събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7340 прочитания

    Какви придобивки предлага Електрохолд България?

    Повече за пакета от придобивки и различните инициативи, научете от Евгения Накова - Директор „Човешки ресурси“, и Лили Василева - Мениджър „Развитие на човешките ресурси“
    21 март 2024, 09:48 a+ a- a

    Лили Василева - Мениджър „Развитие на човешките ресурси“ (вляво), и Евгения Накова - Директор „Човешки ресурси“. Снимки: Личен архив

    В рубриката на Economy.bg „Придобивките в България“ компаниите разказват за пакета от придобивки, който предлагат, както и за различните инициативи, насочени към подобряване на благосъстоянието и качеството на живот на служителите.

    Какви придобивки предлага Електрохолд България, научете от Евгения Накова - Директор „Човешки ресурси“, и Лили Василева - Мениджър „Развитие на човешките ресурси“ в компанията.

    Евгения Накова се присъединява към екипа на групата ЧЕЗ в България през 2008 г. В момента заема позицията Директор „Човешки ресурси“ и отговаря за разработване на политики и стратегии по управление на човешки ресурси в най-голямото електроразпределително дружество в България, вкл. младежки инициативи и партньорства с образователни институции.

    Лили Василева е работила с едни от най-големите организации в България по различни проекти в областта на човешките ресурси. Експертизата ѝ е насочена към подготовка и провеждане на бизнес тренинги, индивидуални сесии за развитие на умения и компетенции, консултиране и бизнес медиация. В Електрохолд България отговаря за следването и надграждането на стратегията за развитие на човешките ресурси.

    Име: група Електрохолд
    Сектор: Енергетика
    Брой служители в България: 3300 +
    Офиси в България: територията на Западна България и Сливен, а през 2024 г. отваря центрове в Пловдив и Варна
    В групата Електрохолд влизат няколко дружества.
    •Електрохолд България EООД управлява и координира дейността на всички дружества на Електрохолд.
    •Електроразпределителни мрежи Запад EАД (ЕРМ Запад) стопанисва електроразпределителната мрежа в Западна България.
    Електрохолд Продажби ЕАД е компания за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец на електроенергия. •Електрохолд Трейд ЕАД е лицензиран търговец на електроенергия.
    Електрохолд ИКТ ЕАД, която осигурява комплексни услуги в областта на информационните и комуникационните технологии.
    Електрохолд ИПС ЕООД е компания, създадена през октомври 2022 г., за инженеринг, доставки и строителство.

    Какви социални придобивки включва пакетът, който предлага компанията?
    Евгения Накова: В компаниите от групата се водим от принципа, че сигурната и стабилна среда, която предоставяме на хората, е основен приоритет и доказателство за  грижата ни към тях. Пакетът от придобивки в Електрохолд включва вече наложените като стандарт допълнително здравно осигуряване с пакет с болнична и доболнична помощ, ваучери за храна. Нашата голяма цел е хората да идват на работа с желание, спокойни за бъдещето, затова им осигуряваме и допълнително доброволно пенсионно осигуряване, плащания за Великден, Коледа и лятна почивка, както и паричен стимул при раждане на дете в размер на 800 лв. или подпомагане при тежко заболяване. 

    Като компания с над 3300 служители, в която работят специалисти с различни професионални компетенции и бизнес сфери, различни възрасти и пол, ние се стремим непрекъснато да разширяваме портфолиото си от придобивки. Договаряме отстъпки за нашите служители с различни партньори – оптики, хотели, карти за гориво, зоомагазини. Съфинансираме карти за спорт към двете най-големи платформи, осигуряващи подобна услуга, както и годишен абонамент за платформата Уча.се. 

     Стремим се да развиваме потенциала на служителите в различните дружества. Непрекъснато надграждаме както професионалните, така и личните компетенции на хората, независимо дали става въпрос за технически обучения, или за обучения за меки умения. Насърчаваме и  подкрепяме онези от тях, които са решили да придобият бакалавърска, магистърска или докторска степен. Компанията поема част от семестриалните такси, като учащите получават подкрепа във всяко отношение, не само финансово. 

    Колко дни отпуск имат служителите във Вашата компания?
    Евгения Накова: В компаниите от групата Електрохолд спазваме стриктно Кодекса на труда, имаме и колективни трудови договори, които разширяват правата и възможностите за нашите служители. 

    Даваме допълнителни дни отпуск спрямо стажа им в сектор енергетика, осигуряваме и два  допълнителни дни годишно на майки с деца до 18-годишна възраст.

