петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1391 прочитания

    Как да преговаряме успешно с немци?

    Препоръки и съвети дава водещият руски експерт по преговори Игор Ризов
    09 юни 2021, 15:03 a+ a- a

    Има универсални правила за успех в преговорите, но когато водим бизнес комуникация с други народи е добре да имаме предвид някои специфики и културни различия. Особеностите при водене на преговори с представители на различни страни разкрива популярният руски експерт по преговори Игор Ризов в „Руската школа по преговори“, която през май ИК „Хермес“ издаде в България. Вижте какви е добре да имате превид, ако преговаряте с немци.

    Отличителни черти на немците са тяхната педантичност и сдържаност. Те избягват да пустословят и не обичат да слушат от другите нищо незначещи фрази. За немците е характерно, че влизат в преговори, ако виждат ясно възможността да получат удобно за тях решение. Те предприемат преговори само когато са убедени, че ще постигнат съгласие. Хич не обичат маневрите и по принцип веднага се впускат в борба за изгода. Предпочитат ясен регламент и последователно обсъждане на въпросите. Всички предложения трябва да имат чисто делови и строго регламентиран характер. Техният почерк при водене на преговори може да се опише с променен цитат от популярния филм „Особености на лова” – изречението трябва да бъде кратко като изстрел.

    При немците особено внимание се обръща на йерархията и титлите. Затова ви препоръчвам да си уточнявате тази информация предварително. Немците се отнасят тежко към шегите по време на разговори.

     Е, както казват при нас, началото е половин беда.

    За каква беда става въпрос?

    Немците са точни и педантични при изпълнението на постигнатите договорености и изискват същото от партньорите си. Няма да подпишат никакво споразумение, ако не получат изчерпателни гаранции за изпълнението на клаузите. Ако имате дори най-малките съмнения, че ще успеете да спазите всички условия от договора с немската страна, то по-добре се откажете от предложенията си.

     Дълго време имахме сътрудничество с немски доставчик. И след известно време постигнахме споразумение за разсрочване на плащанията. Предоставиха ни 21 дни от момента на товарене на продукцията. Никога не бях виждал такава точност. На 10-ия ден до всички заинтересовани лица, като се започне от счетоводителя и се свърши със собственика на фирмата, беше изпратено писмо, напомнящо, че половината срок е изтекъл. Същото се повтори и 5 дни преди изтичане на срока, както и един ден преди това. Естествено, лишиха ни от всяка надежда да постъпим „както обикновено“. Да завлачим плащането с няколко дни. Веднъж колата ни отиде да товари в завода им в същия ден, в който трябваше да получат парите от предишната доставка. По обективни причини бяхме наредили плащането същия ден. Натовариха ни продукцията си чак след като парите постъпиха по сметката им. Въпреки дългогодишните ни приятелски отношения.

     
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 22 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 1 час
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 17 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България