четвъртък, 30 ноември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4455 прочитания

  Запознайте се с Макс Жданов - украински ИТ мениджър, който избра България

  За първите дни в София и в офиса на DataArt, за предизвикателствата и равносметката до момента - вижте какво разказва Макс
  23 май 2019, 16:01 a+ a- a

  Макс Жданов е вицепрезидент на дивизията “Travel & Hospitality“ в DataArt

  Макс Жданов е вицепрезидент на дивизията “Travel & Hospitality“ в DataArt. Роден е в столицата на Украйна – Киев, където завършва „Информационни технологии“ в Киевския политехнически институт, а впоследствие придобива и магистърска степен по Приложна математика.

  Кариерата му започва като системен администратор, по-късно става разработчик на уеб приложения, след което заема различни мениджърски позиции, преди да се присъедини към DataArt през 2018 г.

  Въпреки че е изградил солидна кариера в Украйна и по това време вече работи за водеща международна ИТ компания, Макс решава, че по-съществена промяна би се отразила добре на него и на семейството му. Ето защо със съпругата му започват да проучват възможностите за работа в различни европейски държави и в крайна сметка се спират на България. „Идвал съм няколко пъти в България преди да се преместим, тъй като работех с български клиенти. На едно от бизнес пътуванията взех и съпругата ми, за да види как ще се чувства тук. Оказа се, че много й харесва и решихме, че няма за какво повече да се колебаем. Не бих казал, че решението за преместването беше чак толкова трудно и не съжалявам, че направихме точно този избор“, споделя той.

  Първите месеци в София

  Цялата процедура по релокирането на семейството отнема около 3 месеца, като е свързана най-вече с подготовка на документи и административни процедури. По стечение на обстоятелствата клиентът, с който Макс трябва да работи, променя плановете си и се оттегля от българския пазар, но той и семейството му вече са в София и решават, че това няма да ги откаже. „Предпочетохме да се устроим и да видим какво ще се случи. Хубавото беше, че се преместихме в България през лятото - време, в което има много възможности за разходки и пътувания и всичко изглежда зелено и приветливо“. 

  Следващата стъпка за Макс Жданов и съпругата му е да изберат подходящо училище за дъщеря им Мария, която по това време е в предучилищна възраст. 

  „Проверихме няколко частни училища и се спряхме на едно от тях, тъй като повечето деца в него са чужденци и тя нямаше да бъде единствена. Искахме дъщеря ни да усвои български език, но в същото време – да направим прехода за нея една идея по-лек. Истината обаче е, че за нея адаптацията беше много трудна, но за щастие, този период отмина и към момента тя се чувства чудесно тук, говори свободно и има много приятели“.

  Социалният живот на украинците в България

  Макс признава, че българският му не е на достатъчно добро ниво и че не го практикува ежедневно, но разбира почти всичко. С изненада установява, че българският език е много по-близък до украинския, отколкото до руския.

  След няколко месеца престой, съпругата му доста активно започва да търси социални контакти и бързо намира приятели както българи, така и чужденци. Оказва се, че у нас съществуват много общности на украинци, руснаци, майки от Украйна, които лесно могат да бъдат намерени чрез социалните мрежи и които си организират редовни срещи. 

  Това помага на семейството да свикне с живота в България и да се адаптира по-лесно. Макс и съпругата му дори стават родители за втори път, след като преди две години тук се ражда синът им - Иван. „Самият факт, че второто ми дете е родено в България е достатъчно доказателство, че тази държава е станала част от живота ни и се чувстваме комфортно“, споделя той.

  Предизвикателствата 

  Що се отнася до предизвикателствата – според Макс те не са чак толкова непреодолими, тъй като българите са доста гостоприемни и приветливи, а храната и климатът тук са превъзходни. 

  „Едно от нещата, които бяха доста странни за мен в самото начало, беше начинът, по който жестикулирате за „да“ и „не“. През първите дни след пристигането ни трябваше да посетим близкия магазин, за да купим разни неща за дома. Каквото и да искахме, продавачката все кимаше отрицателно и не разбирах защо. Впоследствие ми разясниха, че българите имат свой начин да изразяват отрицание и съгласие, противоположен на масово познатия“, разказва Макс. 