    Служителите в компаниите от голямото ни семейство разполагат с между 5 и 8 дни допълнителен отпуск спрямо позицията, която заемат. Имаме и ясно изграден компенсаторен модел за допълнителен отпуск за колегите, които работят в условията на ненормиран работен ден, без оглед дали това се е налагало или не. 

    Убедени сме, че нашите служители дълбоко оценяват това. Да работиш за компания, която е предвидима, в която всеки е равен, това е нещо, което в този динамичен свят на промени изгражда у хората лоялност и уважение.

    Имате ли политика за гъвкаво работно време?
    Евгения Накова: Да, имаме политика за гъвкаво начало и край на работното време за определени длъжности. Ние сме компания, която доставя услуга 24/7, 365 дни в годината. В този смисъл нашите клиенти искат да имат качествена услуга във всеки  момент и ние им гарантираме сигурни доставки на ток. Гъвкавостта ни е видима в организирането, в подкрепата към нашите служители при обстоятелства в личния им свят. Когато се налага, заставаме плътно до колегите и те разполагат със свободата да се погрижат за себе си и близките си. 

    Как се подпомага балансът работа – личен живот?
    Лили Василева: „Електрохолд“ и нашият екип от дирекция „Човешки ресурси“ се стреми да подсигурява преживявания за служителите, които да сплотяват, да провокират усмивки, да въвличат и техните семейства. За нас децата са изключителна ценност, затова организираме различни инициативи за тях и празненства по повод големите празници. За 1 юни нашият екип винаги намира начин да изненада и зарадва децата, да създаде общи споделени преживявания, които се помнят от колегите и семействата им. Работилниците, които организираме за 1 март, Великден и Коледа, се приемат изключително радушно и с много настроение. 

    Дружествата ни осигуряват преференциални условия за летни училища и лагери, в които децата да се забавляват и учат през ваканциите. Ползваме хотели и бази в планината и на морето, в които служителите ни заедно с любимите си хора да избягат от забързаното ежедневие и в същото време да ползват облекчени финансови условия, чувствайки се специални, че за тях има осигурени от работодателя локации от най-високо ниво. 

    Имате ли практика да давате бонуси?
    Евгения Накова: Имаме ясно дефинирана бонусна система, която се базира на количествени и качествени критерии, като се отчита личният принос на всеки колега. Имаме бонуси на всяко тримесечие, както и допълнителни бонуси и награди при изключителни заслуги в работния процес. Ценим труда и заслугите на колегите ни, тяхното старание и отлични резултати.  Това са хората, които дават времето, енергията и експертизата си и които работят неуморно, така че клиентите ни да получават качествена и стабилна услуга. 

    Какви са възможностите за обучение и професионално развитие, които предоставяте на Вашите служители?
    Лили Василева: Предоставяме широка палитра от професионални обучения – компютърни, езикови, технически, вкл. в нашия модерен Технически учебен център, където служителите могат да повишат своите професионални компетенции. Даваме им възможност и да  придобият изцяло нови знания. Фокусирани сме върху меките умения, знаейки колко са важни за създаването на сплотени екип и/или добър мениджмънт. Осигуряваме и сесии за индивидуално развитие на мениджърски и други компетенции. В тази област развиваме различни програми и се стремим да мотивираме и ангажираме хората. Работим в един от най-динамично развиващите се сектори, какъвто е енергетиката, и това ни задължава да сме запознати с всички новости. По тази причина колегите могат да посещават всякакви семинари, конференции и изложения /включително в чужбина/. За много от новите неща ангажираме чуждестранни лектори и обучители, работим и с външни консултанти и реално черпим ноу-хау, продукт на години опит.   

    Имаме вътрешна e-leаrning система, която позволява на всички колеги по всяко време да преминат допълнително обучение и да надградят знанията си.
    Относно професионалното израстване, всеки колега има възможност за ротация, както по хоризонтала, така и по вертикала в компаниите. Над 90 % от ръководния персонал са служители, преминали през различни нива в компанията. Не са малко и стажантите, които остават редовни служители и израстват в йерархията през следващите 3 – 5 години.  Имаме вътрешен портал, на който всички позиции биват публикувани, така че колегите да имат първи достъп до тях. Винаги даваме приоритет на вътрешните кандидати, независимо за коя позиция кандидатстват.  

    Годините, бизнесът, разрастването на компаниите са ни убедили в онази азбучна истина, че хората са най-ценният ресурс. Знаем, че всяка инвестиция в тях се връща многократно – понякога под формата на експертиза, понякога под формата на развити и надградени социални компетенции и винаги под формата на доверие и мотивация. 

