сряда, 19 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7239 прочитания

  6 грешки при писането на CV, които софтуерните специалисти допускат

  Елисавета Павлова, IT рекрутър в DataArt, дава полезни насоки на база опита си до момента
  25 ноември 2020, 13:08 a+ a- a

  Елисавета Павлова, IT рекрутър, DataArt

  Какви са най-честите грешки, които могат да бъдат допуснати при подготовката на CV от страна на софтуерните разработчици? Пропуските и възможните капани при подготовка на CV за кандидатстване за работа в ИТ сектора обобщава Елисавета Павлова, IT рекрутър в глобалната софтуерна компания DataArt. 

  1. Изпадате в твърде много детайли относно професионалния си опит

  Постигането на баланс между това да представите адекватно професионалния си опит и същевременно да не прекалите с детайлите не е лесна задача. Включването на твърде много подробности обаче може да ви изиграе лоша шега. Опитайте се да създадете изчерпателен списък на всеки проект, по който сте работили, и да го приоритизирате. Включете само проектите и професионалния опит, които са от значение за позицията, за която кандидатствате. Вашата автобиография винаги трябва да бъде съобразена с ролята, за която кандидатствате.

  Много хора се питат колко страници трябва да бъде CV-то, което изпращат. Истината е, че няма универсален отговор на този въпрос. Разбира се, че кандидат с 10-годишен опит ще представи по-дълго CV, а един джуниър специалист няма как да постигне такъв обем. Въпрос на усет и умения обаче е да се акцентира на наистина важните неща и да не се прекалява с излишната информация. Моят съвет е дължината на CV-то да е до 3-4 страници, но това, разбира се, зависи най-вече от опита. Понякога кандидатите се опитват да презентират своите знания и умения посредством дълги автобиографии, дори такива в свободен разказвателен текст, което не води до позитивен ефект.

  2. Пропускате да споменете технологии, които владеете, и проекти, по които сте работили

  Другата крайност също не е полезна и пропускането на важни технологии, с които сте работили и които владеете, не ви прави никак добра услуга. Опитайте се кратко и ясно да изброите програмните езици, в които сте специалисти, както и проектите, по които сте работили.  Ако не сте сигурни как да ги включите, като същевременно поддържате автобиографията си четима и кратка, опитайте се да намерите някои темплейти на CV в интернет, които да са специфични за софтуерния бранш. Важните неща, на които трябва да акцентирате, са проектите, технологиите, компаниите, за които сте работили, както и периодът (брой години/месеци).

  3. Използвали сте лошо форматиране и неподходящ шрифт

  Имайте предвид, че рекрутърите и HR специалистите понякога четат по стотици автобиографии на ден. Не е изключено да се случи така, че заради лошо оформление на дадено CV да не забележат качествата на съответния кандидат или да пропуснат част от неговите умения и познания, особено ако те са в лоша приоритизирани или в тотално разбъркано  вид. Автобиографията е начинът, по който кандидатите презентират себе си, така че си заслужава да се отдели внимание на форматирането в съвременни формати, на избор на правилен шрифт и на акцентиране чрез удебелен шрифт, чрез големина на шрифта, чрез подчертаване и т.н. Намаляването на полетата на страницата ще ви позволи да поберете повече съдържание в горната ѝ част и вашето CV като цяло.

  Друг важен момент е да се определят приоритетите в поднесената информация – например с по-голям шрифт може да се изнесат предишните позиции (софтуерен архитект, Java Developer, QA мениджър и т.н), а самото описание на извършваните дейности да е в по-малък шрифт. Същото важи и за данните за контакт, които могат да бъдат изписани с по-дребен шрифт, за разлика от имена на съответните секции („професионален опит“, „образование“, „допълнителни курсове и квалификации“ и т.н.). 

  Друг полезен съвет е най-отгоре на вашата автобиография да поставите текущата си позиция. Това би привлякло вниманието на хората, които четат CV-то ви, и би им спестило време.

  4. Не сте внимавали за правописни грешки

  Много хора си казват: „Аз съм софтуерен разработчик, а не филолог“. Разбира се, че уменията ви на разработчик са от водещо значение, но е въпрос и на обща култура да сте написали грамотно своето CV, независимо дали то е на български или на друг език. Фрапиращите правописни грешки правят впечатление, което със сигурност не е положително. Ако не се чувствате уверени в правописа, винаги можете да изпратите CV-то си на някой познат, който да го прегледа. 

  5. Използвате неуместна снимка или я прикачвате като отделен файл.

  Поставянето на снимка в автобиографията е важно, тъй като дава първоначална представа за човека, кандидатстващ за съответната позиция. Някои кандидати прикачват снимката като отделен файл, което също не е от полза. Най-добре е да използвате снимка в паспортен формат (или такава, на която се вижда добре лицето ви), която да е видима на първата страница от автобиографията. Със сигурност не е добра идея да представите себе си със снимка от някой купон с приятели, с такава, на която сте в профил или в гръб или със снимка от плажа.

  6. Споменавате умения и опит, които всъщност не притежавате

  В софтуерния бранш подобни практики са абсолютно излишни, тъй като рано или късно ще се наложи да демонстрирате знанията и уменията, които сте споменали в своята автобиография, и много бързо се разбира дали те отговарят на реалността.

  Повечето софтуерни компании предвиждат техническо интервю на много ранен етап от процеса на подбор. При нас в DataArt също е така, като резултатите от техническия тест са водещ критерий за наемане. В този смисъл некоректно представената информация в CV-то би довела само до загуба на време както за компанията, така и за кандидата. При нас също така се прави и оценка на английския език поради факта, че работим с клиенти от Западна Европа и САЩ. Ако английският език не отговаря на съответното ниво, споменато в автобиографията, това по-лесно може да бъде компенсирано, тъй като организираме езикови курсове в рамките на компанията.

  Вижте още:

  Любимият въпрос на интервю за работа на Любомира Атанасова, DataArt България

  Как протича интервю за работа в DataArt България?

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на DataArt Europe Ltd в JOBS.bg тук

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  преди 6 часа
  Публичните финанси на България губят 3 млрд. лв. годишно заради недекларираната заетост
  Най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство
  преди 7 часа
  Nvidia стана най-ценната компания в света
  С пазарна капитализация над $3,3 трилиона, тя надмина Microsoft и Apple
  преди 8 часа
  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната
  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании
  преди 24 часа
  PISA представи първата си оценка на творческото мислене при 15-годишните
  Българските ученици са с резултат по-нисък от средния за ОИСР