сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3029 прочитания

  Women in IT: Златка Серафимова - Head of Customer Service в Anakatech

  В Анакатек съотношението мъже/жени е 50:50, което говори много силно за отношението на компанията към равнопоставеността на половете, казва Златка
  18 януари 2024, 09:36 a+ a- a

  Златка Серафимова - Head of Customer Service в Anakatech. Снимка: Личен архив

  В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

  Запознайте се със Златка Серафимова - Head of Customer Service в Anakatech.

  Разкажете ни за Вашето образование.
  Учене през целия живот е житейската философия, която рефлектира силно върху личните ми ценности. Първото ми образование е с педагогически профил, след това продължих в направление „Стопанско управление“ и магистратура по бизнес администрация в Софийския университет. През последните осемнадесет години съм заемала различни роли в ИТ индустрията, основно в оперативния мениджмънт. Преминала съм множество обучения и сертификации в страната и чужбина, свързани с управление на проекти, трансформация на бизнес процеси, ефективно управление на промени, както и прилагане на целия спектър от инструменти за подобряване и оптимизация на процесите в организацията, базирани на методологията Lean Six Sigma. Участвала съм активно в изграждането на оперативната рамка на стартъп компании от ИТ индустрията, а и не само.

  Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и с какви аргументи Ви спечели?
  Няма конкретен човек, който да е повлиял на решението ми да се насоча към ИТ сферата. По-скоро беше щастливо стечение на обстоятелствата – бях в процес на търсене на работа и ми попадна позиция с изискване за високо ниво на английски език и отлична компютърна грамотност – отговарях на условията, кандидатствах и така започнах.

  Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
  Първата ми официална работа беше още докато следвах в университета, като учител по английски език. Работата винаги ми е създавала чувство на удовлетвореност и независимост и се отнасям с голяма благодарност към всеки опит, който съм придобила през годините. Летните ми ваканции винаги са били много ангажирани с различни задължения и отговорности, подготвени от родителите ми. Не си спомням дори и един ден, в който да не е имало какво да правя и затова смятам, че семейството ми има основна роля в изграждането и формирането на добра дисциплина и навици за работа и учене, за което съм им много благодарна.

  Как започнахте в ИТ сферата?  На каква позиция и какво си спомняте от този период?
  Започнах със стандартна обява за работа през 2006 година – явих се на интервю и скоро след това получих оферта да постъпя на работа в Rouge Data Services. Позицията беше входно ниво в организацията, отговарях за поддръжката и управлението на база данни в специализиран софтуер. Клиентите ни бяха големи брокерски компании за недвижими имоти в САЩ. Работехме изцяло в чуждоезична среда и тогава за първи път се сблъсках с международни стандарти за качество и управление, което впоследствие се оказа безценен опит за мен. 

  В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
  В ролята ми на Head of Customer Service в Anakatech отговарям за цялостното планиране и управление на дейността, свързана с клиентското обслужване и постигане на основните бизнес цели на организацията, зададени към моя екип. В това число качество на изпълнение на работата и постигане на различни цели, свързани с потребителското преживяване, лоялност, продуктивност и ефективност. Паралелно с това отговарям за въвеждането на добри практики за непрекъснато подобрение на бизнес процесите в оперативния екип. Активно участвам в планирането и подбора на кадри, както и в развитието на човешките ресурси.

  В компанията се стараем да осигурим различни възможности на нашите служители да надграждат знанията и компетенциите си в интересна за тях сфера, свързана с работата. Имаме много добри примери за успешно реализирали се колеги от оперативния екип в техническите звена като: R&D, Manual QA и други. Миналата година в Anakatech стартирахме процес по изграждането на цялостна рамка за кариерно развитиe като важен инструмент за допълнително насърчаване на професионалния напредък и ангажираността  на служителите.

  Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
  Винаги се стремя да създавам условия, които да подпомогнат всеки един човек от моя екип да бъде успешен и да развие пълния си потенциал. Щастлива съм, когато виждам хората около мен да израстват, а особено мотивиращо е, ако съм успяла да допринеса, макар и с малко, за тези успехи.

  „През лятото обичам да се катеря в Пирин и Рила, любими са ми по-предизвикателните маршрути“, споделя Златка. Снимка: Личен архив

  Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
  Непрекъснато се уча от хората, с които работя. Техните качества и различните подходи, които прилагат в дадена ситуация ми дават ценни уроци, към които винаги се отнасям с внимание и интерес. Чета много и се старая постоянно да намирам начини да подобрявам себе си и света около мен. Малкълм Гладуел е един от любимите ми автори през последните години, много сладкодумен разказвач. От неговите книги съм заимствала подходи, свързани с комуникацията и общуването като цяло, личностното развитие, успеха, вземането на важни решения. Книгата му „Давид и Голиат” ме накара да погледна на грешките и недостатъците по един съвършено различен начин. 

  Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
  Може би едно от основните предизвикателства е балансирането между личния и професионалния живот. 

  Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
  В Анакатек съотношението мъже/жени е 50:50, което говори много силно за отношението на компанията към равнопоставеността на половете. Винаги съм се чувствала добре в ИТ средата. Имам късмета да работя с изключителни професионалисти, които се интересуват преди всичко от знанията, уменията и потенциала на хората. Споделяме много общи ценности, които ни обединяват, помагат ни да създаваме успешни проекти, да развиваме съществуващите продукти с голяма добавена стойност за нашите клиенти и за бизнеса като цяло.

  Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
  Честно казано, не съм чувала. 

  Балконското градинарство е едно от последните хобита на Златка. Снимка: Личен архив

  Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
  Имам разнообразни интереси – избирам занимания, които ми носят радост и ме зареждат емоционално. През лятото обичам да се катеря в Пирин и Рила, любими са ми по-предизвикателните маршрути. Планинското колоездене също е моя страст от няколко години. Ходя на репетиции по народни танци, практикувам йога, обичам да гледам хубави филми със семейството си. От няколко години правя опити да се занимавам с градинарство, засега само на балкона :). Миналата година успях да отгледам ягоди и някои подправки, с което много се гордея. Мечтая си един ден да имам достатъчно време да се грижа за голяма градина, където да отглеждам част от зеленчуците и плодовете, които консумираме.

  Отскоро съм доброволец във фондация „Ела и ти“, чиято цел е да организира посещения на труднодостъпни места за хора в неравностойно положение. Там срещнах едни от най-вдъхновяващите и невероятни хора. Може да прочетете повече за дейността на фондацията и да ги подкрепите ето тук.

  Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
  ИТ индустрията дава широко поле за изява, разнообразни възможности за обучение и развитие, достъп до най-новите технологии на пазара. Предоставя гъвкавост на работното време и работното място, както и добро възнаграждение. Но изборът на професия не трябва да бъде самоцел, по-важно е човек осъзнато да върви по пътя, да се стреми да трупа практически знания и умения, да е дисциплиниран и постоянен в усилията си. Нека не забравяме, че успехите се дължат преди всичко на постоянството и усилията, които сме положили в процеса на постигане на целите си.

  Вижте по какви проекти работи Anakatech

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Ай Ес Джи Би Джи ЕООД в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

  Димитрина Гинева, Engineering Manager, Liveperson
  Йоанна Атанасова, Technical Тeam Lead, Proxiad SEE
  Гергана Вълова – QA Team Lead в Merkle

  Теодора Димитрова – Digital Transformation Lead в Resolute Software
  Ива Андонова, Scrum Master в Commerzbank DTC Sofia

  Яна Василева – Principal UX/UI дизайнер в Resolute Software
  Юлиана Колова - Digital Strategist, Световната Банка, България
  Светлана Костадинова – Team Lead, ZaUtre
  Ива Аладжова, Project Manager в DSS
  Николета Спасова, Competency Expert в Business Analysis Office в SoftServe
  Катя Иванова, Chief Sales Officer в Acronis
  Силвия Шишкова-Дочева - Project Manager в Blankfactor
  Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
  Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
  Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
  Димитрина Сиракова - Senior Software Engineer в Resolute Software
  Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
  Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
  Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
  Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
  Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
  Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
  Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

  Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
  Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

  Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
  Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
  Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
  Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
  Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
  Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
  Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
  Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
  Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
  Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
  Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
  Ваня Михова, Android Developer в Модис България
  Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
  Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
  Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
  Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
  Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
  Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
  Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
  Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS

   

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Държавата пое нов дълг за още 200 млн. лева
  Заемът е под формата на 3-годишни държавни ценни книжа
  преди 14 часа
  Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида
  Първият полярен астрономически проект на България ще се осъществи през 2024-2025
  преди 16 часа
  Анализ: Над 20% спад в броя на предлаганите имоти за продажба у нас
  Продавачите отлагат решението за продажба, въпреки високите цени в момента, отчитат от АДРЕС Недвижими имоти
  преди 16 часа
  Проучване: Китай е 1-ви в света по използване на GenAI
  Банковото и застрахователното дело са водещи по отношение на включването на GenAI в ежедневните бизнес операции
  преди 19 часа
  Вдигат двойно туристическия данък в София
  Близо 10% увеличение в броя на туристите, отчита столицата
  преди 20 часа
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители