сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1491 прочитания

    Вариантите на коронавируса може и да не мутират в по-безвредна форма

    За това предупреди проф. Нийл Гъргюсън от Imperial College London пред британски депутати
    02 декември 2021, 14:58 a+ a- a

    Хората не трябва да предполагат, че Covid ще се превърне в по-леко заболяване, предупреди старши учен, добавяйки, че заплахата от варианта на коронавирус омикрон няма да бъде ясна до края на декември, съобщи The Guardian.

    Проф. Нийл Фъргюсън, ръководител на групата за анализ и моделиране на огнища на болестта в Imperial College London, каза на депутатите в сряда (1 декември), че макар еволюцията да накара Covid да се разпространява по-лесно, вирусът може да не стане по-малко опасен.

    „По-голямата част от предаването вече се е случило, докато хората бъдат хоспитализирани“, каза Фъргюсън пред комисията по наука и технологии на Камарата на общините в британския парламент. „Вирусът се грижи много бързо да се размножава в дихателните пътища и да излиза в околната среда. Ако това се случва, вирусът наистина не го интересува дали ще убие някого 10 дни по-късно.“

    Коментарите му дойдоха след като протоколите от Консултативната група за заплахи от нови и нововъзникващи респираторни вируси (Nervtag) разкриха, че миналата седмица експертите са призовали министрите на Обединеното кралство да предприемат „ранни и стабилни действия“, за да ограничат предаването на варианта на омикрон.

    Учените отбелязаха, че все още не са налични убедителни данни, но ранният анализ на варианта предоставя „достатъчно тревожни сигнали“, за да препоръчат „ранни и стабилни действия за предотвратяване на навлизането и по-нататъшното предаване“.

    В протокола от срещата на Nervtag, публикуван в сряда, се подчертава, че остава неясно колко сериозни могат да бъдат здравните последици от варианта, но се казва, че голяма вълна от инфекции може потенциално да петовари NHS. Групата казва, че трябва да се направи подготовка за актуализиране на ваксините и лечението с антитела.

    „Въпреки че данните за тежестта на заболяването, свързано с B.1.1.529, все още не са налични, голяма вълна от инфекции ще бъде придружена от вълна от тежки случаи и подгрупата не може да изключи, че това може да е достатъчно, за да надхвърли капацитета на NHS“, пише в протокола.

    Фъргюсън каза на депутатите, че макар някои вируси да стават по-малко опасни с времето, това не винаги е така. Два от най-известните варианта на Covid-19, вариантите алфа и делта, са причинили по-тежко заболяване от техните предшественици, подчерта той.

    Той каза: „Твърде рано е да се каже дали омикрон ще бъде повече или по-малко тежък от предишните варианти, но това, което видяхме досега е, че алфа е по-тежък от предишния щам, малко по отношение на тежки резултати, уравновесени от факта, че имаме лечение, а Делта отново беше по-тежък. Тенденцията, която наблюдавахме досега, е към по-голяма тежест, а не към по-малка, за щастие компенсирана от по-добри лечения... което означава, че хората имат много по-голям шанс да оцелеят при тежък Covid днес, отколкото в началото на пандемията.“

    Вирусите мутират непрекъснато, докато се възпроизвеждат в заразените тела. Повечето от мутациите имат вредно или неутрално въздействие върху вируса, но някои могат да подобрят способността му да се разпространява. Това може да се случи, ако даден вариант се свързва по-добре с човешките клетки, или се размножава по-бързо в клетките, или кара хората да бъдат заразни за по-дълго.

    В силно имунизирана популация като Обединеното кралство, вариант може да спечели предимство, ако неговите мутации затрудняват атаката на имунната система.

    Очаква се мутациите във варианта омикрон да го направят едновременно по-заразен и по-труден за разпознаване от антителата. Опасенията предизвикаха спешни глобални усилия да се разбере колко добре ваксините и имунитетът след инфекция предпазват от варианта. Първите резултати се очакват през следващите седмица или две, но Фъргюсън каза, че ще отнеме повече време, за да се разбере по-пълно заплахата от омикрон.

    Когато се появиха вариантите алфа и делта, на епидемиолозите бяха необходими няколко седмици, за да съберат достатъчно данни, за да установят колко по-преносими са те и степента на избягване на имунитета.

    Фъргюсън каза, че вероятно ще са необходими „три до четири седмици“, за да се получи индикация за предаването и ефективността на ваксината в реалния свят. „Трябва да бъдем търпеливи. Вероятно ще има по-ясна картина към края на този месец.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 7 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 7 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 8 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 10 часа
    преди 12 часа