събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7345 прочитания

  ИТ лидерите в България: Светлин Николаев, Progress

  Директорът „Иновации и UX” в Progress разказва пред Economy.bg за пътя си досега
  17 март 2022, 10:09 a+ a- a

  Светлин Николаев - директор „Иновации и UX” в Progress

   Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите на България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

  Вижте какво сподели Светлин Николаев, директор „Иновации и UX” в Progress.

  Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
  След като завърших Английска гимназия, учих две години в Техническия университет във Виена, специалност „Компютърни науки“. След това се върнах за постоянно в България и продължих образованието си в Софийския университет, специалност „Информатика“. Опитът, който придобих в самостоятелното справяне с трудности, адаптирането към нова среда и език, предизвикателствата на различната образователна система, както и познанствата с невероятни хора за мен са безценни. Увереността в собствените сили и умението за работа в бързо изменяща се среда впоследствие отдавам на доброто образование и практическата подготовка, която имах възможността да получа. 

  От малък имам интереси в сферата на дизайна и визуалните изкуства, което определи началото на професионалния ми път като графичен и след това UX/UI дизайнер. Тясната връзка с технологиите и възможностите за експерименти е основната причина за избора ми.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
  Отново бих избрал компютърни науки и програмиране. Въпреки че професионалният ми път ме отведе в дизайн направление и подобряване на потребителското изживяване, образованието ми ме подготви успешно да работя с разработчици и да имам винаги холистичен поглед при справяне с комлексни проблеми.

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
  Първата ми работа беше свързана с обслужване на клиенти в интернет доставчик. Тя ме научи на дисциплина, мотивация за решаване на казуси и търпение в комуникацията.

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  Решението да насоча кариерното си развитие в технологична компания и свързаната с него трансформация от графичен към UX/UI дизайн до огромна степен повлия на реализацията ми. Възможността да работя по иновативни продукти и в различни продуктови екипи в Progress ме обогати с умения и познанства с невероятни професионалисти.

  Как започнахте в настоящата компания?
  Присъединих се към Progress (тогава още Telerik) през 2008 г. Мой близък приятел и бъдещ колега запали интереса ми към потребителски интерфейс и изживяване. Напуснах тогавашната си работа като визуален дизайнер във водеща рекламна агенция и приех предизвикателството да се развивам като UX/UI дизайнер. За тези 14 години в Progress мога да кажа, че това е място, в което никога не скучаеш и имаш много възможности за професионално развитие. Започнах като UI дизайнер на десктоп компоненти, ръководих екип, грижещ се за цялостната презентация на портфолиото от продукти за разработчици, и сега съм фокусиран върху иновативните инициативи в Progress.

  Светлин с хора от екипа си

  Какви са Вашите отговорности днес?
  Фокусът на екипа ни е върху развиване на нови продукти и разширяване на съществуващото портфолио от инструменти за разработчици, доставяйки най-доброто потребителско изживяване. Сред продуктите, които моят екип създава, са Fiddler Everywhere – инструмент за уеб дебъгване, ползван широко от разработчици, Unite UX, който подобрява съвместната работа на разработчиците и дизайнерите, както и Telerik UI for Unity XR – компоненти за VR/AR. Работим и по няколко идеи за нови продукти, които са още в начална фаза на развитие. Това, което хората най-много ценят в работата си в иновационния екип, е възможността да създават нови решения, свободата за необременено мислене и подход и да споделят опит с изявени професионалисти.

  Какво Ви мотивира?
  Мотивира ме желанието за намиране на решения на наболели проблеми, отдадеността и примера на всеки член на екипа ни, както и отговорността към хората и компанията.

  С какво не бихте направили компромис?
  Не желая да правя компромис в потребителско изживяване и стойността, която се предлага на клиентите.

  Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  Високо ценя хора, които са свикнали да търсят решения, които са гъвкави и не се страхуват от промяна в технологичния климат и успяват да реагират бързо и адекватно на предизвикателствата. Хора, които са готови постоянно да се учат и развиват. 

  Това е изключително важно за хората, които искат да се занимават с иновации. За разлика от вече съществуващите продукти, при новите нямаме ясен план за развитие за следващите две години. Имаме хоризонт и вдъхновяваща цел. На практика търсим проблем, а не решение, и ние избираме как да подходим. Затова искаме да привличаме към екипа смели и любознателни хора, които обичат да експериментират, да тестват, да правят грешки и да се учат от тях.

  Светлин с хора от екипа си

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
  Най-важното е да бъде present и отворен към технологичната индустрия. Да е конструктивно критичен към работата и екипа си, да поддържа иновативно мислене и добра колаборация, да сближава различните функционални роли в организацията за постигане на общи цели. Добрият мениджър е лидер, който дава персонален пример и не се страхува да си „изцапа ръцете”.

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
  Смяната на роли и приоритети винаги идва със значително ниво на стрес, но поемането на нови предизвикателства е това, което ни движи напред. Гравитирането около комфортната зона изхабява повече от фокуса върху нови цели. Най-голямото предизвикателство до този момент за мен бе поемането на иновационните продукти в Progress, което включва разширяване на отговорностите за различни продукти и екипи, както и влияние върху цялостната стратегия на компанията и съществуващия бизнес. Безценна бе подкрепата от екипа и желанието за обединение около общи цели.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
  Бих обръщал повече внимание на хората, с които съм заобиколен – близки, приятели, колеги. Работата заема огромна част от нашето съзнание и фокус и понякога е трудно да намерим възможности да „заредим” хората, на които държим, както и себе си. 

  Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
  Развитието на все повече продуктови компании е тенденция, която ще набира сила. Търсенето на иновативни и disruptive решения е неизбежно. Надявам се бизнес климатът в България да претърпи положителна трансформация и да подкрепя нови бизнеси и инвестиции, създавайки устойчива и прогресивна среда. Всичко това ще създава здравословна конкуренция между компаниите и повече възможности за професионално развитие на хората. 

  Вижте какви продукти разработва Progress в България тук

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Прогрес Софтуер ЕАД в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ лидерите в България: Мохамед Соула, SEEBURGER
  ИТ лидерите в България: Дарин Маджаров, „Уча.се“
  ИТ лидерите в България: Стоян Дамов, Tick42
  ИТ лидерите в България: Елеонора Георгиева, МенторМейт
  ИТ лидерите в България: Драгомир Николов, VMware - CPBU
  ИТ лидерите в България: Атанас Райков, Rakuten Viber
  ИТ лидерите в България: Иван Александров, eBag
  ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe
  ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
  ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 9 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 13 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 14 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 15 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект