петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5359 прочитания

    Schwarz IT България: Създаването на кадри е единствената алтернатива, когато на пазара няма готови специалисти

    Повече за Web&Mobile Bootcamp академията, кой може да се включи и как ще протече обучението, пред Economy.bg разказва Божидар Гьорев, Mobile Development Department Lead, в компанията
    11 април 2022, 16:34 a+ a- a

    сн: Schwarz IT България

    За втори път Schwarz IT България организира Web&Mobile Bootcamp. Програмата продължава 6 месеца и ще подготви участниците за кариера като IT експерти. Те ще работят с персонални ментори и по реални казуси. Най-добрите от тях получават предложение за работа.

    За да разберем повече за академията, кой може да се включи и как ще протече обучението, разговаряхме с Божидар Гьорев, Mobile Development Department Lead в Schwarz IT България.

    Предстои второ издание на Web&Mobile Bootcamp. Откъде дойде идеята за инициативата?
    За нас идеята не е нова. Вече организирахме Java и SAP академии, 2 стажантски програми, в момента са активни SAP ABAP и GoLang академии. Предстои и трета стажантска програма в колаборация с Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец. Настоящите академии са продължението на една дълга поредица от подобни инициативи. В Schwarz IT България вярваме, че в дългосрочен план именно подобни академии и програми са ключът към устойчивия успех на компанията. Създаването на кадри се явява единствената реална алтернатива, когато свободни кадри на пазара няма. Освен това по този начин, ние като голяма компания даваме пример и на останалите – как бизнесът реално подкрепя образованието и предоставя достъп на повече хора да се развият в IT сферата.

    Кой може да се включи в програмата? За кого е най-подходяща? Има ли конкретен профил, който търсите?
    Най-важно е хората да са наистина мотивирани да учат и да имат реален интерес към разработването на софтуерни продукти. Студентите по информатика са перфектен пример за профила, който търсим. Искаме да намерим хора, които вече имат някакви базови познания по програмиране и вече са решили и искат да се насочат към дадена технология.

    Колко души планирате да обучите и за какъв период?
    Планът ни е да обучим около 10 души за период от 6 месеца, които ще бъдат разделени според интереси на Android и Web групи. Обучението ще включва малко теория и много практика.

    Как стават записването и подборът на кандидатите?
    Публикували сме обяви в jobs.bg тук и тук, където всеки може да кандидатства. След като отсеем най-подходящите кандидати, ще им дадем няколко малки задачи, с които трябва да се справят. Впоследствие ще се срещнем с тези, които са се справили успешно, и ще проведем интервюта. Подборът ни винаги е внимателен и детайлен, за да селектираме хората, които наистина ще успеят да се справят с академията и имат необходимото ниво базови знания и умения.

    Под каква форма ще се проведе обучението – онлайн или присъствено?
    Обучението ще бъде хибридно – ще има и онлайн, и присъствена форма. Залагаме на това програмата да е адаптирана спрямо времето и възможностите на участниците, така че да се чувстват комфортно по време на цялата академия.

    Кои ще бъдат лекторите? Ваши колеги ли са те?
    Лекторите ще бъдат служители от компанията, които притежават значителни познания и опит в сферата. Те ще могат да се посветят на обучението на участниците и да им помогнат да придобият необходимите знания и умения.

    Безплатно ли е участието в програмата?
    Участието e не само безплатно за хората, но и те ще получават заплащане, докато са част от академията. Стажът, който осигуряваме, е платен и това не е новост за нас. За компанията е важно да мотивираме участниците и те да могат да се отдадат напълно на академията, да посветят необходимото време, за да научат нови неща и да практикуват по реални IT казуси.

    Какво реално ще знаят и могат да правят завършилите академията?
    Нашата цел е всеки, завършил академията, да може сам да създаде уеб сайт или мобилно приложение. В Schwarz IT вярваме, че бъдещето е в развитието на младите кадри. Затова сме си поставили за цел и да им помогнем с придобиване на качествено образование и практични умения. Всички виждаме, че не само в България, но и в световен мащаб, са необходими все повече качествени софтуерни специалисти.

    Ще предложите ли работа на завършилите успешно академията?
    Най-добрите участници в академията ще получат предложение за работа при нас и възможност да направят кариера в една от най-бързоразвиващите се IT компании.

    У нас вече има доста IT академии. С какво се отличава Вашата инициатива?
    Инвестираме не само време и средства, но и даваме възможност на участниците да работят по реални проекти. Хората, които участваха в предишните ни академии, работеха по продукти, които и до ден днешен използваме в компанията. Освен на технически знания, ние ги обучаваме и на т.нар. soft skills и се стараем да изградим в участниците едни добри работни навици. За нас е много важно да предадем нашата фирмена култура на всички участници в академиите и стажантските програми.

    Има ли засилен интерес към обучение, преквалификация и кариера в индустрията в момента?
    Интересът е много голям, защото индустрията в България не спира да се развива. Това дава много нови възможности пред хората за кариерно развитие.

    Кои според Вас са най-търсените умения на ИТ пазара днес?
    Това, което забелязваме като тенденция, е да се търсят специалисти, които да притежават умения и да са на „ти“ с технологиите Java, Javascript, Kotlin, Swift, Python и .NET.

    Какви умения ще се ценят най-много в бъдеще?
    Технологиите на бъдещето са уеб, мобилни и изкуствен интелект. Всички умения, свързани с тях, ще са високо ценени. IT секторът се развива динамично и е важно младите хора, които тепърва се обучават и развиват, да притежават нужните знания и умения.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Schwarz IT Bulgaria EOOD в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 35 минути
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 16 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 18 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 19 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