петък, 17 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1773 прочитания

    СЗО: Мерките срещу делта са ефективни и срещу омикрон

    В световен мащаб случаите се увеличават в продължение на 7 последователни седмици и броят на смъртните случаи също започна да нараства
    03 декември 2021, 14:32 a+ a- a

    Мерките, използвани за противодействие на варианта делта, трябва да останат в основата на борбата с пандемията на коронавирус, дори в лицето на новия вариант – омикрон на вируса, заявиха служители на Световната здравна организация (СЗО, като същевременно признаха, че ограниченията за пътуване, наложени от някои страни, могат да спечелят време, предаде AP.

    Докато над 30 страни по света съобщават за инфекции с омикрон, включително Индия вчера (2 декември), досега бройките са малки извън Южна Африка, която е изправена пред бързо нарастване на случаите на Covid-19 и където новият вариант може да стане доминиращ. Все пак много остава неясно за омикрон, включително дали е по-заразен, както подозират някои здравни власти, дали прави хората по-сериозно болни или дали може да избегне защитата от ваксина.

    „Граничният контрол може да забави навлизането на вируса и да спечели време. Но всяка страна и всяка общност трябва да се подготви за нови увеличения в случаите“, каза д-р Такеши Касаи, регионален директор на СЗО за Западния Тих океан, пред репортери по време на виртуална пресконференция от Филипините. „Положителната новина във всичко това е, че никоя от информациите, които имаме в момента за омикрон, не предполага, че трябва да променим посоките на нашия отговор.“

    Това означава да продължим да настояваме за по-високи нива на ваксиниране, да спазваме насоките за социално дистанциране и да носим маски, наред с други мерки, каза регионалният директор на СЗО за спешни случаи д-р Бабатунде Олоуокуре. Той добави, че здравните системи трябва „да гарантират, че лекуваме правилните пациенти на точното място в точното време и по този начин да гарантираме, че има легла в интензивно отделение, особено за тези, които се нуждаят от тях“. Касай предупреди: „Не можем да бъдем самодоволни“.

    По-рано СЗО разкритикува затварянето на границите, отбелязвайки, че те често имат ограничен ефект и могат да причинят големи смущения. Длъжностни лица в Южна Африка, където за първи път е идентифициран вариантът омикрон, осъдиха ограниченията за пътници от региона, заявявайки, че са наказани, защото са предупредили света за щама мутант.

    Учените работят усилено, за да научат повече за омикрон, който е определен като вариант на безпокойство поради броя на мутациите и защото ранната информация предполага, че може да е по-заразен от другите варианти, каза Касай.

    Няколко страни в региона на Западния Тихи океан са изправени пред увеличения, които са започнали преди идентифицирането на омикрон, въпреки че случаите на Covid-19 и смъртните случаи в много други са намаляли или са на плато, каза Касай. Но това може да се промени. Сред местата, които са открили варианта в региона, са Австралия, Хонконг, Япония, Южна Корея, Сингапур и Малайзия - и вероятно ще се появи на повече места.

    Появата на омикрон е от особена загриженост за организаторите на Зимните олимпийски игри в Пекин, до които сега остават около два месеца. Пекин приема серия от мерки за намаляване на риска от разпространение на вируса по време на игрите, каза Джао Вейдонг, говорител на организационния комите. Китай е приел политика на нулева толерантност към предаването на Covid-19, а граничният контрол на страната е сред най-строгите по света. Участниците в игрите ще трябва да живеят и да се състезават в „балон“ и само зрители, които са жители на Китай и са били ваксинирани и тествани, ще бъдат допускани като публика.

    В световен мащаб случаите се увеличават в продължение на 7 последователни седмици и броят на смъртните случаи също започна да нараства, до голяма степен воден от варианта делта и намаленото използване на защитни мерки в други части на света, каза Касай.

    „Не бива да се учудваме на още скокове в бъдеще. Докато предаването продължава, вирусът може да продължи да мутира, както показва появата на омикрон, напомняйки ни за необходимостта да бъдем бдителни“, каза Касай.

    Той предупреди специално за вероятността от увеличения на случаите поради повечето събирания и движение на хора през празничния сезон. Северният зимен сезон вероятно ще донесе и други инфекциозни респираторни заболявания, като грип, наред с Covid-19.

    „Ясно е, че тази пандемия далеч не е приключила и знам, че хората се притесняват за омикрон“, каза Касай. „Но моето послание днес е, че можем да адаптираме начина, по който управляваме този вирус, за да се справим по-добре с бъдещите скокове и да намалим тяхното здравно, социално и икономическо въздействие.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 3 часа
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 5 часа
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 5 часа
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари
    преди 24 часа
    Инвестират 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции в страната
    С други 49,6 млн. лв. ще бъде подпомогната зарядната инфраструктура в пристанищата