понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7791 прочитания

  Women in IT: Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

  Харесвам работата си, защото тя е съвкупност от ИТ, креативност и много психология, провокира ме да мисля и да израствам, казва Бианка
  01 юни 2022, 10:35 a+ a- a

  Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

  В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

  Запознайте се с Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica.

  Разкажете ни за вашето образование.
  Учила съм графичен дизайн в Нов български университет. Изборът ми на специалност е естественото развитие на желанието ми да се занимавам с дизайн в ИТ сферата, което имам още от малка. 

  Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
  Голямо влияние за избора ми на професия има по-голямата ми сестра. Тя е програмист, а когато аз започвах да мисля за професионалното си бъдеще, тя стартира собствена софтуерна компания. За мен тя е най-яркият пример за това, че в ИТ сферата има място за жени, както и че те могат да работят наравно с мъжете.

  Същевременно, смятам, че дигиталното пространство е бъдещето и че ИТ ще навлезе и ще се наложи като норма в много индустрии – дори и в такива, които към момента трудно можем да си представим, че може да се дигитализират. 

  Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
  Всъщност Appolica е единствената компания, в която съм работила – това е първата ми работа. В началото на кариерния си път се чувствах изключително неуверена и сякаш нищо не знам. На моменти дори смятах, че няма как да стана добра в работата си.

  Как започнахте в Appolica и какво си спомняте от този период?
  Започнах като стажант. Стартирах буквално от А и Б. След много учене, работа, опити, провали и несполучливи дизайни успях да достигна до настоящата си позиция – Design Team Lead.

  В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
  В момента водя дизайн екипа в Appolica. Харесвам работата си, защото тя е съвкупност от ИТ, креативност и много психология. Един UX/ UI дизайнер трябва да умее да създава дизайни и прототипи на мобилни или уеб приложения, които точно да отговарят на потребностите на бизнесите, които ги изискват. Отговорностите му започват от създаването на общата рамка за това какви функционалности трябва да съдържа едно приложение и стигат до цвета, формата и позицията на бутоните във въпросната апликация. 

  Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
  Фактът, че съм в среда от интелигентни хора, които ежедневно намират решения на различни проблеми, ме мотивира. Работата в ИТ сферата ме провокира да мисля и да израствам. Същевременно това, че имам възможността ежедневно да работя с хора с бизнеси в различни ниши, ми помага да обогатявам не само уменията си като професионалист, но и общата си култура като човек.

  Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
  Ролевите модели, които най-много са повлияли на кариерата ми са семейството ми и основателите на Appolica – те са с мен от началото на кариерния ми път и са подкрепяли активно моето развитие. Те са чудесен пример за мен и са доказателство, че професионалното ни израстване зависи най-вече от това колко труд полагаме. И до ден днешен аз продължавам да се уча от тях. От една страна, те са хората, от които регулярно получавам обратна връзка и продуктивни съвети, а от друга, те са пример, който ми помага, когато съм изправена пред предизвикателства или в ситуация, в която трябва да действам като лидер. 

  Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
  Едно от най-големите предизвикателства за жените в ИТ индустрията е да се научат да осъзнават стойността си. Много често ние сме по-малко уверени от мъжете и изпитваме притеснения да отстояваме позицията си.

  Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
  Факт е, че мъжете преобладават в ИТ индустрията, но смятам, че това не е причина да се чувствам неуверена относно работата и способностите си – затова и досега това не ми се е случвало. Смятам, че колегите ми ме ценят и уважават уменията ми без значение, че съм част от сфера, която е доминирана от мъже. 

  Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
  Не смятам, че има клишета за жените в ИТ индустрията освен може би усещането, че ние нямаме толкова задълбочен интерес към сферата, колкото мъжете. Но и това разбиране го има на все по-малко места и на жените в индустрията се гледа като на завършени специалисти. 

  Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
  Обичам да се движа и гледам да спортувам в моментите, в които не съм на работа. Харесва ми да се разхождам сред природата и да се наслаждавам на дейности, които ми помагат да се откъсна от стоенето пред монитора през седмицата.  

  Ако можете да се обърнете към момичета, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
  Бих им казала да не се колебаят да стартират кариерата си в ИТ индустрията, тъй като тя е бъдещето. Сферата е изключително динамична и интересна – технологиите се развиват постоянно и всеки може да намери нещо за себе си. 

  Вижте по какви проекти работи Appolica

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Appolica Ltd. в JOBS.bg тук


  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT
   
  Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
  Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
  Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
  Ваня Михова, Android Developer в Модис България
  Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
  Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
  Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
  Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
  Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
  Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
  Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
  Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Стокообменът между България и Китай през 2023 г. е над $4 млрд.
  Българският износ отбелязва ръст от близо 33% спрямо 2022 г.
  преди 5 часа
  Стартира изграждане на център за високи технологии в ПГ „Хенри Форд“, София
  С 3,4 млн. лв. ще бъдат изградени 5 нови лаборатории и закупено оборудване за обучение с модерни технологии
  преди 8 часа
  Политическата несигурност в ЕС се засилва със 100 независими евродепутати и силни крайнодесни влияния
  Индексът на Кофас за политическа нестабилност отбелязва влошаване с 1,5% през 2023 г.
  преди 11 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 12 часа