събота, 15 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  13595 прочитания

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Софтуерно инженерство“ в Progress?

  За професията и възможностите разказва Павлина Хаджиева, която ръководи шест екипа в софтуерната компания
  20 май 2021, 08:42 a+ a- a

  „Преминавайки през различните позиции, имах и все още имам възможността да работя с изключителни хора, от които съм научила много. Споделяли сме идеи и сме преодолявали какви ли не предизвикателства през годините. Това ми показа колко силен може да бъде един екип, когато се обедини около обща цел. Тогава невъзможното става възможно“, категорична е Павлина Хаджиева, старши мениджър „Софтуерно инженерство“ в Progress

  Павлина Хаджиева е старши мениджър „Софтуерно инженерство“ в Progress. Изучавала е химия и информатика в СУ „Св. Климент Охридски“. След завършването се изправя пред кръстопът - да продължи с химия и да започне работа във фармацевтична компания или да се насочи към информатиката и компютърните науки. „Избрах второто, защото през студентските си години често чувах от колеги за интересните проекти, върху които работят, и виждах как създават неща от нулата“, спомня си Павлина. След това продължава обучението си с магистратура „Разпределени системи и мобилни технологии“ във Факултета по математика и информатика на Софийския университет. 

  По време на следването един от доцентите й предлага да се включи в разработката на външен проект заедно с още двама колеги. „Това беше страхотна възможност за нас, защото щяхме да практикуваме наученото и да разширим познанията си. След това се присъединих към технологичната компания Telerik, която в края на 2014 г. беше придобита от Progress“, разказва още Павлина Хаджиева пред Economy.bg.

  Началото на кариерата в Progress

  В Progress (тогава все още Telerik) започва работа в началото на 2009 г. Стартира като младши инженер по техническа поддръжка на софтуерните продукти в един от екипите за разработка на Webforms компоненти. По-късно става инженер по техническа поддръжка за корпоративни клиенти и мениджър на екип. „За да подобря уменията си и науча повече, имах възможност да работя и да се обучавам два месеца в офиса ни в САЩ. Това ми позволи да се запозная с културата на колегите ни там и да се сработим още по-добре“, споделя Павлина.

  Към момента e старши мениджър „Софтуерно инженерство“ и отговаря за шест екипа. Те разработват библиотеките от компоненти за създаване на потребителски интерфейс Progress Telerik UI for Blazor, Progress Telerik UI for AJAX, Progress Telerik UI for MVC, Progress Telerik UI for Core, Progress Telerik UI for PHP, Progress Telerik UI for JSP, Progress Kendo UI for jQuery и Progress Kendo UI for Vue. 

  Свързахме се с Павлина, за да ни раказаже повече за настоящата си позиция. С какво се занимава, какви отговорности има, как поддържа квалификацията си, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията.

  Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
  Основната ми отговорност като старши мениджър „Софтуерно инженерство“ е развиването на сплотени и ефективни екипи. Това включва създаването на среда, в която всеки може свободно да изразява мнението си и да бъде въвлечен в целия работен процес - от планирането на задачите през имплементацията на компонентите и тяхната поддръжка до дистрибутирането им до клиентите. За мен е важно хората да бъдат удовлетворени от работата си, за да могат да разгърнат пълния си потенциал и да се развиват професионално. На тази позиция човек не може да е успешен без екипа си, а аз имам привилегията да работя с невероятни специалисти, което ме прави изключително горда.

  Друг аспект от отговорностите ми са самите продукти, както и клиентите, които ги използват. Следя и технологичните тенденции. За да може да създадем успешна стратегия за развитие на даден продукт или да идентифицираме нуждата да работим по изцяло нов продукт, какъвто е случаят с Blazor технологията, е важно да знаем какво се случва на пазара.

  Преди две години сформирахме един от първите в света екипи, създаващ компоненти за потребителски интерфейс специално за най-новата технология на Microsoft - Blazor. Тогава все още Blazor беше експериментален проект, но ние поехме риск и започнахме да разработваме компоненти за него от нулата. Вярвахме, че фреймуъркът ще продължи да се развива и в бъдеще. Причината да бъдем толкова уверени в това от самото начало, беше фактът, че Blazor е революционна технология, която позволява на .NЕТ разработчиците да изграждат клиентски приложения само със C#, без да се налага да пишат JavaScript.

  За много кратко време успяхме да сформираме екип с мотивирани и знаещи хора. Работихме и по визията и стратегията за развитието на самия продукт, събирахме и обратна връзка от първите ни клиенти, за да сме сигурни, че вървим в правилната посока. През цялото това време работихме много тясно с Blazor екипа в Microsoft. Така виждахме как работата по компонентите ни в този ранен етап на фреймyърка допринася и за неговото развитие. Днес вече Telerik UI for Blazor e най-голямата библиотека от UI компоненти в света за Blazor.

  Всичко това ме научи да бъда по-решителна, да се адаптирам бързо към промените, да не се боя от грешки и да не се отказвам особено когато вярвам много силно в нещо. 

