петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5246 прочитания

    ИТ екипите в България: Rapid Transfer, Paysafe

    Запознайте се с Rapid Transfer екипа на Paysafe и научете повече за работата, проектите и възможностите за развитие от Методий Кожухаров, Senior Engineering Manager, и неговия екип
    12 октомври 2022, 11:20 a+ a- a

    В новата рубрика на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията. 

    Запознайте се с Rapid Transfer екипа на Paysafe и научете повече за работата, проектите и възможностите за развитие от Методий Кожухаров - Senior Engineering Manager, и от професионалисти от неговия екип - Стефан Балиев - Software Engineer, Любомир Иванов - Solutions Architect, Любомира Ангова-Григорова - Senior Product Manager, Михаела Станчева - Senior Software Engineer, и Ивeлин Николов - Junior Software Engineer.

    Методий Кожухаров, Senior Engineering Manager

    Имам удоволствието да съм част от Paysafe почти 6 години, като в ИТ сферата съм над 12 години. Започнах като инженер, а от близо 9 години помагам в развитието на екипи и продукти в най-различни роли от Team Lead, през Agile Coach, до Senior Engineering Manager. В пътя ми на лидер ключов момент имаше участието ми в лидерската програма на Paysafe Front Runners, която е носител на много Learning and Development награди. Тя ми помогна, поставяйки ме в разнообразни предизвикателни ситуации. Освен това се запознах с много хора на различни позиции и от различни локации и имах достъп до най-високо ниво ръководители на компанията за менторски сесии. В свободното си време практикувам новото си хоби да бъда татко, като преди това имах повече време за пътувания, ски и тенис. В текущата си роля водя инженерната организация, която стои зад продукта Rapid Transfer. Основните задачи за тази роля са да помагам в развитието на хората, инженерната култура, както и да създавам синергия между инженери и хора от продуктовата и бизнес организация, което е от изключително значение, за да имаме успешен продукт.

    Представете ни Вашия екип – колко души (специалисти) сте и какво правите?
    Методий Кожухаров: В момента Rapid Transfer инженерната организация се състои от 4 Agile екипа с до 6 души всеки. Екипите си сътрудничат тясно и са съставени от хора с различно ниво и опит, от младши инженерипрез старши инженери до архитекти. Неизменна част от екипите са и нашите продуктови мениджъри.   

    Стефан Балиев: В нашите екипи имам възможността да поемам разнообразни задачи като водене на епици, фасилитиране на дизайн сесии и менторство на колеги с по-малко опит. Освен това изпълнявам и различни роли, сред които security champion и monitoring & alerting champion. За да оправдая гласуваното ми доверие, се стремя постоянно да надграждам своите технически познания, както и организационните и лидерските си умения.

    Стефан Балиев / Software Engineer

    Казвам се Стефан и от 3 години съм софтуерен инженер в Paysafe – откакто съм в IT сферата. В компанията преминах и през стажантската програма по софтуерно инженерство, където през първите 3 месеца интензивно обучение „превключих“ от C# на Java.

    Свободното си време често прекарвам в играене на шах и Dota, както и в гледане на сериали. В по-топлите месеци обичам да тичам, а напоследък и често да пътувам.

    Какви технологии използвате?
    Любомир Иванов: В Rapid Transfer работим върху Java базирана екосистема. Използваме и двата основни framework-a за разработка – Java EE и Spring Boot. Нашите потребители използват фронтенд, разработен с Angular. Всичко това е в AWS облачното пространство, като нашите среди са изградени в Kubernetes с Helm. От услугите в AWS използваме и RDS – database as a servicе. Цялата инфраструктура се управлява от Terraform, а GitLab е нашият избор за управление на кода и автоматизирания build & deploy.

    Любомир Иванов, Solutions Architect

    Аз съм Любо и съм в Paysafe от 5 години. С разработка на софтуер се занимавам от почти 11, но имам и голям интерес към икономика и финанси. Затова и избрах да работя във fintech компания. За себе си мога да кажа, че обичам планината и чукарите. Обичам спокойствието на природата и да слушам как птичките пеят – нещо, което не чувах в града и затова се преместих да живея в едно китно селце в Родопите.

    В Paysafe преминах през продуктов екип, програмирайки преки за бизнеса функционалности. Имах интерес към инфраструктура и ми се отдаде възможност да работя с екип по инфраструктурни задачи, обхващащи приложения, разработвани в цялата компания. Там играех ролята и на продуктов мениджър, тъй като „продуктът“ се състоеше от технически компоненти – java библиотеки, Gradle/Maven plugins, скриптове за deployment и други.

    В текущата ми роля като архитект на софтуерни решения впрягам всички знания и опит, които съм трупал през годините, за да предлагам решения, които пряко да решават бизнес проблемите на продукта, който развиваме – Rapid Transfer.

    По какви проекти работите?
    Любомира Ангова-Григорова: Rapid Transfer е продукт, който използва твоето онлайн банкиране, за да осъществи плащане онлайн – точно толкова лесно, колкото и звучи. Живеем във времена, в които плащането онлайн няма много алтернативи - освен с дебитна или кредитна карта. Причината за това е традиционна банкова система, която се развива твърде бавно, пропускайки да сложи акцент върху най-важната заинтересована страна, а именно – крайния потребител. Ние от Rapid Transfer смятаме, че нашият продукт е по-релевантен за времената, в които живеем и предоставя така желаната от крайния потребител диверсификация за начин на плащане онлайн (освен традиционното плащане с кредитни или дебитни карти).

    Любомира Ангова-Григорова - Senior Product Manager

    Като Продуктов Мениджър отговарям за стратегическото развитие на Rapid Transfer. Към момента продуктът е познат и се използва в 18 европейски държави, като моята цел е да подготвя екипите и продукта ни за експанзия отвъд Стария континент.

    Когато не съм в срещи с инженери и други екипи от компанията, в свободното си време обичам да играя тенис, да карам сноуборд през зимата, както и да пътувам и преоткривам нови места и култури.

    Любомир Иванов: В Rapid Transfer отговаряме за софтуера по цялата му дължина - от клиентския код в браузъра, минавайки през инфраструктурата до приложението и базата данни. Ние отговаряме за автоматизираните скриптове за build & deploy и разбира се, за тестването на всичко това. Предизвикателствата са много и от всякакво естество. Най-трудното обаче е как да абстрахираме бизнеса и продуктовите мениджъри от цялата техническа сложност на програмирането и да доставяме функционалности за крайните потребители. Балансирането между качествен код и скорост при добавянето на функционалности определено е най-трудното в моята работа. За моя огромна радост, нетехническите хора, с които работим, са отворени към нас, „техничарите“, и обръщат внимание на важността софтуерът да се гради така, че да може да се поддържа в годините напред. Оценяват нашите усилия да изградим система, която да бъде гъвкава за промяна, така че инженерите да можем да я променяме бързо и безопасно.

    Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
    Методий Кожухаров: В Paysafe имаме установен хибриден модел на работа, при който екипите сами определят честотата на работа от вкъщи и на тази от офис. 

    Как типично преминава един работен ден в екипа?
    Методий Кожухаров: Ние намираме за важно да работим заедно понякога, особено в дни, когато има много колаборация, например в Деня за Дизайн Сесии. Правим го не само в офиса, но и от co-working спейса, който имаме на разположение в полите на Витоша, близо до София - хижа „Балканити“.

    С кои други отдели/екипи работите най-често?
    Любомир Иванов: През годините сме изградили доверие както помежду си, така и с други екипи, с които работим – бизнес, финанси, риск, разработка, отдел с клиенти. Това ни дава висока доза автономност да вземаме решения – нещо, което за мен е от изключителна важност.

    Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.
    Любомир Иванов: Два от примерите за предизвикателства, чиито решения постигнаха отлични резултати, са 100-процентовото автоматизиране на релийза на нови версии, както и постъпковото му предоставяне до различни групи от потребители в рамките на часове или т.нар. canary deployment. Тези две решения ни позволяват да пускаме нови версии до малка част от потребителите, без да се налагат ръчни стъпки. Така компенсираме риска от някои „опасни“ участъци, наследени от миналото, за които не сме имали възможността да преработим или подобрим състоянието им. Това значително намали времето, необходимо на инженерите за допълнителните дейности  извън писането на код.

    Любомира Ангова-Григорова: Вместо да се налага на клиентите ни да си търсят портфейлите, за да извадят кредитни или дебитни карти, да изпишат 16-цифрен код, за да си поръчат обувки онлайн, ние от Rapid Transfer, свързваме клиента директно с онлайн банкирането му, където клиентът трябва  да потвърди плащането например през мобилното приложение на банката. Нашето решение, освен че е по-изгодно, защото премахва таксите за плащания с карта към глобалните платежни мрежи (Visa и Mastercard), е една по-сигурна и удобна алтернатива, която предоставя познат начин за разплащане онлайн.

    Михаела Станчева: Екипът „Жокер“, в който съм от около шест месеца, се занимава с подобрения на продукта – новата визия на Rapid Transfer, по-удобния и по-бърз процес, през който плащането преминава. За нас е важно клиентът да остане доволен и да се чувства приятно, докато използва услугата. Затова решихме, че е важно да използваме последните технологии, които позволяват да направим модерен, удобен и бърз user interface.  Нашата цел като екип е да накараме всеки клиент да бъде удовлетворен, информиран и сигурен, докато преминава през плащането си от търговеца до банката и обратно.

