петък, 03 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5535 прочитания

    Първият научно-технологичен парк у нас бе официално открит

    T+IN е мястото, където бизнесът и науката ще имат възможността да работят заедно за създаването на иновативни компании
    11 декември 2015, 13:48 a+ a- a

    Евродепутатът Ева Паунова и изпълнителният директор на София Тех парк Елица Панайотова

    София Тех парк (technology+innovation – T+IN) бе официално открит с пресконференция, в която участие взеха Елица Панайотова, изпълнителен директор на София Тех парк, както и представители на компаниите, които ще участват в парка със свои съоръжения. Технологичният парк е съвместен проект между българската държава и Европейския съюз (ЕС), който има за цел да осигури палитра от услуги и удобства – зали за срещи, работа и събития на открито, тестване на прототипи, представяне на нови технологии и изобретения.

    Проектът е почти изцяло финансиран по ОП „Развитие конкурентоспособността на българската икономика“ в периода 2007-2013, като предоставената безвъзмездна помощ е близо 83,5 млн. лв. В следващия програмен период се очаква бъдат инвестирани още над 52,1 млн. лв. по ОП „Иновации и конкурентоспособност“.

    Сред най-любопитните проекти е планът за стартирането на т. нар. лаборатория – инициатива, между Hewlett-Packard – България и Националния център за суперкомпютърни приложения и Института по Информационно-комуникационни технологии при БАН. „Тази лаборатория ще бъде уникална, не само за България, но и в световен мащаб“, разкри Ираван Хира, генерален директор на HP у нас. Проектът представлява суперкомпютър с паралелни системи, в който една задача се понася от няколко отдела успоредно, обясни още той.

    Друг любопитен проект е този между българската компания „Провиотик“, произвеждаща хранителни добавки от растителни екстракти с изключителен пробив на световните пазари, и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. „Обединението, което научно-технологичният парк ще постигне под своя покрив, ще осигури на нас, компаниите, една изключителна възможност да намерим всички тези хора тук, да се свързваме с целия български научен потенциал по-лесно. Именно тук решихме да изнесем и нашите изследвания с патогенни бактерии, когато установихме колко високооборудвани ще бъдат Лабораториите в комплекса“, разказа Кирил Петков от „Провиотик“.

    Инкубаторът в рамките на T+IN, който ще заработи в най-скоро време, е уникално съоръжение не само за България, но и за Балканския полуостров, уточниха от парка. Той цели да се превърне в мястото, което да обедини желаещите да стартират бизнес с необходимите експерти, които да им помогнат за превръщането на идеята в успешна услуга или продукт. Трите най-мащабни акселераторски фонда, опериращи в България, Eleven, Launchub и NEVEQ, споделиха задоволството от този факт.

    „Приветстваме появата на научно-технологичния парк, защото вярваме, че това пространство може да се превърне в средището, в което всички участници от екосистемата – основателите на стартиращите компании, менторите, утвърдените технологични компании, университетите ще намерят своето място. В България има страхотен инженерен талант, но понякога ни липсва бизнес талантът, а Инкубаторът ще осъществява именно тази връзка“, сподели Любен Белов, управляващ съдружник в Launchub.

    И трите фонда се обединиха около идеята, че виждат в технологичния парк естествено развитие, резултат от узряването на бизнес екосистемата у нас и мястото, в което всички нейни части ще се слеят и ще могат да работят още по-ефективно заедно.

    Три групи лаборатории ще намерят място в рамките на лабораторния комплекс – 3D прототипиране, 3D виртуална реалност; IT-базирана инфраструктура, киберсигурност, високоизчислителна техника и био и фарма лаборатории.

    Сред любопитните проекти, които ще бъдат създадени на територията на парка е и т. нар. Кулинарен център. Той ще бъде осъществен съвместно с българската компания Red Devil Catering. Целта е да подобри взаимодействието между човек, храна и здраве и в същото време да приложи по-иновативен метод в стопанската инициатива в този сектор. „Ще поставим началото на един център за развойна дейност, в който да се случват и обучения, обхващащи целия спектър от професионални готвачи и хора, занимаващи се дълго време в тази област, до ентусиасти, студенти, ученици, любители, дори деца. Надяваме се да имаме възможност да го оборудваме и заедно с всички останали звена да създадем този център именно тук. За целта вече сме в контакт със Селскостопанската академия и Геномния център“, допълни Aлександър Ковачев, съсобственик в Red Devil Catering.

    Лентата на технологичния парк бепрерязана от премиера Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев, министъра на икономиката Божидар Лукарски, президента на Словакия Андрей Киска, еврокомисарят по въпросите на регионалната политика Корица Крецу, министър-председателят на Бавария Хорст Зеехофер
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 22 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 24 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 1 ден
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 1 ден
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19