петък, 03 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1846 прочитания

    Данни от Южна Африка предполагат, че омикрон причинява по-леки заболявания

    Необходими са още проучвания, предупреждават учените
    06 декември 2021, 13:05 a+ a- a

    Ранни клинични данни от Южна Африка, намекват за вирус, който може да причини по-леки случаи на Covid-19, пише STAT за варианта омикрон.

    Южноафриканският съвет за медицински изследвания публикува в събота (4 декември) доклад за ранните преживявания в няколко болници в провинция Гаутенг, където омикрон беше забелязан за първи път в страната. Поразителното е, че повечето хоспитализирани пациенти, които са дали положителна проба за Covid, не са се нуждаели от кислородна терапия. Малцина са развили Covid пневмония, малцина са се нуждаели от грижи на високо ниво и дори още по-малко са били приети в интензивно отделение.

    Експертите предупреждават да не се разчита твърде много на тези ранни доклади, които се основават на малък брой пациенти. Те предполагат, че ще отнеме време, докато истинският профил на варианта омикрон се разкрие. Но няколко отбелязват, че докато ранните дискусии за предишни варианти на безпокойство са били основно да се разбере дали те причиняват по-тежко заболяване, при омикрон въпросите се отнасят до това дали е свързано с по-леки инфекции.

    Докладът включва анализ на 42 пациенти с Covid в болница на 2 декември, който показва, че повечето действително са хоспитализирани по други медицински причини; техните инфекции са открити само защото болниците тестват всички пристигащи пациенти за Covid. Много от тях не са имали респираторни симптоми. А средната продължителност на болничния престой е 2,8 дни, далеч по-малко от средните 8,5 дни, регистрирани в региона през последните 18 месеца, се казва още в доклада.

    „Сравнително ниският брой хоспитализации с пневмония Covid-19 в отделенията за обща, висока грижа и интензивно отделение представлява много различна картина в сравнение с началото на предишни вълни“, се казва в доклада, автор на който е Фарийд Абдула, директор на службата за СПИН и изследване на туберкулоза на SAMRC.

    Майкъл Остерхолм, директор на Центъра за изследване и политика на инфекциозни болести към Университета на Минесота, каза за STAT, че „наистина е впечатлен от относителната липса на тежко заболяване“, наблюдавано при омикрон досега. „Просто не виждаме броя на пациентите, които са били наблюдавани при предишни скокове, които са сериозно болни, дори и този скоро да започне да се увеличава.“

    Амеш Адаля, експерт по нововъзникващи инфекциозни заболявания и готовност за пандемия в Центъра за здравна сигурност към университета „Джон Хопкинс“, каза, че са необходими повече данни, но ранните индикации са „много интригуващи“. „Част от тенденцията на предварителните доклади, е че клиничният спектър изглежда е по-мек, особено при ваксинираните хора“, каза той.

    Изглежда, че вариантът омикрон може да бъде по-заразен от предишните варианти на вируса, потенциално дори спрямо силно преносимия вариант делта. Но той беше идентифициран само преди няколко седмици и все още представлява само малка част от случаите по целия свят, така че правенето на заключения в този момент е рисково, отбелязва STAT.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 13 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 16 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 17 часа
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 19 часа
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19