събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6751 прочитания

    Харди Шмитц: Технологичният парк в София има потенциал за растеж

    Директорът на един от най-големите високотехнологични паркове в света пред Economy.bg
    16 декември 2015, 10:11 a+ a- a

    Харди Шмитц e главен изпълнителен директор на Wista-Мanagement. Той е и съуправляващ директор на Adlershof Projekt и Tegel Projekt – дъщерни компании на Wista-Мanagement. Wista-Мanagement е отговорна за придобиването, отдаването под наем, лизинга и продажбите на комуникация и маркетинг в Берлин Adlershof - един от 15-те най-големи високотехнологични паркове в целия свят и най-големият в Германия. Wista се концентрира върху основаването на компании, ускоряването на стартиращи предприятия, подкрепа и консултации на компании, съвместно разработване на проекти, участие в професионални сдружения. Само през 2014 в Adlershof са се установили 53 нови високотехнологични компании, разкрити са 650 нови работни места, а оборотът е отчел ръст от 5%.

    Харди Шмитц беше в София по повод откриването на първия научно-технологичен парк T+IN в България. Economy.bg разговаря с него за формулата на успеха за един технологичен парк и за потенциала на стартъп средата у нас.

    Каква е рецептата за успех на парка в Германия, какво можем да научим ние от него и за какъв тип фирми са подходящи подобни паркове?

    Г-н Шмитц, ръководите един от 15-те най-големи научни паркове в целия свят и най-големия в Германия. Каква е рецептата за успеха му?
    Има доста фактори, но най-важният за технологичен парк като Adlershof е инфраструктурата. Подобни паркове изискват много голяма инфраструктура. Нужни са също време и голяма автономия на мениджмънта, за да може паркът да генерира икономическа стойност. Често политиката няма търпение. В Берлин за наша радост имаме политици, които имат търпение.

    Какво можем да научим в София от вашия опит в Берлин?
    Доколкото успях да разгледам днес парка тук, вие се справяте много добре. Паркът се намира на сравнително централно място в града, има фокус – ИТ индустрията и биологията, опитва се възможно най-бързо да привлече наематели, за да може след това да генерира икономическа стойност, разчитайки на своята марка. По подобен начин подходихме и ние в Берлин. Ние привлякохме много фирми – както големи, така и по-малки. И много бързо стана ясно, че този парк постига особена продуктивност.

    За какъв тип фирми са атрактивни подобни паркове и защо?
    Има паркове, които се фокусират върху научни продукти – фирми, които произвеждат лазери, микросистеми, биотехнологични продукти, ваксини. Те имат голяма нужда от лаборатории. Нуждаят се от халета, специална инфраструктура. А тази специална инфраструктура изисква много средства. В повечето случаи няма кой да създаде такава инфраструктура за малките фирми. Затова тук се включва държавата.
    При технологичните парковете ситуацията е различна. ИТ парковете се нуждаят от продуктивна, модерна, хипи атмосфера, в която човек работи с удоволствие. Там хората имат нужда от кафе машина, широколентов интернет и добри компютри. Там инфраструктурата е друга. Тя е по-скоро вдъхновяваща, а не толкова техническа. Затова тенденцията е ИТ парковете да бъдат по-скоро готини места в центъра на града, където и хората прекарват с удоволствие времето си.

    За потенциала на парка в София и стартъп средата у нас

    Как виждате потенциала на първия научно-технологичен парк в България и на София като стартъп локация?
    От това, което видях днес тук, ми стана ясно, че много предвидливо този парк е стациониран в центъра на града и в близост до университети. Сега му предстои само да започне да генерира икономическа стойност. Често парковете, които са закътани в тясно пространство, не са успешни. Но паркът в София има потенциал за растеж. Той се намира в близост и до летището, което ще му придаде доста голяма притегателна сила и за международни организации. Затова считам, че този парк е предвидливо планиран и организиран.

    Кои са най-големите предизвикателства при изграждането на един технологичен парк?
    Голямо предизвикателство според мен днес е бързо да набереш скорост. С други думи възможно най-бързо да успееш да привлечеш големи фирми, за да може обществеността в София, въобще индустрията в България, но също и международната общност, да видят в парка тук един успешен проект. Хората навсякъде са привлечени от успешните проекти. Така се постига устрем, който след това вече трудно може да бъде удържан.
    Най-голямото предизвикателство сега е да не се загуби доверието, а да се продължи да се работи с пълна сила, за да може тази прекрасна инфраструктура да стане притегателен център за много компании.

    Какво прави Wista в Китай и допринесла ли е компанията при изграждането на парка в София?

    Wista е била консултант при изграждането на технологичен парк в Южен Китай. Какво е вашето ноухау, което приложихте там? Помагахте ли и при изграждането на парка в София?
    Ще започна с парка в София. Имахме няколко срещи с Елица Панайотова, в резултат на които тя ми сподели, че са й хрумнали няколко идеи. Имах привилегията да разведа и президента Плевнелиев из нашия парк Adlershof и да му обясня логиката му. Беше много вълнуващо.
    Това, което правим в Южен Китай, е нещо съвсем различно. Процесът е доста тежък, но има невероятна политическа воля зад проекта. В региона, за който се счита, че стои в сянката на по-големите градове, има група от 700 средни предприятия, които искат да изградят модерна среда. Ние помагаме при установяването на фирми, но също и при изграждането на концепция за една добра инфраструктура. Специална сфера на дейност за нас там е международният инкубатор, който трябва да помогне на средни предприятия от Германия да постигнат бърз и опростен старт на този доста непознат пазар.

    Как Берлин стана европейска стартъп столица?

    Берлин се счита за европейска столица на стартъпите. Кои са предпоставките за това? Подкрепят ли властите развитието на града в тази посока?
    Берлинското стартъп чудо наистина е чудо. Дълги години Берлин не се справяше добре, не отчиташе растеж, нямахме силна индустрия. Едва през последните 3-4 години постигаме един фантастичен растеж, който ни издигна до европейска столица на стартъпите. Не се знае обаче колко дълго ще продължи това.
    Как властите допринесоха за това? Според мен най-същественото влияние беше, че Берлин стана атрактивен град за креативните, мобилни софтуерни разработчици от цял свят. Хората искат да са в Берлин. Берлин е много либерален, има чудесен нощен живот, прекрасна култура. Берлин е един зелен град. Човек може спокойно да отглежда децата си там. Това беше основата.
    Приносът на властите като цяло за чудото днес да имаме стартъп обем, който е по-голям от този на Лондон, е относително малък. Но веднъж след като осъзнаха какъв потенциал има това, те вече се опитват да подкрепят по-нататъшните усилия за развитието на града в тази посока. И да предоставят възможности за финансирането на малки и по-големи стартъпи.

    Въпрос на средства или на талант са иновациите?

    Иновациите според Вас по-скоро въпрос на пари или на талант са?
    Според мен иновациите са въпрос на предприемачески талант. Вярвам, че човек, ако има предприемаческия талант, ще може да намери и финансиране. Преди мислехме, че никога няма пари за иновации. Днес в Берлин е различно. Много вълнуващи идеи за разработки се финансират дори в ранна фаза. Затова считаме, че всъщност най-оскъдният ресурс е предприемачът, който вижда шанс, изгражда екип и разработва нещо, с което иска да промени света.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 21 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство