събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1100 прочитания

  45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители

  Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
  26 април 2024, 11:17 a+ a- a

  45 преподаватели от България, Сърбия и Словения положиха основата на първата по рода си международна мрежа от STEAM начални учители в Белград през изминалия уикенд. Те участваха в първата международна среща по проекта STEM/STEAM in Primary School: Mission Possible, или още S.TEMPO project, който се координира от издателство “Клет България”.

  Участниците, сред които 15 преподаватели от училища, членуващи в Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, преминаха и специално обучение за създаване на STEAM дейности за началния етап на базата на иновативна STEM/STEAM методология.

  Издателство „Клет България“ е водещата организация и основен координатор на проекта, който е по програмата Еразъм+. Задачата му е да въведе прилагането, преподаването и изучаването на STEM/STEAM в началното образование, като създаде международна мрежа от STEM/STEAM учители.

  Проектът S.TEMPO стартира през октомври миналата година и ще продължи до юни 2025 г., когато ще завърши с финална конференция в София. Основните партньори по проекта са представителствата на издателство Klett в България, Сърбия и Словения, както и Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с Факултета по науки за образованието и изкуствата, Белградският и Люблянският университет с факултетите си по педагогика.

  Обучението на учители формира основата на мрежа от преподаватели, които да могат да служат като подкрепа за техни колеги и допълнително да улеснят процеса на внедряване на методологията S.TEMPO и по-нататъшно на STEM/STEAM образованието в страните участнички в проекта.

  Освен създаването на партньорската преподавателска мрежа по проекта към момента има изготвена и карта на учебните програми за началния етап за трите страни. Тя представя ясна и актуална картина на потенциалните междупредметни области от 1. до 4. клас, в които може да се планират и лесно да се въведат STEM/STEAM дейности, без да са необходими съществени промени в програмата по съответните предмети. Изговтена е и методология S.TEMPO, която дава ясни насоки за това как учителите в началното училище могат да развиват STEM/STEAM дейности в клас.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 1 ден
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 1 ден
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 1 ден
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 1 ден
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство