петък, 17 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3443 прочитания

    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.

    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 13:44 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Глобалната икономика продължава да расте със скромни темпове, според последната икономическа прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Икономическите перспективи предвиждат стабилен глобален растеж на БВП от 3,1% през 2024 г., същият като през 2023 г., последван от леко повишение до 3,2% през 2025 г.

    Въздействието на строгите парични условия продължава да се усеща, особено на жилищните и кредитните пазари, но световната активност се оказва относително устойчива, спадът на инфлацията продължава и доверието в частния сектор се подобрява.

    Коефициентът на безработица в ОИСР възлиза на 4,9% през февруари, близо до най-ниските си нива от 2001 г. Реалните доходи се покачват в много страни от ОИСР, тъй като инфлацията се забавя, а растежът на търговията стана положителен. Перспективите продължават да се различават в различните страни, с по-слаби резултати в много развити икономики, особено в Европа, и силен растеж в САЩ и много нововъзникващи пазарни икономики.

    Предвижда се общата инфлация в ОИСР постепенно да се понижи от 6,9% през 2023 г. до 5,0% през 2024 г. и 3,4% през 2025 г., подпомогната от строгата парична политика и намаляващия натиск върху цените на стоките и енергията. До края на 2025 г. се очаква инфлацията да се върне към целите на централните банки в повечето големи икономики.

    Растежът на БВП в САЩ се очаква да бъде 2,6% през 2024 г., преди да се забави до 1,8% през 2025 г., тъй като икономиката се адаптира към високите разходи за заеми и забавянето на вътрешното търсене. В еврозоната, която стагнира през четвъртото тримесечие на 2023 г., възстановяването на реалните доходи на домакинствата, стегнатите пазари на труда и намаляването на лихвените проценти по политиките ще помогнат за генериране на постепенно възстановяване. ОИСР прогнозира 0,7% ръст в еврозоната през 2024 г. и 1,5% през 2025 г.

    Растежът в Япония трябва да се възстанови стабилно, като вътрешното търсене е подкрепено от по-силен ръст на реалните заплати, продължаваща гъвкава парична политика и временни намаления на данъците. Предвижда се БВП да нарасне с 0,5% през 2024 г. и 1,1% през 2025 г.

    Очаква се Китай да се забави умерено, с растеж на БВП от 4,9% през 2024 г. и 4,5% през 2025 г., тъй като икономиката е подкрепена от фискални стимули и износ.

    „Глобалната икономика се оказа устойчива, инфлацията намаля в рамките на целите на централните банки и рисковете за перспективите стават по-балансирани. Очакваме стабилен глобален растеж за 2024 г. и 2025 г., въпреки че се очаква растежът да остане под дългосрочната средна стойност“, каза генералният секретар на ОИСР Матиас Корман. „Политическите действия трябва да гарантират макроикономическа стабилност и да подобрят средносрочните перспективи за растеж. Паричната политика трябва да остане разумна, с възможност за понижаване на лихвените проценти, тъй като инфлацията намалява, фискалната политика трябва да се справи с нарастващия натиск върху устойчивостта на дълга, а реформите на [фискалната] политиката трябва да стимулират иновациите, инвестициите и възможностите на пазара на труда, особено за жените, младите хора и по-възрастните работници.“

    Остава значителна несигурност. Инфлацията може да остане по-висока за по-дълго време, което ще доведе до по-бавни от очакваното намаления на лихвените проценти и ще доведе до допълнителна финансова уязвимост. Растежът може да разочарова в Китай поради постоянната слабост на пазарите на имоти или по-малката от очакваното фискална подкрепа през следващите две години. Високото геополитическо напрежение остава значителен краткосрочен риск за активността и инфлацията, особено ако развиващият се конфликт в Близкия изток и атаките в Червено море се разширят или ескалират. В посока нагоре растежът на търсенето може да се окаже по-силен от очакваното, ако домакинствата и фирмите черпят по-пълно от спестяванията, натрупани по време на Covid-19.

    На този фон Прогнозата на ОИСР излага поредица от политически препоръки, като подчертава необходимостта от осигуряване на трайно намаляване на инфлацията, установяване на бюджетен път, който ще се справи с нарастващия фискален натиск и предприемане на реформи, които подобряват перспективите за средносрочен растеж.

    Паричната политика трябва да остане разумна, за да се гарантира трайно ограничаване на инфлационния натиск. Съществува възможност за понижаване на лихвените проценти при спад на инфлацията, но политическата позиция трябва да остане рестриктивна в повечето големи икономики за известно време, смятат от ОИСР.

    Правителствата са изправени пред нарастващи фискални предизвикателства предвид високите нива на дълга и значителния допълнителен натиск върху разходите поради застаряването на населението и адаптирането към климата и справяне с последиците. Бъдещите дългови тежести вероятно ще нараснат значително, ако не бъдат предприети действия, подчертавайки необходимостта от по-големи краткосрочни усилия за ограничаване растежа на разходите, подобряване на ефективността на публичните разходи, пренасочване на разходите към области, които по-добре подкрепят възможностите и растежа, и оптимизиране на данъчните приходи.

    „Основите за бъдещо производство и растеж на производителността трябва да бъдат укрепени чрез амбициозни реформи на структурната политика, за да се подобри човешкият капитал и да се възползват от технологичния напредък“, каза главният икономист на ОИСР Клеър Ломбардели.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    Siemens продава компанията си Innomotics на KPS Capital Partners
    Сделката е за 3,5 милиарда евро
    преди 16 часа
    Инвестират 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции в страната
    С други 49,6 млн. лв. ще бъде подпомогната зарядната инфраструктура в пристанищата
    преди 17 часа
    ЕС засилва регулациите за Airbnb и конкурентите й
    Онлайн платформите ще трябва да предоставят на властите данни за броя на нощувките и броя на гостите веднъж месечно
    преди 17 часа
    514 български фирми кандидатстваха за разработване на иновации
    Общият размер на безвъзмездното финансиране е 127 млн. лв.
    преди 19 часа
    Google отпуска 1 млн. долара за докторантски стипендии в INSAIT
    Младите учени ще могат да работят в България с научни ръководители от INSAIT и Google Research по най-горещите теми в AI в момента