петък, 17 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3705 прочитания

    Федералният резерв остави лихвите непроменени

    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 09:49 a+ a- a

    Снимка: Фед

    Американският Федерален резерв (Фед) остави лихвените проценти непроменени, а служителите сигнализираха, че са предпазливи относно това колко упорита се оказва инфлацията, проправяйки пътя за по-дълъг период на високи лихвени проценти, отбелязва New York Times.

    Фед остави разходите по заеми стабилни на 5,33% – най-високото им ниво от повече от две десетилетия, ниво, поддържано от юли. Централните банкери повториха, че се нуждаят от „по-голяма увереност“, че инфлацията намалява, преди да намалят лихвите.

    Фед повиши бързо лихвените проценти между началото на 2022 г. и лятото на 2023 г., надявайки се да забави икономиката чрез охлаждане на търсенето. По-високите лихвени проценти на Фед преминават през финансовите пазари, за да повишат лихвите по ипотеките, кредитните карти и бизнес заемите, което може да охлади както потреблението, така и разширяването на компаниите с течение на времето.

    Но политиците на Фед спряха да повишават лихвите миналата година, защото инфлацията беше започнала да намалява и икономиката изглежда се охлаждаше, което ги накара да са уверени, че са направили достатъчно. Те очакваха да направят три намаления на лихвените проценти през 2024 г. още през март. Сега обаче устойчивостта на инфлацията прави това да изглежда по-малко вероятно.

    Много икономисти започнаха да отхвърлят очакванията си за това кога ще започнат намаленията на лихвените проценти и сега инвеститорите очакват само едно или две тази година. Коефициентите, че Фед изобщо няма да намали лихвите тази година, се увеличиха значително през последния месец.

    Г-н Пауъл даде да се разбере, че служителите все още смятат, че следващият им политически ход вероятно ще бъде намаляване на лихвите и каза, че увеличение на лихвите е „малко вероятно“. Но се въздържа, когато бе попитан дали са вероятни три намаления през 2024 г.

    Той очерта пътища, по които Фед би - или не - намалил лихвите. Пауъл заяви, че ако инфлацията спадне или пазарът на труда отслабне, разходите по заеми могат да намалеят.

    От коментарите на Пауъл след решението на Фед стана ясно, че централната банка все още смята, че следващото ѝ решение ще е намаляване на лихвените проценти, а по-нататъшно увеличение е „малко вероятно“. Не е ясно обаче колко ще може да бъде намалена лихвата, тъй като инфлацията намалява по-бавно отколкото банката очаква. Пауъл избегна да коментира дали Фед ще направи 3 намаления тази година, каквато бе прогнозата на банката през март месец. Според управителя на Фед текущите лихвени нива тежат на икономиката и това ще продължава да е така във времето. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    Siemens продава компанията си Innomotics на KPS Capital Partners
    Сделката е за 3,5 милиарда евро
    преди 17 часа
    Инвестират 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции в страната
    С други 49,6 млн. лв. ще бъде подпомогната зарядната инфраструктура в пристанищата
    преди 17 часа
    ЕС засилва регулациите за Airbnb и конкурентите й
    Онлайн платформите ще трябва да предоставят на властите данни за броя на нощувките и броя на гостите веднъж месечно
    преди 17 часа
    514 български фирми кандидатстваха за разработване на иновации
    Общият размер на безвъзмездното финансиране е 127 млн. лв.
    преди 20 часа
    Google отпуска 1 млн. долара за докторантски стипендии в INSAIT
    Младите учени ще могат да работят в България с научни ръководители от INSAIT и Google Research по най-горещите теми в AI в момента