събота, 12 юни 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  547 прочитания

  Как да преговаряме успешно с немци?

  Препоръки и съвети дава водещият руски експерт по преговори Игор Ризов
  09 юни 2021, 15:03 a+ a- a

  Има универсални правила за успех в преговорите, но когато водим бизнес комуникация с други народи е добре да имаме предвид някои специфики и културни различия. Особеностите при водене на преговори с представители на различни страни разкрива популярният руски експерт по преговори Игор Ризов в „Руската школа по преговори“, която през май ИК „Хермес“ издаде в България. Вижте какви е добре да имате превид, ако преговаряте с немци.

  Отличителни черти на немците са тяхната педантичност и сдържаност. Те избягват да пустословят и не обичат да слушат от другите нищо незначещи фрази. За немците е характерно, че влизат в преговори, ако виждат ясно възможността да получат удобно за тях решение. Те предприемат преговори само когато са убедени, че ще постигнат съгласие. Хич не обичат маневрите и по принцип веднага се впускат в борба за изгода. Предпочитат ясен регламент и последователно обсъждане на въпросите. Всички предложения трябва да имат чисто делови и строго регламентиран характер. Техният почерк при водене на преговори може да се опише с променен цитат от популярния филм „Особености на лова” – изречението трябва да бъде кратко като изстрел.

  При немците особено внимание се обръща на йерархията и титлите. Затова ви препоръчвам да си уточнявате тази информация предварително. Немците се отнасят тежко към шегите по време на разговори.

   Е, както казват при нас, началото е половин беда.

  За каква беда става въпрос?

  Немците са точни и педантични при изпълнението на постигнатите договорености и изискват същото от партньорите си. Няма да подпишат никакво споразумение, ако не получат изчерпателни гаранции за изпълнението на клаузите. Ако имате дори най-малките съмнения, че ще успеете да спазите всички условия от договора с немската страна, то по-добре се откажете от предложенията си.

   Дълго време имахме сътрудничество с немски доставчик. И след известно време постигнахме споразумение за разсрочване на плащанията. Предоставиха ни 21 дни от момента на товарене на продукцията. Никога не бях виждал такава точност. На 10-ия ден до всички заинтересовани лица, като се започне от счетоводителя и се свърши със собственика на фирмата, беше изпратено писмо, напомнящо, че половината срок е изтекъл. Същото се повтори и 5 дни преди изтичане на срока, както и един ден преди това. Естествено, лишиха ни от всяка надежда да постъпим „както обикновено“. Да завлачим плащането с няколко дни. Веднъж колата ни отиде да товари в завода им в същия ден, в който трябваше да получат парите от предишната доставка. По обективни причини бяхме наредили плащането същия ден. Натовариха ни продукцията си чак след като парите постъпиха по сметката им. Въпреки дългогодишните ни приятелски отношения.

   
   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  В САЩ удължиха срока на годност на ваксината на Johnson & Johnson
  Ваксината, която в Европа се разпространява под марката Janssen, може да се съхранява в обикновен хладилник до 18 седмици
  преди 1 ден
  Нова доставка на ваксини у нас
  В понеделник пристигат над 186 хил. дози от ваксината на Pfizer
  преди 1 ден
  Великобритания с рекорден ръст на икономиката
  Ръстът през април е над 27% спрямо година по-рано
  преди 1 ден
  Откриха нов STEM център в Пазарджик
  Идеята е да се даде възможност за учене чрез правене
  преди 1 ден
  Китай прие закон, който да противодейства на чуждестранни санкции
  Чуждестранните компании се опасяват, че той може да свие инвестициите в страната
  преди 1 ден
  Г-7 ще дари 1 милиард ваксини на света
  Половината ще дойдат от САЩ и поне 100 млн. от Великобритания, съобщи премиерът Джонсън
  преди 1 ден
  СЗО: Европа трябва да засили процеса на имунизация
  Въпреки значителния прогрес в региона, вирусът все още се разпространява широко на Стария континент