петък, 17 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1323 прочитания

    Roche разработи тест, който разпознава омикрон

    GSK, съобщи, че моноклоналното антитяло за лечение на Covid-19, което получи разрешение за спешна употреба във Великобритания, е ефективно срещу новия вариант
    03 декември 2021, 16:06 a+ a- a

    TIB Molbiol, която Roche наскоро придоби, разработи три нови тестови комплекта, за да помогне на изследователите да открият мутации в новия вариант на коронавируса омикрон, съобщи Roche.

    Правителствата по целия свят спешно претърсват бази данни за скорошни случаи на инфекции с Covid-19, проверяват пътниците и декодират вирусните геноми на новия вариант, докато се опитват да установят колко се е разпространил, отбелязва „Ройтерс“.

    Миналата седмица Световната здравна организация (СЗО) класифицира омикрон като „вариант на безпокойство“ на SARS-CoV-2, заявявайки, че може да се разпространи по-бързо от другите форми.

    „В състояние сме да предложим тест, който може конкретно да идентифицира новия вариант B.1.1.529 омикрон SARS-CoV-2, за да помогне за по-доброто разбиране на разпространението и поведението му“, каза в изявление Томас Шинекер, ръководител на Roche Diagnostics.

    Докато СЗО заяви, че широко достъпните тестове могат да открият индивиди, заразени с всеки вариант, повечето PCR тестове не могат да разграничат омикрон и делта, доминиращата и най-инфекциозната версия на вируса. Досега СЗО препоръчва само теста TaqPath, произведен от американската фирма Thermo Fisher.

    Новите комплекти за тестване на Roche и TIB Molbiol, направени само за изследователска употреба, могат да разграничат уникалните мутации в омикрон в сравнение с други варианти на SARS-CoV-2, съобщава Roche. По този начин те могат да помогнат на изследователите да открият омикрон и да проучат разпространението му спрямо други варианти. Компанията отбеляза, че те могат да се използват и за наблюдение на потенциалното въздействие на терапевтичните средства, ваксините и интервенциите в общественото здравеопазване върху разпространението на варианти.

    Roche придоби базираната в Берлин TIB Molbiol на 1 декември, за да разшири портфолиото си от PCR тестове за борба с нови инфекциозни заболявания.

    Междувременно лабораторният анализ на базираната на антитела терапия за Covid-19 на GlaxoSmithKline (GSK), разработена с американския им партньор Vir, показа, че лекарството е ефективно срещу новия вариант омикрон, съобщи британският производител на лекарства.

    В изявление на GSK се казва, че лабораторните тестове и проучване върху хамстери са показали, че коктейлът с антитела от сотровимаб (sotrovimab) действа срещу вируси, които са били създадени, така че да носят редица отличителни мутации на варианта омикрон.

    Двете компании разработват така наречените псевдовируси, които се характеризират с големи мутации на коронавируса във всички подозрителни варианти, които са се появили досега, и са провели лабораторни тестове за тяхната уязвимост към лечението със сотровимаб.

    Анализ на минали тестове вече даде предварително разрешение за лекарството, тъй като основните мутации на омикрон са открити в различни предишни варианти, отбелязва „Ройтерс“.

    „Внимателно следим всяка мутация, която може да е важна“, каза Хърбърт Върджин, главен научен директор на Vir. „С този нов вариант мутациите, които тествахме досега, нямат значителен ефект върху сотровимаб“, добави той.

    Важно е, че мутациите в областта на шиповия протеин, с които се свързват антителата на сотровимаб, не са направили разлика. За потвърждение, сега се тества псевдовирус с всички мутации на омикрон, като актуализацията се очаква до края на годината, добави GSK.

    Антитялото е проектирано да се захваща за шиповия протеин на повърхността на коронавируса, но е установено, че омикрон има необичайно голям брой мутации на този протеин. „Sotrovimab е умишлено проектиран с мисъл за мутиращия вирус“, каза главният изпълнителен директор на Vir Джордж Скангос, добавяйки, че лекарството е насочено към регион на шиповия протеин, който е много малко вероятно да мутира.

    Отделно, британският регулатор на лекарствата одобри сотровимаб (на 2 декември), известен също под търговската марка Xevudy, за хора с лек до умерен Covid-19 и които са изложени на висок риск от развитие на тежко заболяване. Регулаторната агенция по лекарствата и здравните продукти (MHRA) препоръчва употребата на Xevudy възможно най-скоро и в рамките на 5 дни от появата на симптомите.

    Sotrovimab се основава на моноклонални антитела, които са лабораторни версии на естествени антитела, които тялото генерира, за да се бори с инфекцията. Подобни продукти се предлагат или разработват от Eli Lilly, Regeneron и AstraZeneca.

    Regeneron съобщи във вторник (30 ноември), че лабораторните тестове и компютърното моделиране предполагат, че лекарствата с антитела за Covid-19, включително Regeneron, биха имали намалена ефикасност срещу варианта на омикрон.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 3 часа
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 4 часа
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 4 часа
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари
    преди 23 часа
    Инвестират 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции в страната
    С други 49,6 млн. лв. ще бъде подпомогната зарядната инфраструктура в пристанищата