  Как типично протича един работен ден?
  Обикновено с много срещи. Докато пия сутрешното си кафе, преглеждам как вървят продажбите на нашите продукти и какви са отзивите от клиенти. След това минавам през проектите на екипите, за да проследя докъде са стигнали. Тъй като работя с екипи, отговарящи за продукти на различен етап от развитието им, се налага и подходът ми да бъде съобразен с конкретния екип и хората, които са част от него. Затова всяка седмица имам срещи с мениджърите на екипите, на които обсъждаме както основните задачи от изминалата седмица, така и предизвикателствата, пред които са изправени. Целта ни е да адресираме пречките възможно най-бързо, за да продължим дейността си безпроблемно и хората да са спокойни. 

  Освен с моите екипи ежедневно работя и с колеги от различни бизнес направления – продуктови мениджъри и маркетолози, дизайнери, специалисти по човешки ресурси, бизнес анализатори, и др.

  Преди пандемията често посещавах конференции извън България. Там, освен да се запозная с новите технологии и добрите практики, имах възможност да се срещам с настоящи и потенциални клиенти и да разбера какви са нуждите им. На конференцията BASTA! в Германия водих и първaта си kеуnote лекция – разказах за нашите компоненти за Blazor, както и за спецификите на самата технология. 

  На конференцията BASTA! в Германия

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Има много умения и качества, които един лидер трябва да притежава извън техническите познания - увереност, организационни умения, комуникативност, решителност, отговорност, емпатия и т.н. За мен през годините обаче се откроиха няколко неща, които са определящи за успеха – постоянство, всеотдайност и воля да не се предаваш в трудните моменти. Предвид това, че технологиите се развиват толкова бързо, желанието за постоянно учене и усъвършенстване, както и адаптивността също са от значение. Смятам, че това са умения, които са ключови за всяка една позиция в IT сферата.

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  Старая се всеки ден да научавам нещо ново. Чета книги и технологични блогове, а напоследък съвместявам разходките със слушане на аудиокниги. Споделянето на знания и опит в екипите в Progress са друг ценен източник за постоянно усъвършенстване. Конференциите, които посещаваме, са още един начин да бъдем в течение с новостите в софтуерната индустрия. Обученията, организирани в или извън компанията, също са от голяма полза. Последното, в което участвах, беше LEAD, глобалната програма за развитие на мениджърски умения на Progress, създадена съвместно с Harvard Business School. 

  Какви са възможностите за развитие?
  Възможностите за развитие са свързани с разширяване на кръгозора и перспективата извън разработката на конкретните продукти. Те са в посока как функционира бизнесът – идентифициране на бизнес нужда, създаване на продукт, промотирането и разпространяването му на пазара. Това дава нова гледна точка за начина, по който се случват нещата и може да вдъхнови откриването на нови възможности, които още не са били проучени. 

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Често съм чувала, че работата на мениджърите се състои само в разпределяне на задачите между членовете на екипа и оценяването на работата им. Реалността обаче е различна, а отговорността е много голяма. Работата включва и наемането на подходящи хора за екипите, както и развитието на инженерите в самите екипите, заемащи различни позиции. 

  Активно участвам и в стратегическото развитие на продуктите и нося отговорност за качественото и навременно изпълнение на планираните задачи за всеки един от тях. С екипите се стремим да разработваме продукти, които не само следват технологичните трендове, а имат и реално приложение. Всичко това е тясно свързано и с постигането на заложените бизнес цели.   

  Мениджърите често са изправени пред сложни казуси от различно естество, които трябва да бъдат разплетени. По-голяма част от тях предпочитам да коментирам с хората от конкретния екип, защото за мен е важно да чуя мнението им по дадения въпрос и заедно да вземем най-доброто решение, с което всички да се чувстваме комфортно. Понякога обаче се налага да взимам бързи решения за конкретни предизвикателства, за да мога заедно с проблема да споделя и конкретен план за решаването му и така да минимизирам ефекта върху екипа.

  Моя отговорност са работните процеси в екипите, както и тези, свързани с колаборацията между тях. При затруднения анализираме и съответно променяме даден процес, за да адресираме трудностите. Случва се и изцяло да променим подхода си. Предвид динамиката на бизнеса и постоянно променящата се среда - например настъпилата глобална пандемия - се налага да бъдем гъвкави и адаптивни, за да вървим напред.

  Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?
  Обичам да пътувам, да правя йога, да чета книги и да гледам филми. След края на работния ден се старая да прекарвам време и със семейството си. Нямам търпение синът ми да се прибере от тренировка по волейбол и да разкаже как е минал денят му.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Прогрес Софтуер ЕАД в JOBS.bg тук

   
  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead QA Engineer в Questers?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като главен софтуерен архитект във Fourth България?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като аниматор в Anakatech
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен анализатор в Astea Solutions?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като системен администратор в StorPool?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  преди 1 ден
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Дори получено на грешен имейл искането за изтриване на лични данни е задължаващо
  Вижте повече за казуса, по който в Холандия наложиха глоба от 6 хил. евро на агенция за подбор
  преди 1 ден
  Унгарска комания ще стартира в Стара Загора производство на автомобилни платки
  Друг унгарски инвеститор ще произвежда слънчеви батерии до Силистра
  преди 1 ден
  dormakaba открива център за бизнес услуги и разширява завода си в България
  Местният екип ще нарасне спрямо сегашните 260 служители