като инвестира 3.7 милиарда лева в широкомащабни проекти – за чиста природа и по-малко катастрофи, заяви Йорданка Чобанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

  Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 -2020 г. е една от десетте оперативни програми у нас, които се финансират от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС. С финансиране от програмата са построени 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари: Карнобат, Стара Загора, Подуяне, Казичене и Искър. По ОПТТИ са изградени още 12 км метро линии с нови 12 метро станции, както и метродепо „Земляне“. С европейското съфинансиране е доставена специализирана техника и оборудване за подобряване на корабоплаването по река Дунав, изградени са системи за сигурност, интеграция и визуализация на територията на пристанищата.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 57 минути
  Политическата несигурност в ЕС се засилва със 100 независими евродепутати и силни крайнодесни влияния
  Индексът на Кофас за политическа нестабилност отбелязва влошаване с 1,5% през 2023 г.
  преди 5 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 5 часа
  преди 6 часа
  Федералният резерв остави лихвите непроменени
  Американската централна банка прогнозира едно намаляване през 2024 г.
  14 юни 2024, 14:39
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.