неделя, 19 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2055 прочитания

    Google съкрати 200 души

    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    07 май 2024, 08:51 a+ a- a

    Снимка: Google

    Google уволни най-малко 200 служители от своя „Основен“ екип в Калифорния, съобщи CNBC. Някои от тези работни места се преместват в офисите на компанията в Индия и Мексико, твърди изданието.

    Google не отговори незабавно на искането на Quartz за коментар, но Асим Хюсейн, вицепрезидент на Google Developer Ecosystem, е казал на служителите в съобщение, видяно от CNBC, че преместването на ролите на компанията има за цел да я доближи „до нашите партньори и общности на разработчици“ в чужбина, нейните ключови пазари, включително Индия и Бразилия. „Съобщения от този вид може да накарат много от вас да се чувстват несигурни или разочаровани“, казва той, но „са в услуга на по-широките цели [на Google]“.

    Отделът Core Systems & Experience в Google е „отговорен за изграждането на техническата основа зад водещите продукти на Google, защитавайки онлайн безопасността на нашите потребители и поддържайки [неговата] глобална ИТ инфраструктура“, се казва в уеб страницата на звеното.

    Това е почти същият език, който други технологични компании са използвали, когато елиминират позиции и залагат изцяло на изкуствен интелект (ИИ/AI), отбелязва Quartz. През януари Google уволни стотици служители от отдела, отговарящ за дигиталния асистент на компанията, хардуерни и инженерни екипи, като тогава изпълнителният директор Сундар Пичай предупреди служителите, че може да има още съкращения.

    Но съкращенията на Google не са индикация за финансово напрежение. Компанията се справя повече от добре - всъщност майката на Google Alphabet отчете увеличение на печалбите в размер на 60% през първото тримесечие спрямо миналата година.

    Това не е единствената технологична компания, която съкращава работната си сила в услуга на своите AI цели. Microsoft, Amazon и Meta съкратиха работници тази година, въпреки че са част от „Fab Four“ технологичните акции, които продължават да постигат големи печалби. Като цяло съкращенията в технологичната индустрия по целия свят са близо 80 000, припомня Quartz.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    17 май 2024, 11:28
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    17 май 2024, 10:37
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    17 май 2024, 09:19
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    17 май 2024, 08:53
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари