понеделник, 06 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2427 прочитания

    Спад в броя на сделките с имоти у нас

    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate
    26 април 2024, 09:04 a+ a- a

    През изминалото тримесечие не се наблюдава спад в цените на жилищата, те задържат нивата си такива, каквито бяха и през последните тримесечия на изминалата година. Според данни на БНБ новоотпуснатите кредити продължават да нарастват, като през първите месеци на годината се регистрира ръст с над 40% на годишна база. Водещите брокери на Arco Real Estate споделят, че сделките стават сравнително бързо, клиентите нямат нужда от прекалено дълго време за обмисляне преди да закупят даден имот. Преимущество имат сделките с ипотечно кредитиране, а голям процент от тях се реализират след отстъпка в цената при преговорите за покупка. Очакванията за 2024 са да бъде позитивна и сполучлива за пазара на недвижими имоти. Това сочи анализ на Arco Real Estate.

    През първото тримесечие на 2024 наблюдаваме спад в броя на сделките с имоти спрямо четвъртото тримесечие на 2023. В София са вписани 7298 сделки, за разлика от миналото тримесечие, когато в столицата са били вписани 10075 сделки. Във Варна са вписани 3170 спрямо 3860 за четвъртото тримесечие на 2023г. В Пловдив също отчитаме спад при вписаните сделки - 3365 за разлика от миналото тримесечие, когато те са били 4870. Спад се наблюдава и в Бургас, където са вписани 1668 сделки спрямо 2007 през предходното тримесечие на изминалата година. Общият брой на вписаните сделки с имоти за цялата страна през първото тримесечие на 2024г. е 43799 спрямо 62398 през четвъртото тримесечие на 2023г. Наблюдава се лек спад спрямо същия период на 2023 година, когато общият брой на вписаните сделки е бил 44461. Въпреки описаните спадове, първото тримесечие е най-силното в София за периода от 2008г. насам, когато са били вписани 8035 сделки. По предварителни данни на НСИ към 07.02.2024г. въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради за четвъртото тримесечие на 2023г за София (столица) са 267, за Пловдив – 230, Варна – 174, а за Бургас – 123. Въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради общо за страната са 1529, а новопостроените жилища в тях са 6350. Спрямо същия период на 2022г. сградите са с 57 по-малко или с 3,6%, а жилищата в тях се увеличават с 1101 или с 21%. От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през четвъртото тримесечие на 2023г. със стоманобетонна конструкция са 76,8%, с тухлена – 19,5%, с друга – 3,3%, с панелна – 0,4%. Най-голям е относителният дял на новопостроени къщи – 78,3%, следвани от жилищните кооперации 14,1%.

    Търсене
    Според данни на Arco Real Estate през първото тримесечие на 2024г. най-търсени са двустайните и тристайните апартаменти с цел за живеене. Първо място сред търсещите заемат тристайните жилища, следвани със съвсем малка разлика от двустайните. По-слаб остава интересът към многостайните и едностайните апартаменти. Търсят се завършени и обзаведени имоти. Не се наблюдават сериозни промени спрямо предходното тримесечие на годината, освен че се отчита лек спад при търсенето на парцели и къщи. Към момента търсенето продължава да има превес над предлагането.

    Средните цени на жилищата задържат нивата си и съществени промени спрямо предходното тримесечие не се наблюдават, като за двустаен апартамент са между 1700 - 1900 евро/кв.м., а за тристаен между 1600 – 1800 евро/кв.м. Тези стойности могат да варират в широк диапазон в зависимост от това в кой район се намира имотът и в какво състояние е. В центъра на Столицата цените започват от 1900 евро/кв.м., като средната цена за района на идеален център е около 2500-3000 евро/кв.м., отново в зависимост от точното местонахождение на имота и неговите характеристики. В квартали като Яворов, Изгрев и Лозенец средните цени достигат до 2300 – 2800 евро/кв.м., а в някои случаи дори и над 3000 евро/кв

    През първото тримесечие на годината най-търсени от купувачите отново са имотите в Южните райони на София и широкия център. Предпочитат се квартали като Лозенец, Витоша, Хладилника, Кръстова вада, Манастирски ливади, Овча купел. Други предпочитани райони от по-заможните купувачи са Симеоново, Драгалевци, Панчарево. От клиентите се търсят предимства като възможност за паркиране, близост до търговски вериги и детски и учебни заведения, както и до метростанции от градското метро.

    Предлагане
    През първите три месеца на 2024г. не се наблюдават значителни промени при предлаганите имоти. Най-предлагани отново са жилищата в строеж, поради множеството продължаващо строителство на нови сгради в столицата. Интересът към тези имоти отново се увеличава, след като в известни периоди имаше спад и недоверие към този сегмент.

    До голяма степен интересът се дължи и на ограниченото предлагане на готови жилища в София и останалите големи градове на страната. Има и завършени имоти, които се предлагат от дълго време, но се реализират по-трудно, поради факта, че са надценени. Предлагането на къщи в близост до София продължава да е ограничено, както и предлагането на офис и търговски площи.

    Най-активно е предлагането в районите Малинова долина, Кръстова вада, Витоша, Овча купел, поради активното строене на нови сгради в тези райони. Средните цени на предлаганите имоти са в широк диапазон между 1300 евро/кв.м. до около 2000 евро/кв.м., в зависимост от това на какъв етап е завършен имотът, къде точно се намира и какви са характеристиките му.

    Пловдив
    Първото тримесечие на новата година започва динамично за пазара на недвижими имоти и в Пловдив. Жилищата, които се търсят са предимно двустайни и тристайни апартаменти, намиращи се в ново оформилите се жилищни райони в града. Тези комплекси предлагат на купувачите както близост до центъра на града, така и пространство и спокойствие. И тук, както и в София, повечето сделки се случват с помощта на банково кредитиране. Според данни на агенцията не се отбелязва много висок ръст в търсенето, но не се регистрира и промяна или спад в цените на имотите. Отчита се спад при търсенето на парцели в сравнение с предходното тримесечие на годината, както и на къщи.

    Средните цени на имотите могат да варират от 1000 до около 1500-евро/кв.м. в зависимост от характеристиките на имота и неговото местоположение. Предпочитани райони в града са Кършияка, Христо Смирненски, Тракия. По данни на агенцията се наблюдава лек интерес при търсенето на търговски и офис площи.

    Основният дял при предлагането остава за апартаментите, като се предлагат предимно двустайни и тристайни жилища. Най-активно е предлагането в районите Беломорски със средна цена около 1050 евро/кв.м., Христо Смирненски и Южен, където имотите на шпакловка и замазка се предлагат на цени от 850-1200 евро/кв.м., и Център с цени в диапазона между 1500-2000 евро/кв.м

    Ваканционни имоти През първото тримесечие на новата година при пазара на ваканционни имоти не се наблюдават сериозни разлики спрямо изминалите месеци на 2023г. И тук търсенето надвишава предлагането. Имоти, които имат добри характеристики и приемлива цена бързо стават обект на сделка. Има и надценени имоти, които не привличат купувачите и се застояват на пазара. Предпочитани от клиентите са имоти с хубава локация и в близост до морския бряг.

    Средните цените на студиата се задържат около 1000 евро/кв.м., тези на двустайните апартаменти са около 1050 - 1100 евро/кв.м., а на тристайните – около 1200 евро/кв.м. Тези цени могат да варират спрямо местоположението, характеристиките и качеството на конкретния имот. В района на Северното Черноморие най-популярни за покупка са имоти в курортите Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена, к.к. Чайка, градовете Балчик и Каварна. Курортите по Централното Черноморие – Несебър, Свети Влас и Слънчев бряг си остават едни от най-предпочитаните за покупка на недвижим имот. В района на Южното Черноморие интересът към покупка на жилище е най-засилен в Созопол. Най-засилено е предлагането на студиата, като цените им са в диапазона 50 - 60 000 евро. Средната цена на двустайните апартаменти е около 70 000 евро. Други желани дестинации за покупка по Южното Черноморие са Лозенец и Царево.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19