сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  34969 прочитания

  5 професии на бъдещето, които ще стават все по-актуални

  За сферите, в които ще има все по-голямо търсене на хора, разговаряме с Виктор Андонов, изпълнителен директор на българския офис на DataArt
  05 април 2018, 14:41 a+ a- a

  Все по-често се твърди, че роботите ще изместят хората в много голяма степен и ще поемат част от функциите им на трудовия пазар. От друга страна недостигът на квалифицирани кадри ще става все по-сериозен проблем в глобален план, като търсенето ще надвишава предлагането. Какви промени ни очакват и има ли професии, които съвсем скоро ще придобият огромен потенциал? По темата разговаряме с Виктор Андонов, изпълнителен директор на българския офис на глобалната технологична компания DataArt.

  „Въпреки честите твърдения, че в бъдеще роботите ще направят така, че много от хората да останат без работа, това не е напълно вярно. Именно разработването и развитието на подобни технологии според мен ще се превърне и в повод за създаването на нови перспективни професии“, коментира Андонов.

  Виктор Андонов е директор на българския офис на глобалната софтуерна компания DataArt. Преди да оглави развойния център на компанията у нас, Виктор е бил вицепрезидент на софтуерното инженерство в Moody’s Investor Services, както и технологичен директор на RecycleBank. Неговото лидерство допринася за това RecycleBank да стане „Top CleanTech Company” в класацията на Wall Street Journal през 2011-та и 2012-та. Кариерата на Виктор започва в Космическия изследователски институт към Българската академия на науките, което го изпраща в САЩ на работа в Космическия център „Джон Ф. Кенеди“ към НАСА. Множеството експертни познания на Виктор за различните индустрии включват информационна логистика, електронно образование, финансови услуги, обработка на защитени B2B транзакции, дистанционна медицинска диагностика и мениджмънт на критични приложения в космическите изследвания.

  Ето кои са професиите, които занапред ще набират скорост и за които ще има търсене на кадри по негово мнение:

  1. Инженер на изкуствен интелект

  Изкуственият интелект ще навлиза във все по-голяма степен в живота ни и това със сигурност ще се отрази на търсенето на определени кадри, които да се занимават с неговото създаване. „Това са IT инженери, които ще разработват автономни самоуправляващи се автомобили, технологии с гласово управление, „умни“ уреди, роботи, „умни“ домове и т.н.. С две думи – тези специалисти ще създават заобикаляща човека среда, която ще се управлява само с гласови команди и ще е в много по-голяма степен автономна от сегашната“, споделя Виктор Андонов. 

  2. Телехирург

  Може би звучи като научна фантастика, но в бъдеще ще бъде възможно провеждането на хирургична операция дистанционно през интернет. Вече безкръвната операция е напреднала сериозно, но все повече ще навлизат хирурзите-роботи, които ще бъдат управлявани дистанционно от много добри лекари, които няма да присъстват физически в операционната, коментира изпълнителният директор на DataArt и допълва: „Хирурзите на бъдещето вероятно ще разполагат с високотехнологични камери и очила, с помощта на които ще имат прецизен контрол. Разбира се, скоростта на навлизането на подобен тип нововъведения ще е силно зависима от тяхната цена, тъй като малко болници ще могат да си ги позволят. От друга страна, това ще доведе до изключително големи ползи за пациентите, тъй като вече ще бъде възможно добри хирурзи да реагират при спешен случай, само след броени секунди и то при операцията на пациент, намиращ се на другия край на света“.

  3. Архитект на дигитално съдържание

  Макар и да наблюдаваме залязване на печатните медии, които все по-често биват изместени от дигиталните им алтернативи, професията „журналист“ няма да загуби смисъл и стойност, но няма да е във видa, в който я познаваме, смята Виктор Андонов. „Журналистиката с тефтер, химикал и диктофон ще премине на друго ниво. Все по-голяма роля ще имат т.нар. архитекти на дигитално съдържание, които да съумяват да съчетават технологични умения и умения за писане, а това е рядка комбинация. Този тип професионалисти ще трябва да могат да изградят текст за дигитална среда така, че да е едновременно интересен, оптимизиран, визуално подходящ за онлайн четене, интерактивен  и т.н. Компаниите все повече ще инвестират в такъв тип специалисти, тъй като доброто индексиране в търсачки и промотирането чрез подходящ и интересен контент, ще бъде ключово“. 

  4. Експерт по слънчевите технологии

  Прогнозите са, че до 15-20 години слънчеви панели ще се използват масово в целия свят, така че тази професия ще стане популярна в съвсем обозримо бъдеще. Светът ще търси алтернативни източници на енергия с цел по-ниски разходи и по-екологични методи. Тези специалисти ще съчетават познания не само по техническите специфики на тези системи, но и по архитектура, обзавеждане, екология и т.н. Те ще съумяват да проектират автономни екосистеми, които да се превърнат в част от ежедневието на хората. 

  5. Геймификатор 

  Вече сме свидетели на силното навлизане на геймификацията, която използва игрови платформи за целите на образованието и професионалната реализация. „Моят опит показва, че този тип технологии са с огромен потенциал и тепърва ще допринесат за създаването на нови професии. Преди около година ние от DataArt създадохме платформа, базирана на геймификацията, наречена Skillotron. Това е начин да отсяваме по-добрите програмисти и да откриваме нови кадри, като в същото време платформата дава възможност на участниците да учат нови неща, да тестват своите умения, да се забавляват и дори да се съревновават помежду си“, коментира Виктор Андонов. Според него ще се създават все повече подобни проекти и това ще се превърне в причина за обособяването на отделна професия. „Геймификаторите ще направят възможно ученето с помощта на игра, адаптирането на учебния материал за по-лесното му усвояване и дори изучаването на сложни науки.  С помощта на игри ще може бързо и качествено да се обучават специалисти в почти всички сфери“, допълва той.

  Професии, които са застрашени от изчезване

  „За жалост на мнозина, наистина има професии, които са застрашени от изчезване и в даден момент трудовият пазар ще ги изтласка – така, както мобилните телефони изместиха стационарните, както компютърът зае мястото на пишещата машина и т.н.“, смята Андонов. Според него, това ще включва всички професии, които са свързани с повтаряща се механична дейност, с излишна бюрокрация и с остарели технологии като например:

  Шивачи и работници на ишлеме

  Таксиметрови шофьори и професионални шофьори

  Туристически агенти

  Строители – 3D принтирането ще замени голяма част от тези дейности

  Пощальони

  Застрахователни агенти

  Вестникари

  Библиотекари, архивисти

   „В по-далечно бъдеще според мен е възможно дори фармацевтите да бъдат изместени от онлайн магазини и всичко да се дигитализира – изписването на лекарство и поръчването му онлайн с по-стриктни мерки за закупуване, например – чрез блокчейн технология. Брокерите на недвижими имоти също са застрашени, тъй като търсенето и предлагането на жилища, покупката и продажбата на имот ще стане много по-опростено и с по-големи възможности за интелигентни контракти без намесата на посредник“, прогнозира изпълнителният директор на DataArt. 

  Вижте още:

  Любимият въпрос на интервю за работа на Любомира Атанасова, DataArt България

  Как протича интервю за работа в DataArt България?

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на DataArt Europe Ltd в JOBS.bg тук

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Държавата пое нов дълг за още 200 млн. лева
  Заемът е под формата на 3-годишни държавни ценни книжа
  преди 14 часа
  Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида
  Първият полярен астрономически проект на България ще се осъществи през 2024-2025
  преди 16 часа
  Анализ: Над 20% спад в броя на предлаганите имоти за продажба у нас
  Продавачите отлагат решението за продажба, въпреки високите цени в момента, отчитат от АДРЕС Недвижими имоти
  преди 16 часа
  Проучване: Китай е 1-ви в света по използване на GenAI
  Банковото и застрахователното дело са водещи по отношение на включването на GenAI в ежедневните бизнес операции
  преди 19 часа
  Вдигат двойно туристическия данък в София
  Близо 10% увеличение в броя на туристите, отчита столицата
  преди 20 часа
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители