петък, 03 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2553 прочитания

    Михаил Петров, Schwarz IT: Искаме в Planet Schwarz Tech Theater да обединим ИТ хората в България

    Защо Schwarz IT Bulgaria инвестира в нов офис и в ново пространство за събития, разказва Изпълнителният Директор на компанията
    01 август 2023, 13:38 a+ a- a

    В края на юни 2023 в Schwarz IT Bulgaria анонсира отварянето на новия си офис в София и заедно с него и на ново пространство за събития и идеи - Planet Schwarz Tech Theater. За да ни разкаже повече за новия офис, новото пространтсво Planet Schwarz Tech Theater и плановете за развитие на компанията в България, се свързахме с Михаил Петров - Изпълнителен Директор на Schwarz IT Bulgaria.

    Михаил Петров - Изпълнителен Директор на Schwarz IT Bulgaria. Снимка: Schwarz IT

    Г-н Петров, как се стигна до решението за откриване на нов офис и каква ще е ролята му?
    Решението да сменим офиса се появи след като ръководството на компанията анализира настоящите условия и нужди на екипа, така че да предоставим необходимите условия за постигане на целите на компанията. Една от водещите ни цели бе да осигурим по-добра работна среда, по-модерни условия, по-добри възможности за нашите служители, по-добра локация с повече опции за придвижване пеш, с колело или с градски транспорт.

    Защо избрахте да инвестирате в офис пространство на фона на все по-широко налагане на работата от разстояние?
    Така е наистина, хоум офисът се наложи като практика и в нашата компания, голям процент от нашите служители работят от разстояние. Въпреки това работната среда на офиса обединява екипите, подобрява сътрудничеството помежду им, комуникацията и екипния дух. Създава уникалната атмосфера на компанията, формира нейната идентичност и принадлежност. Повишава ангажираността на хората не само към фирмата, но и между самите тях, което създава сплотеност и споделеност, която ни води напред. Да не забравяме, че най-добрият начин за генериране на идеи и обмяна на опит си остава директният пряк контакт между хората. Когато заобикалящата среда е еднаква, те са поставени при равни условия на работа и това ги мотивира и предизвиква да покажат най-доброто, на което са способни.

    Офис пространството може да предостави различни удобства и услуги, които не могат да бъдат осигурени при работа от разстояние, като например конферентни зали, общи и индивидуални работни пространства, техническа поддръжка и др. 

    То също е безценно за провеждане на различни събития, инициативи, обучения, конференции, които са така желани и търсени от нашите служители.

    В Schwarz IT България работят близо 450 IT специалисти. Компанията предоставя IT решения на водещата световна ритейл група Schwarz, която разполага с около 575 000 служители по целия свят, над 13 700 магазина в 32 страни и 6,8 млрд. клиенти преминават годишно през тях, а оборотът за 2022 възлиза на 154 млрд. евро. Доставчик е на облачни услуги и колокация STACKIT и услуги за киберсигурност XM Cyber предлагат превъзходни цифрови услуги за предприятия и администрации.

    Къде се намира, как избрахте локацията и сградата?
    Избрахме за наш нов дом сграда в Business Garden Office X комплекс – красив и модерен бизнес център, който се намира до метростанция „Витоша“ в кв. „Лозенец“. Със своето стратегическо разположение, функционални пространства и отлична работна среда Офис Х ни предложи условията, които търсим, за да осигурим най-добрата работна среда, която ще ни вдъхнови и даде възможността да постигнем бизнес целите си. Сградата е проектирана така, че да осигурява максимално естествена светлина, простор и здравословна среда. 

    Как е организирано работното пространство?
    Всичко в нашия офис е съобразено с най-съвременните стандарти и тенденции в организацията на работното пространство. Създадохме няколко типа зони: работни пространства – отворени, които са подходящи за по-малки екипи, и персонализирани работни места, които създават повече комфорт. Зони за отдих и релакс и неформални срещи с колеги. Зони за сътрудничество и срещи, в които екипите могат да обсъждат идеи, да провеждат срещи с клиенти и партньори и да работят заедно в творческа обстановка. Използвали сме модерен дизайн и мебели, които да създадат максимален комфорт за работа. Разполагаме и с външни тераси за почивка.

    Дизайнът на целия офис кореспондира с нашата основна мисия и философия. Работим с ентусиазъм за иновации, близост с хората и разбиране на бизнеса, защото сме дигиталното сърце на предприятията от групата Schwarz. Влагаме сърце във всеки детайл от нашата работа. Ние сме ефективни, бързи и гъвкави.

    Колко от хората в екипа работят в новия офис и какъв модел на работа следвате?
    Продължаваме да следваме хибриден модел на работа. Служителите ни имат възможност да избират откъде биха искали да работят. Към всеки един момент офис пространството ни може да приеме почти 50% от тях, които да работят абсолютно комфортно на оборудвани работни станции. Освен това офисът разполага и с множество гъвкави пространства, зони за работа прав или на пуф, което многократно увеличава капацитета на пространството. 

    Какви са плановете Ви за наемане на нови хора до края на годината?
    Дълго време работихме върху нашето устойчиво израстване. Именно заради това компанията успешно се утрои през последните години. В бъдещата една година ще продължим нашия растеж, но вече по-плавно, като фокусът ни ще се задържи все така навътре върху задържане и развитие на служителите.

    Заедно с новия офис открихте и ново пространство – Planet Schwarz Tech Theater. Разкажете ни малко повече за него – с каква функция е, кой и как може да го ползва?
    Planet Schwarz Tech Theater създава идеална среда за творчество и сътрудничество.

    Това е не само физическо пространство, но и платформа за генериране и споделяне на идеи. Пространството е създадено за срещи на специалисти от различни области като технологии, изкуство, наука, дизайн и много други. Обмяна на идеи, сътрудничество, развитие на проекти и вдъхновение на повече хора да развиват своя потенциал. 

    То би могло да се използва за организиране на различни събития – конференции, форуми, дискусии и обучения.

    Към момента в пространството са организирани различни типове събития, като конференцията Women On Board с официалното участие на вицепрезидента Илияна Йотова; събиране на професионални общности, като Java общността; обучение на асоциацията на Agile специалистите в България; изданието „Свръхчовекът“ с Георги Ненов и др. Наистина Planet Schwarz Tech Theater дава изключително много разнообразни възможности за различни аудитории и цели.

    Пазарът на труда у нас е доста предизвикателен. Каква стратегия за привличане и задържане на таланти следвате?
    Нашата мисия е да интегрираме в нашите корпоративни и лидерски практики стратегии, които не просто се придържат към ценностите на компанията, но ги оживяват и превръщат в основа за нейното успешно развитие. Нашата стратегия поддържа постоянен фокус върху подбора, ангажираността и развитието на нашите екипи, поддържайки тяхната мотивация и удовлетворение на високо ниво. Целта на Schwarz IT България е да създава среда, в която всеки служител да се чувства вдъхновен, обичан и подкрепен, за да дава най-доброто от себе си.

    За привличането на нови служители сме разработили специална Total Rewards програма: отворените ни позиции и офертите ни за работа съдържат основите на тази програма, която дава информация за нашата философия, възнаграждение, допълнителни придобивки и баланс между работа и личен живот. Така показваме на нашите кандидати зад какво стоим и търсим тяхната обратна връзка доколко се припознават с нея.

    Създадохме специално разработена HR технологична платформа, до която всички наши служители имат достъп. Тя им осигурява поддръжка и подкрепа в различните стадии на техния корпоративен път, като им предоставя обучения, представяния, кариерно развитие, придобивки с възможността за персонализиране.

    С гордост можем да кажем, че в Schwarz IT България сме създали работна среда, в която служителите се чувстват ценени и вдъхновени да допринесат за нашата обща цел – да бъдем най-добрият работодател и да продължаваме да постигаме високи стандарти в сферата на информационните технологии.

    Наскоро получихме сертификат за най-добър работодател от Top Employers Institute. Това е голямо признание за нас, тъй като процесът по сертификация покрива множество критерии в HR процесите, създадени от института за най-добри практики в областта на човешките ресурси. Критериите обхващат шест области и 20 теми, включително стратегия за хората, работна среда, наемане на таланти, обучение, многообразие, равенство и включване, благосъстояние и други.

    Какви са бъдещите планове за развитие на компанията в страната?
    Плановете на компанията продължават да са насочени към това да предоставя най-добрата услуга на своите клиенти, а именно предприятията от групата Schwarz. За нас това означава да продължаваме да наемаме най-добрите специалисти, да развиваме хората си в дългосрочен план и да се съобразяваме с най-добрите тенденции на пазара на труда и в сферата на информационните технологии. Имаме амбициите нашето технологично пространство Planet Schwarz Tech Theater да се превърне в хъб на иновации и място за споделяне на идеи. Една от нашите основни цели е там да обединим хората, занимаващи се с технологии в България.

     Вижте профила и актуалните позиции за работа на Schwarz Global Services Bulgaria EOOD в JOBS.bg

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 22 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 24 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 1 ден
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 1 ден
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19