четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8008 прочитания

    ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe

    Ръководителят на отдела за софтуерна разработка на дигитални портфейли в Paysafe разказва пред Economy.bg за пътя си досега
    18 февруари 2022, 10:23 a+ a- a

    Иван Петров - VP Software Engineering в Paysafe

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката "ИТ лидерите в България" разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад.

    Вижте какво сподели Иван Петров - VP Software Engineering в Paysafe. Иван управлява отдела за софтуерна разработка на дигитални портфейли и отговаря за България като ИТ център за компанията. Ръководи екип от 420 души в София.

    Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
    Завърших Софийски университет „Св. Климент Охридски“ в София, специалност Информатика. Сред ценностите от университета, в които вярвам и до днес, е навикът за анализиране на информацията и нейното отсяване спрямо важността ѝ. Имах възможността да съм част от група с много амбициозни състуденти, които преследват мечтите си. Ежедневните уроци как да се справям с трудни проблеми ми помогнаха в професионалния ми път, заедно с контактите, които успях да създам докато следвах. 

    Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
    След повече от 15 години опит в сферата се убеждавам, че изборът ми би бил същият. Професионалният ми опит е изпълнен с множество интересни моменти и възможности за развитие. През годините осъзнах, че едни от най-важните качества, които правят хората успешни, са непрекъсната жажда и любопитство за нови знания и навиците, които съм изградил по време на следването ми,  свързани с постоянно учене, усъвършенстване и търсене на нови предизвикателства. 

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Започнах кариерата си в стартъп, който с времето се превърна в текущата компания, в която работя - Paysafe. Това ми даде интересна перспектива върху целия жизнен цикъл на един бизнес и продуктите, които се предлагат, което е изключително ценно от гледната точка на амбициозен млад човек, който иска да постигне много. Културата на стартиращ бизнес дава огромни възможности за кариерно развитие и ти показва как да бъдеш гъвкав спрямо ситуацията, в която си поставен. Именно това ме вдъхновява в Paysafe – стартъп духът в компанията е запазен, екипът е отворен към иновации и постоянно търси начини да предизвиква статуквото. 

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Със сигурност е имало немалко важни моменти в развитието ми, но се стремя да се фокусирам върху настоящата ситуация и проекти. Сред вълнуващите моменти от последните месеци е партньорството ни с Binance. Това е един от изключително важните моменти не само за компанията, но и лично за мен и екипа ми. Заедно с тях работихме по проекта неуморно и вярвам, че е ключов за развитието както на компанията, така и на екипа. Намирам възможността да създаваш продукти, които докосват милиони по цял свят, за изключително вълнуваща и удовлетворяваща. 

    Как започнахте в Paysafe?
    Започнах като младши програмист на 19 години. В тогавашния екип бяхме четирима колеги, които се занимавахме с програмиране. В момента не само управлявам екип от 420 души в София, но и имам щастието да работя с тези талантливи специалисти рамо до рамо. Не съм очаквал, че колегите ми ще се превърнат в моето второ семейство и ще се чувствам толкова вдъхновен да идвам всеки ден на работа. Това чувство не само не е отслабнало през годините, а напротив. 

    Какви са Вашите отговорности днес?
    В момента заемам длъжността VP Software Engineering. Директно управлявам отдела за софтуерна разработка на дигитални портфейли, както и отговарям за България като ИТ център за компанията. За мен е огромна радост, че миналата година отворихме офис и във Варна. Нашите планове за България са мащабни и виждам изключително много млади и амбициозни ИТ професионалисти из цяла България, част от които успешно привличаме като част от нашето Paysafe семейство. 

    Какво Ви мотивира?
    Възможността да работя заедно с моя екип по проекти, които променят ИТ индустрията и се използват в цял свят. И двата ни офиса в България – в София и Варна, задават посоката на развитието на ИТ продуктите ни. Офисът ни обхваща цялостния жизнен цикъл на продуктите ни и от бизнес гледна точка, което дава много широка перспектива и възможност за професионално развитие. 

    С какво не бихте направили компромис?
    Екипната работа е основното нещо, с което не бих направил компромис. Вярвам, че тя е основа за постигане на успехи и на уроци в личен и професионален план, които ни помагат да бъдем по-добри. Да работиш с хора, които споделят твоите ценности и идеи, е сред рецептите за сигурен успех. По този начин дори и в моменти на настъпил проблем, е много по-лесно да се върнеш няколко стъпки назад и да разбереш какво е довело до конкретната ситуация. 

    Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    С оглед мащабите на компанията и големия брой продукти и приложения, които предлагаме на нашите клиенти, за мен е важно хората, които се присъединяват към екипа да бъдат предимно целеустремени, готови да се учат и да са любопитни; с огромен капацитет и желание да опознаят разнообразния технологичен пейзаж в Paysafe. В момента наблюдаваме тенденцията колеги ИТ специалисти да се завръщат обратно в България, което несъмнено ще помогне на технологичния сектор у нас да се доразвие на база техния опит и да се представят нови добри практики. 

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
    Предвид скоростта, с която се развиват технологиите, за мен е ключово един мениджър да бъде гъвкав. Това се изразява във вземане на решения бързо и да проявява интерес към нововъведенията в индустрията. Да носи отговорност за грешните си решения, които неизменно са част от работния ни живот предвид постоянно сменящата се обстановка. Един мениджър трябва да уважава и да дава свобода за развитие на креативния потенциал на страхотните инженери, които работят в неговата организация. 

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Преходът към напълно отдалечена работа (remote working) беше едновременно лесен и напрегнат с оглед на рязката смяна на установените процеси. Те трябваше да бъдат преразгледани и обновени спрямо „новото нормално“, така че да помогнат максимално на екипите, но и в същото време да се запази темпото на развитие на компанията. Един такъв процес бе дистанционното въвеждане на нови колеги в компанията. Най-голямото предизвикателство и за тях, и нас бе интеграцията им към екип, с който не са се срещали физически. Запазването на екипния дух при толкова дълга липса на физически контакт бе преодоляно с въвеждането на редовни седмични срещи и екипни активности, които целят да сплотят колегите 

    Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
    Бих си купил много биткойни през 2010-а. :)

    Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
    ИТ индустрията в България и в момента е на едно много добро ниво и се надявам капацитетът, който имаме като знания и способности да се запази и занапред. Проблемът с намиране на качествени кадри става все по-очевиден. Един от начините за справяне с него е колеги от индустрията да не пропускат възможност да помагат на училищата и университетите чрез различни стажантски програми, лекции и спонсорства на млади талантливи ученици и студенти.

    С неизбежното повишаване на заплатите в България ние постепенно преставаме да бъдем интересни за чуждестранни инвеститори, привличани само от ниските разходи. Това води до компенсиране с все по-добро качество на продуктите и услугите, които предлагаме, но и със зрялост по отношение на продуктов мениджмънт и реализиране на сложни и комплексни проекти. Гордея се да споделя, че в Paysafe сме изключително напредничави и по отношение на Diversity and Inclusion. Като международна компания имаме офиси в държави с установени традиции във включването и приобщаването на различни групи и на местно ниво интегрираме и надграждаме опита, на който стъпваме. 

    Вижте по какви проекти работи Paysafe в България ТУК

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Paysafe в JOBS.bg ТУК  

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
    ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 10 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 11 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 11 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 13 часа
    преди 16 часа