четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1149 прочитания

    Две организации и правозащитник получиха Нобеловата награда за мир

    Тя бе връчена на правозащитника Алес Бяляцки от Беларус, руската правозащитна организация „Мемориал“ и украинската правозащитна организация Център за граждански свободи
    07 октомври 2022, 13:19 a+ a- a

    Илюстрация: Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

    Норвежкият Нобелов комитет реши да присъди Нобеловата награда за мир за 2022 г. на правозащитника Алес Бяляцки от Беларус, руската правозащитна организация „Мемориал“ и украинската правозащитна организация Център за граждански свободи.

    Лауреатите на Нобелова награда за мир представляват гражданското общество в родните си страни. Те в продължение на много години насърчават правото да се критикува властта и защитават основните права на гражданите. Те са положили изключителни усилия да документират военни престъпления, нарушения на правата на човека и злоупотреба с власт. Заедно те демонстрират значението на гражданското общество за мира и демокрацията.

    Алес Бяляцки е един от инициаторите на движението за демокрация, което се появява в Беларус в средата на 80-те години. Той е посветил живота си на насърчаването на демокрацията и мирното развитие в родната си страна. Освен всичко друго, той основава организацията „Вясна“ (Пролет) през 1996 г. в отговор на противоречивите конституционни поправки, които дадоха на президента диктаторски правомощия и които предизвикаха широко разпространени демонстрации. „Вясна“ оказва подкрепа на задържаните демонстранти и техните семейства. През следващите години „Вясна“ се превръща в широкообхватна правозащитна организация, която документира и протестира срещу използването на изтезания от властите срещу политически затворници.

    Правителствените власти многократно са се опитвали да накарат Алес Бяляцки да млъкне. Той е в затвора от 2011 до 2014 г. След мащабни демонстрации срещу режима през 2020 г. той отново е арестуван. Той все още е задържан без съдебен процес. Въпреки огромните лични трудности, г-н Бяляцки не отстъпва и сантиметър в борбата си за правата на човека и демокрацията в Беларус.

    Правозащитната организация „Мемориал“ е създадена през 1987 г. от правозащитници в бившия Съветски съюз, които искат да гарантират, че жертвите на потисничеството на комунистическия режим никога няма да бъдат забравени. Носителят на Нобелова награда за мир Андрей Сахаров и правозащитникът Светлана Ганушкина са сред основателите. „Мемориал“ се основава на идеята, че изправянето срещу минали престъпления е от съществено значение за предотвратяването на нови.

    След разпадането на Съветския съюз „Мемориал“ се превръща в най-голямата правозащитна организация в Русия. В допълнение към създаването на център за документи за жертвите на сталинската епоха, „Мемориал“ събир и систематизира информация за политическото потисничество и нарушенията на човешките права в Русия. Организацията става най-авторитетният източник на информация за политическите затворници в руските затвори. Също така тя стои в челните редици на усилията за борба с милитаризма и насърчаване на човешките права и управление, основано на върховенството на закона.

    Когато гражданското общество трябва да даде път на автокрацията и диктатурата, мирът често е следващата жертва. По време на чеченските войни Мемориал събира и проверява информация за злоупотреби и военни престъпления, извършени срещу цивилното население от руски и проруски сили. През 2009 г. ръководителят на клона на „Мемориал“ в Чечения Наталия Естемирова е убита заради тази работа.

    Активистите на гражданското общество в Русия са били обект на заплахи, лишаване от свобода, изчезвания и убийства в продължение на много години. Като част от правителствения тормоз над „Мемориал“, организацията е заклеймена в началото като „чуждестранен агент“. През декември 2021 г. властите решават „Мемориал“ да бъде принудително ликвидиран и центърът за документи да бъде затворен завинаги. Затварянето влиза в сила през следващите месеци, но хората зад „Мемориал“ отказват да бъдат затворени. В коментар за принудителното разпускане председателят Ян Рачински заявява: „Никой не планира да се откаже“.

    Центърът за граждански свободи е основан в Киев през 2007 г. с цел напредък в правата на човека и демокрацията в Украйна. Центърът заема позиция за укрепване на украинското гражданско общество и оказване на натиск върху властите да превърнат Украйна в пълноправна демокрация. За да развие Украйна в правова държава, Центърът за граждански свободи активно се застъпва за присъединяването на Украйна към Международния наказателен съд.

    След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Центърът за граждански свободи се ангажира с усилия за идентифициране и документиране на руски военни престъпления срещу украинското цивилно население. В сътрудничество с международни партньори центърът играе пионерска роля с оглед на търсенето на отговорност на виновните за престъпленията.

    С присъждането на Нобеловата награда за мир за 2022 г. на Алес Бяляцки, „Мемориал“ и Центъра за граждански свободи, Норвежкият Нобелов комитет иска да отличи трима изключителни защитници на правата на човека, демокрацията и мирното съвместно съществуване в съседните страни Беларус, Русия и Украйна. Чрез последователните си усилия в полза на хуманистичните ценности, антимилитаризма и принципите на закона, тазгодишните лауреати съживяват и почитат визията на Алфред Нобел за мир и братство между нациите – визия, която е най-необходима в света днес.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 минути
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 16 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 17 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 17 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 18 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 19 часа