събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2663 прочитания

    Как да печелим преговори с твърдия подход на кремълската дипломатическа школа?

    Игор Ризов ни разкрива специалните техники, които се използват дори от спецслужбите
    26 май 2021, 10:26 a+ a- a

    Бизнес книга на 2016 г. в Русия излезе в България. В „Руската школа по преговори“ (ИК „Хермес“) Игор Ризов обединява базовите теории с обширните си практически знания за водене на преговори с бизнес партньори и с държавни институции.

    Ризов е водещ руски експерт по преговори с над 20 години опит в областта на търговията и високоуважаван лектор на корпоративни тренинги.  В „Руската школа по преговори“ той описва специални техники за постигане на споразумения, вдъхновени от принципите на кремълската дипломатическа школа от началото на миналия век, станала известна с твърдия си подход. 

    Този практически наръчник ще ви помогне:

    •да усвоите най-важните умения при преговори – как да отстоявате интересите си и да управлявате своите емоции и тези на опонента;

    •да прилагате основните стратегии за поемане и задържане на контрола в сложни ситуации;

    •да придобиете навици, които ще ви позволяват да правите правилна преценка и да вземате адекватни решения;

    •да избягвате фатални грешки с чуждестранни партньори.

    Теоретичните основи, разнообразните примери и множеството практически упражнения превръщат тази книга в настолно четиво за всеки, който иска да овладее изкуството за водене на преговори.

    Как се ражда идеята за книгата и какво още можем да научим от нея? Ето какво споделя авторът:

    „Кое ни пречи да реализираме замисъла си 100%? Ясно е, че това зависи от ситуацията. Всеки път, когато човек иска да осъществи нещо, той (ако е практичен) първо ще се замисли над въпроса „Какво ще трябва да преодолея?”. И често стигa да извода, че списъкът с препятствия е едва ли не безкраен. 

    А какво пречи на преговарящите, дори на опитните, да постигнат целите си? Липсата на гъвкав поглед, на готовност за компромис, наличието на лични амбиции... Да, този списък може да се продължи.

    По време на тренингите много често ми задават подобни въпроси. Всеки път отговарям с оглед на конкретната ситуация. Обаче през годините забелязах, че има смисъл отговорите да се обобщят. Ето как се роди тази книга, която не просто дава отговори. Стремежът ми беше да напиша учебник по една от най-сложните дисциплини в бизнес тренинга: настолна книга на преговарящия. На страниците й са събрани упражнения, които ще ви помогнат не само да научите различните подходи за водене на успешни преговори, но и да потренирате. Книгата може да се превърне във ваш личен инструмент за водене на преговори, в арсенал от „бойни техники“...

    В тази книга ще ви запозная със специални техники на твърди преговори, които се използват дори от спецслужбите. Тя ще ви помогне да усвоите основните стратегии за превземане, задържане и поемане на управлението в сложни преговорни ситуации. А също и да отработите и внедрите в практиката си навици, които ще ви позволяват да контролирате протичането на твърдите преговори. Задължително е те да бъдат отработени – затова ви давам толкова много упражнения. Нали преговорите са преди всичко практика!“

    Кой е по-силен в преговорите – лъвът или лисицата?

    Преди петстотин години Николо Макиавели, който възпя държавното управление, написа: „Нека владетелят измежду всички зверове си избере и се престори на тези двете: лъв или лисица. Лъвът се бои от капани, а лисицата – от вълци, следователно владетелят трябва да бъде като лисица, за да избегне капаните, и като лъв, за да плаши вълците. Онзи, който винаги е като лъв, може да не забележи капаните“. Преговарящият, разбира се, не е монарх, но му се налага доста да хитрува.

    По-горе писах, че при преговорите има два важни момента. Първият е умението да отстояваш интересите си. Според Макиавели умението да отстояваш интересите си е сравнимо с умението да бъдеш лъв. Но само това умение не е достатъчно, за да забележиш капаните. Къде се крие опасността?

    Работата е там, че докато отстояваме интересите си, ние можем сами да си заложим капаните, за които ни предупреждава Макиавели. За какво става дума? За емоциите. Емоциите, които ни пречат да защитаваме интересите си, да вървим към целите си и да ги постигаме. А за да работим умело с емоциите си, трябва да бъдем лисици. И тези умения са един от най-важните аспекти при водене на преговори. Подобно на владетеля, преговарящият трябва да съчетава в себе си качествата и на лъва, и на лисицата.

    С други думи, в основата на метода за ефективно водене на преговори е залегнало умението едновременно да бъдеш лисица и лъв.

    Преди да пристъпим към методиките и тактиките за отстояване на интересите си (лъв) и контролиране на емоциите си (лисица), бих искал да разгледам една от най-твърдите и жестоки школи за преговори. Не съм сбъркал. Именно жестоки имах предвид.

    Според една от разпространените легенди тя се е родила през двайсетте години на миналия век в Русия. И до днес си има привърженици и последователи. Мнозина я наричат Кремълската школа за преговори. В основата й са залегнали 5 правила.

    Кои са те и как да ги прилагате ще разберете от книгата „Руската школа по преговори“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 18 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство