понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1565 прочитания

    Как да преговаряме успешно с американци?

    Препоръки и съвети дава водещият руски експерт по преговори Игор Ризов
    18 юни 2021, 12:35 a+ a- a

    Има универсални правила за успех в преговорите, но когато водим бизнес комуникацация с други народи е добре да имаме предвид някои специфики и културни различия. Особеностите при водене на преговори с представители на различни страни извежда популярният руски експерт Игор Ризов в „Руската школа по преговори“, която през май ИК „Хермес“ издаде в България. Вижте какво е добре да имате превид, ако преговаряте с американци.

    Американците на практика винаги са доста компетентни, що се отнася до преговори. Те са патриоти и е важно да го помним. Не приемат никакви критики по свой адрес. Правят впечатление на много напористи и даже агресивни или просто груби партньори. Това е традиционният им стил, а не израз на отношението им към партньора. Напротив, за тях е характерна доброжелателност, откритост, енергичност и позитивна нагласа. Те предпочитат не много официална атмосфера за водене на преговори. 

    Зад външната проява на дружелюбие по принцип не се крие нищо. Резултатите от преговорите ще зависят предимно от това доколко изгодно или неизгодно е обсъжданото предложение за тях. Девизът на американския преговарящ е: „Шерифът не се интересува от проблемите на индианците”.

    За американците е присъща силна позиция, което им позволява да се държат доста напористо. Те много настоятелно се стремят към реализация на целите си на преговорите. Много обичат да се пазарят. Абсолютно нищо не правят безплатно. Стараят се да предусетят развитието на събитията при решаването на всеки един проблем. 

    Те много обичат „пакетните” решения. Негативно се отнасят към непредвидените обстоятелства. Трябва ясно да разбират в какво се състои предимството им пред конкурентите в очите на партньорите. Когато отивате на преговори с американци, трябва ясно да им посочите това предимство. Иначе няма да си губят времето за разговори с вас.

    Трябва да отчитате също, че в САЩ отдават голямо значение на препоръките. При провеждане на разговори с тях е много важно и полезно да назовавате фирми и хора от бизнеса в САЩ, с които вече сте работили или имате взаимоотношения в момента на преговорите.

    Обядът с американски бизнесмен минава под формата на строго делово общуване.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години