сряда, 08 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1648 прочитания

    Как могат да бъдат привлечени повече жени във финтех индустрията?

    Елена Димова, VP HR Bulgaria and Operations & Technology в Paysafe коментира темата за многообразието и равенството във финтех сектора
    13 март 2023, 11:34 a+ a- a

    Елена Димова - VP HR Bulgaria and Operations & Technology в Paysafe. Снимка: Paysafe

    Elena Dimova е VP HR, Bulgaria and Operations and Technology Business Partner в Paysafe. Отговаря за HR функцията в България и е ЧР бизнес партньор на глобалните функции Технологии и операции.

    С повече от 17 години опит като специалист по човешки ресурси Елена е работила в широк спектър от индустрии, включително финанси и банкиране, производство на храни и тежка промишленост. Преди това Елена е работила като консултант по човешките ресурси при набиране на персонал, ангажиране на служители, компенсации, проучвания на заетостта. Елена има две дъщери, с които обича да прекарва времето си, да чете художествена литература и да се разхожда по морския бряг. Танците са страстта на Елена и вероятно следващата ѝ професия в живота.
     
    Елена коментира темата за многообразието и равенството във финтех сектора, традиционно доминиран от мъжете. Какви са факторите и тенденциите, които биха повлияли позитивната промяна и навлизането на повече жени в индустрията?
     
    Пандемията и произтичащите от нея промени в модела на работа от разстояние като първи фактор оказват значително влияние върху многообразието и равенството във финтех индустрията. За жените, които традиционно се ангажират не само с работните, но и с домашните задължения, често се твърди, че са по-облагодетелствани от тези промени. По-гъвкавата работна среда им помага да балансират по-добре личния и професионалния си живот. И въпреки че тези дистанционни и хибридни модели на работа не са въведени специално в подкрепа на жените в индустрията, те създават условия, които им позволяват да продължат кариерното си развитие и да станат по-видими, което на свой ред привлича нови дами в сектора.
     
    Друг фактор е настоящата криза и покачването на цената на живот, както и увеличената глобална миграция в резултат на конфликта в Украйна. Тези макроикономически въздействия създават условия жените да станат по-активни потребители на финтех услуги. Неминуемо това ще насърчи финтех компаниите да изучат внимателно своята дамска аудитория, когато подобряват съществуващите продукти и услуги, и ще доведе до привличането на повече жени при разработките им. 
     
    Не е без значение и факторът, че има определени роли, които в исторически план са по-атрактивни за дамите. Те изискват приложението на повече меки умения. Примери за такива позиции има в маркетинга, обслужването на клиенти, регулациите, оценката на риска и др. С повишения фокус на финтех индустрията върху регулациите и сигурността, тези екипи имат повече възможности да се разрастват. От тази гледна точка многообразието и равенството във финтех сектора изглежда все по-постижимо.
     
    Има обаче други области в сектора, които изискват внимание, за да се гарантира равенство. На първо място, дамите все още имат недостатъчно представителство сред по-техническите специалности, базирани на STEM (наука, технологии, инженерство и математика). Тези доминирани от мъжете области разколебават жените да преследват кариерно развитие в технологиите. Нужно е действие да бъде прекратена тази тенденция. Това се усеща силно от натиска за привличане на повече жени в технологичната индустрия. В Paysafe също виждаме съществена нужда от наемане и задържане на жени в тези направления, както и предоставяне на равни шансове за достигане на управленски роли в технологичния бизнес. За постигането на това работим в тясно сътрудничество с нашите екипи за обучение и развитие в компанията.
     
    За да се преодолее липсата на равенство в индустрията, финтех секторът трябва да създаде механизми за насърчаване на по-активното включване на жени в ИТ. Една възможност е STEM да стане по-достъпен за млади момичета в началото на тяхното образование, което може да се случи само в сътрудничество с образователния сектор. Жените трябва да се почувстват окуражени да развиват кариера в ИТ. Друг начин е в рамките на финтех индустрията да се посочват добрите примери на успешни жени в кариерата. Колкото повече правим това, толкова по-голям успех бихме имали в дългосрочен план.
     
    В по-краткосрочен план преразглеждането на практиките и политиките за наемане на хора и адаптирането им към женска аудитория, ще бъде от ключово значение. Финтех компаниите могат да започнат с оценка на начина, по който комуникират възможностите за работа, и с въпроса дали полагат съзнателни усилия да се харесат на жените точно толкова, колкото и на мъжете. Обучения за несъзнателни пристрастия и прозрачност спрямо всякакви благоприятни за семейството практики или политики на работното място също биха помогнали на интервюиращите в процеса. В Paysafe приемаме тези области сериозно през целия жизнен цикъл на служителите в компанията. Това ни помага не само да достигнем до по-разнообразни кандидати, но и да ги ангажираме през целия процес, да ги включим като служители и да осигурим приобщаващо работно място, където те могат да развиват кариерата си.
     
    Като индустрия трябва да насочим вниманието си към повече жени в техническите области и да създадем ролеви модели. Това ще ни помогне да подобрим равенството и многообразието в дългосрочен план. Финтех компаниите играят роля в по-доброто комуникиране на това какви умения са ценни за кариера във финтех. Ако действаме днес, ще видим повече жени да се чувстват уверени, че могат да имат устойчива и успешна кариера в нашата индустрия утре.
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Първата за България и региона водородна зарядна станция вече e в експлоатация
    Тя може да зарежда при двете стандартни налягания за компресиран водород
    преди 15 часа
    Ето каква част от българите са доволни от работата и заплатата си
    Близо 40% от сънародниците ни виждат в изкуствения интелект повече проблеми, отколкто възможности, сочи ново проучване
    преди 17 часа
    преди 21 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 22 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 23 часа
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26