събота, 03 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  970 прочитания

  Нобелова награда за икономика за изследвания на банките и финансовите кризи

  Тазгодишните лауреати са Бен Бернанке, Дъглас Даймънд и Филип Дибвиг
  10 октомври 2022, 15:37 a+ a- a

  Илюстрация: Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

  Кралската шведска академия на науките реши да присъди наградата Sveriges Riksbank за икономически науки за 2022 г. в памет на Алфред Нобел на Бен С. Бернанке, Дъглас У. Даймънд и Филип Х. Дибвиг „за изследвания върху банките и финансовите кризи“.

  Тазгодишните лауреати по икономически науки, Бен Бернанке, Дъглас Даймънд и Филип Дибвиг, значително подобриха нашето разбиране за ролята на банките в икономиката, особено по време на финансови кризи. Важно откритие в тяхното изследване е защо избягването на банкови колапси е жизненоважно.

  Съвременните банкови изследвания изясняват защо имаме банки, как да ги направим по-малко уязвими при кризи и как банковите фалити изострят финансовите кризи. Основите на това изследване са положени от Бен Бернанке, Дъглас Даймънд и Филип Дибвиг в началото на 80-те години. Техните анализи са от голямо практическо значение за регулирането на финансовите пазари и справянето с финансови кризи.

  За да функционира икономиката, спестяванията трябва да бъдат насочени към инвестиции. Тук обаче има конфликт: спестителите искат незабавен достъп до парите си в случай на неочаквани разходи, докато фирмите и собствениците на жилища трябва да знаят, че няма да бъдат принудени да изплатят заемите си преждевременно. В своята теория Даймънд и Дибвиг показват как банките предлагат оптимално решение на този проблем. Като действат като посредници, които приемат депозити от много спестители, банките могат да позволят на вложителите да имат достъп до парите си, когато желаят, като същевременно предлагат дългосрочни заеми на кредитополучателите.

  Техният анализ обаче показва и как комбинацията от тези две дейности прави банките уязвими на слухове за предстоящия им колапс. Ако голям брой спестители едновременно изтичат до банката, за да изтеглят парите си, слухът може да се превърне в самоизпълняващо се пророчество – възниква бягство от банката и банката фалира. Тази опасна динамика може да бъде предотвратена, като правителството осигури застраховка на депозитите и действа като кредитор от последна инстанция на банките.

  Даймънд демонстрира как банките изпълняват друга важна за обществото функция. Като посредници между много спестители и кредитополучатели, банките са по-подходящи за оценка на кредитоспособността на кредитополучателите и гарантиране, че заемите се използват за добри инвестиции.

  Бен Бернанке анализира Голямата депресия от 30-те години на миналия век, най-тежката икономическа криза в съвременната история. Наред с други неща, той показа как банковите бягства са били решаващ фактор в кризата, която става толкова дълбока и продължителна. Когато банките се сриват, е изгубена ценна информация за кредитополучателите и не е възможно тя да бъде възстановена бързо. Способността на обществото да насочва спестяванията към продуктивни инвестиции е значително намалена.

  „Прозренията на лауреатите подобриха способността ни да избягваме както сериозни кризи, така и скъпи спасителни програми“, казва Торе Елингсен, председател на комисията за наградата за икономически науки.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Близо 1000 са вече работещите в Центъра за споделени услуги на KBC във Варна
  Част от служителите са се завърнали от чужбина, за да работят във Варна
  преди 1 ден
  Работните места в САЩ продължават да се увеличават
  Пазарът на труда в страната показва силна устойчивост
  преди 1 ден
  Япония с предупреждение към OpenAI
  Органът за защита на поверителността в страната предупреди компанията да не събира данни без разрешението на потребителите
  преди 1 ден
  САЩ глоби Amazon $30 млн. за нарушаване на поверителността
  Служители на Amazon Ring и стотици изпълнители са имали пълен достъп до личните видеоклипове на клиентите, включително деца, години наред
  преди 1 ден
  Американският Сенат прие Закона за ограничаване на дълга
  Предстои президентът Байдън да подпише документа, за да влезе в сила