    Организирате ли тиймбилдинги за Вашите служители?
    Лили Василева: Да отпразнуваме успехите си, да представим стратегията и новите предизвикателства или просто да излезем от рутината на ежедневието, са само част от поводите да организираме тиймбилдинг програми. 

    Вярваме, че това е формат, който е неотменна част от живота в компаниите и се стремим да предлагаме различни варианти на база нуждите на екипите. 

    Участвате ли в различни обществени и корпоративни социални инициативи?
    Лили Василева: Ще изброим няколко посоки на въздействие, но с уговорката, че не сме изчерпателни, защото всяка компания от голямото ни семейство е изключително активна.

    Електрохолд е сред първите работодатели, подкрепили дуалната форма на обучение в България, с което създаваме реална работна среда, в която бъдещите специалисти в електроенергетиката да придобият знания и умения още докато учат. Реновираме и оборудваме кабинети по електротехника в професионалните гимназии в Западна България, където се изучават специалности от областта на електроенергетиката. 

    Всяка година организираме благотворителни базари, а средствата събрани от тях даряваме за различни каузи. Към настоящия момент подкрепяме финансово и чрез различни инициативи „Фондация България“, „Фонд за нашите деца“, „Светът на Мария“, „Надежда и домове за децата – клон България“ и др. Вярваме в максимата, че от всеки от нас зависи по-доброто бъдеще за децата и обществото ни. 

    Постоянно се реновират и изрисуват улични разпределителни касети с цел подобряване на градската среда и превръщането на улиците в арт галерии на открито. Изрисуването на електрическите съоръжения, освен че прави улиците по-цветни и красиви, също така възпитава отговорно отношение към елементите от градската среда от страна на жителите и гостите на градовете.

    Работим и за опазване на биологичното разнообразие. ЕРМ Запад има ангажимент да обезопаси общо 6600 електрически стълба, да постави 4900 маркиращи устройства (дивертори) и да монтира 900 платформи за щъркелови гнезда в рамките на двата проекта, които изпълнява по програма LIFE на ЕС  съвместно с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

    Компанията работи по два проекта – „Живот за птиците“ и „Безопасен полет за птиците на Дунав“. До момента по тях са обезопасени общо 4700 стълба, поставени са 3000 дивертора и са монтирани близо 940 щъркелови платформи на територията на Западна България.

    Какви други допълнителни придобивки и социални инициативи предлага Вашата компания, за да подобри качеството на живот на служителите?
    Евгения Накова: Една от най-значимите и мащабни инициативи, която организираме ежегодно, е нашата спартакиада. Освен най-голямото ни спортно мероприятие, насочено към постигане на баланс между работа и здравословен начин на живот, тя се превърна и в значима инициатива за подобряване на екипното взаимодействие, ангажиране и споделяне на два основни корпоративни принципа – сътрудничество и безопасност. Събитието е голямо, като всяка година събира над 200 колеги – както изявени спортисти, така и ентусиасти. В рамките на няколко дни организираме турнири по футбол, волейбол, баскетбол, крос, тенис на корт и на маса, плуване, теглене на въже. Даваме възможност участниците сами да организират отборите, в които да се състезават. Осигуряваме подходящи терени за всеки от спортовете, както и съдии, които  гарантират феърплей. През 2024 година за първи път организираме и зимна спартакиада, която е естествено продължение на  дългосрочния ангажимент за грижа за служителите, здравословния им начин на живот и още един от инструментите за укрепване на екипния дух в групата. Зимните спортове, които обхващаме, са ски алпийски дисциплини, сноуборд – гигантски слалом, ски рали за мъже и жени, бърза шейна и снежна щафета. И за двете събития осигуряваме цялата необходима екипировка, като от участниците се очаква да дойдат, да се забавляват заедно и да поддържат тази традиция жива и очаквана всеки следващ път.

     
     
     
     
     
    Вижте още от рубриката ПРИДОБИВКИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    Какви придобивки предлага Coherent Solutions?
    Какви придобивки предлага VSG Bulgaria?
    Какви придобивки предлага SiteGround?
    Какви придобивки предлага Proxiad SEE?
    Какви придобивки предлага BILLA България?

    Какви придобивки предлага Anthill?

    Какви придобивки предлага All Channels Communication Group?
    Какви придобивки предлага Amusnet? Какви придобивки предлага Anakatech?
    Какви придобивки предлага Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт?
    Какви придобивки предлага Фантастико Груп?
    Какви придобивки предлага StorPool?
    Какви придобивки предлага Blankfactor?
     
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 18 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 19 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 19 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 21 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години