  Друго нещо, което силно го впечатлява, е разнообразието от местни храни, които не само са на достъпни цени, но и са изключително вкусни. „Географски България е разположена така, че да има достъп до продукти от Турция, Гърция, Източна Европа, Западна Европа. Когато пристигнахме, за нас беше изненадващо колко много плодове и зеленчуци има и колко дълъг е периодът, в който са налични на пазара“, констатира той и допълва: „За мен българската кухня е прекрасна, особено много обичам баница, шопска салата, кисело мляко и български домати“.

  „София е град с много възможности – не само за българи, но и за чужденци“

  Пред Макс и семейството му никога не е стояла дилемата за това в кой български град да се преместят, тъй като от самото начало е знаел, че именно в София е концентриран ИТ секторът у нас. 

  „Огромното предимство на София е, че има изключително удобни транспортни връзки до останалите градове в страната, до красиви курорти, както и до съседни държави. Само за няколко часа път с кола човек може да стигне до Гърция, Турция, до Черноморието или до някой ски курорт. А това, че планината Витоша е част от града, е просто великолепно“, споделя той.

  Първите дни в българския офис на DataArt

  Когато Макс Жданов получава предложението да заеме поста вицепрезидент на дивизията “Travel&Hospitality”, не се колебае дълго в решението си. Пред него остава възможността да поеме тази ръководна роля и същевременно да продължи да живее в България, работейки от офиса на DataArt в София.

  „Знаех доста за компанията и за нейната корпоративна култура, тъй като имах познати, които вече бяха част от екипа на DataArt. Това до голяма степен улесни решението ми. Допълнителен плюс беше фактът, че позицията е свързана с технологиите в туристическия сектор, в който имам сериозен опит и който е моята страст“. 

  Според Макс Жданов липсата на стриктна йерархия, свободата, която компанията дава, и грижата за служителите отличават DataArt съществено от останалите компании в бранша. „Разбира се, като всяка бизнес организация и тук целта е да се генерира печалба. Но начинът, по който това се случва, не е за сметка на комфорта на екипа, което е много важно“, допълва той. 

  Що се отнася до офиса в София, Макс споделя, че е изключително впечатлен от приятната атмосфера, перфектната локация и колегите, които го посрещат много приветливо. 

  „Развойният център на DataArt в България все още не е толкова голям, колкото е този в Полша, Украйна или Русия, което  позволява на екипа да е по-сплотен, всички се познават, обядват заедно и в същото време са част от огромна глобална компания, състояща се от над 2700 души“, разказва той. 

  Завръщане в Украйна – възможна перспектива или далечна алтернатива?

  Макс признава, че не би могъл да каже как ще се развие животът му в бъдеще и дали България ще остане завинаги дом за него и семейството му. „Със сигурност знам, че към момента тук се чувстваме добре и в никакъв случай не съжалявам за избора, който направихме. Само времето ще покаже какво ни предстои оттук нататък, но каквото и да е то, България винаги ще бъде много специално място за мен, моята съпруга и двете ми деца“. 

  Вижте още:

  Любимият въпрос на интервю за работа на Любомира Атанасова, DataArt България

  Как протича интервю за работа в DataArt България?

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на DataArt Europe Ltd в JOBS.bg тук

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 37 минути
  България се присъедини към Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия
  Тя е в съответствие с енергийната политика България и действията на правителството за изграждане на блок 7 и 8 на АЕЦ „Козлодуй“
  преди 16 часа
  От 1 декември: Без стари коли в центъра на София
  Нискоемисионната зона ще е валидна до 29 февруари 2024
  преди 17 часа
  80% от страната ще има 5G свързаност до края на 2025
  Всички 265 общини ще бъдат свързани с високоскоростни връзки в единна мрежа на държавната администрация
  преди 21 часа
  Бизнес климатът през ноември отчита минимален ръст
  Според данните на НСИ мениджърите в строителството и услугите очакват известно увеличение на цените
  преди 22 часа
  Amazon.com надмина както UPS, така и FedEx по доставени пратки в САЩ
  Пощенската служба на САЩ все още е най-голямата колетна услуга по обем – обработва стотици милиони пакети и за трите компании
  преди 1 ден
  Подписахме споразумение с Intel в областта на изкуствения интелект
  Целта на меморандума е да осигури подготовка и достъп до ключови умения за работа с AI