    Михаела Станчева/Senior Software Engineer

    Казвам се Mихаела и съм част от екипа „Жокер“, един от екипите, които седят зад продукта Rapid Transfer. Имам удоволствието да съм част от Paysafe вече 2 години и за този период преминах от ниво Regular Developer до Senior Developer, както и научих изключително много интересни неща от света на финтек индустрията. Те изцяло промениха моята визия за онлайн плащанията и това колко е важно да правим продукти, които да улесняват живота на хората.

    В свободното си време отделям цялото си внимание на семейството си. Имам две прекрасни дъщери, с които обичам да ходя на къмпинг с палатки и да ловим риба. Обичаме да пътуваме и да разглеждаме нови места.  

    Какво обичате да правите заедно извън работно време?
    Методий Кожухаров: Когато се събираме извън работно време обичаме да комбинираме винаги активни дейности с обяд или вечеря. Например да играем пейнтбол, да караме картинг. Веднъж дори рисувахме заедно върху керамични фигури.

    Какво сплотява екипа Ви?
    Методий Кожухаров: Освен страхотните извънработни мероприятия, които правим с екипа, в Paysafe ме задържа това, че съм заобиколен от изключителни професионалисти, с които създаваме страхотна атмосфера, стимулираща креативност, колаборация, която също дава възможност на хората да се развиват, докато създаваме успешни продукти, позиционирани в цял свят.

    Как се вписват нови хора във Вашия екип?
    Ивелин Николов: Избрах Paysafe поради ред причини, но ключова между тях беше препоръка от приятел, който работи в компанията. От него научих, че Paysafe има изключително добра стажантска програма с гъвкави работни часове, добро конкурентно заплащане.  Още от самото ми започване в компанията се сблъсках с интересни предизвикателства и уникални колеги. С останалите стажанти колаборирахме многократно, за да се издигаме взаимно и да се учим един от друг. Това не се промени, когато завърших стажантската програма и се присъединих към един от екипите зад Rapid Transfer. В момента съм заобиколен от професионалисти, които често споделят опита и силните си технически познания. Всички от екипа, от ментора ми, други младши програмисти до старши програмисти, и дори архитектът ни, помагат в моето развитие. Имам възможността да поемам разнообразни задачи, които ме запознават с редица нови технологии. Допълнително  Paysafe предоставя възможности за допълнително личностно развитие  чрез обучения за различни технологии или така наречената Mentorship program, в която аз участвам като mentee.

    Ивeлин Николов - Junior Software Engineer

    Казвам се Ивелин и съм на длъжност „Младши Софтуерен Инженер“. За мен Paysafe символизира първите ми професионални стъпки в ИТ сферата. Имам честта и удоволствието да съм част от компанията вече почти година и половина. През този период завърших стажантска програма, която ми помогна да засиля техническите си познания и преминах от ниво Intern до Junior Software Engineer.

    Извън работа се боря за придобиването на диплома степен бакалавър със специалност „Компютърно и софтуерно инженерство“ в Технически университет – София, с амбиции за следване за магистратура след това. Свободното си време запълвам с компютърни игри, рисуване, походи и напоследък – интерес към развиващата се сфера за виртуална реалност.

    Как бихте отговорили на въпроса: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
    Методий Кожухаров: Ако ти си човек, който иска да работи по интересни проекти във финтех индустрията, можеш да се присъединиш към нашия екип. Ще имаш възможността да работиш в компания пионер, да се развиваш постоянно според твоето собствено темпо и желание. Присъединявайки се към Rapid Transfer екипа, ще можеш да си един от хората, които пишат история в подобряването на клиентските преживявания при онлайн плащанията.

    И накрая как бихте описали сами Вашия екип?
    Стефан Балиев: Основните фактори, които ме мотивират и вдъхновяват да съм част от екипа, са два: колегите и предизвикателствата. Колегите са сериозни професионалисти с дълбоки технически познания и изключителна работна култура. Екипите, които сформираме, са сплотени и способни да се справят с всяко предизвикателство. А предизвикателствата, от своя страна, са разнородни, правят работата интересна и ни мотивират непрекъснато да се развиваме.

    Любомир Иванов: Хората в Rapid Transfer са едната голяма причина да се радвам да бъда част от екипа. Имаме всички видове характери и експертизи, което прави средата много добре балансирана и приятна за всеки. Другата голяма причина е, че през годините сме изградили доверие както помежду си, така и с други екипи, с които работим. 

    Михаела Станчева: Изключително съм щастлива да бъда част от Rapid Transfer, защото всички сме заедно в решаването на проблеми, помагаме си един на друг, което води до страхотните резултати, с които можем да се похвалим.  

    Вижте по какви проекти работи Paysafe

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Paysafe Bulgaria EOOD в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    Екип BIS platform QA, SEEBURGER
    Екип News UK Tech, Questers
    Екип Quality Engineering, Scalefocus
    Екип Клиентски Анализи, Hewlett Packard Enterprise
    Екип Custom Development, Milestone Systems
    Екип Sitefinity Cloud, Progress

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 43 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS