неделя, 19 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    854 прочитания

    В Китай бе установен смъртен случай от птичи грип

    Става дума за рядък при хората щам, който няма способността да се предава от човек на човек
    13 април 2023, 08:51 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Жена в Китай стана първият човек, починал от вид птичи грип, който е рядък при хората, съобщи Световната здравна организация (СЗО), но изглежда щамът не се разпространява между хората. 56-годишната жена от южната провинция Гуандун е третият човек, за когото е известно, че е бил заразен с подтипа H3N8 на птичия грип, се казва в изявление на СЗО. Всички случаи са в Китай, като първите два са съобщени миналата година, припомня „Ройтерс“.

    Центърът за контрол и превенция на заболяванията в провинция Гуандун съобщи за третата инфекция в края на миналия месец, но не предостави подробности за смъртта на жената. Пациентката е имала множество хронични заболявания, като има данни и за контакт с живи домашни птици, съобщи СЗО.

    Спорадичните инфекции при хора с птичи грип са често срещани в Китай, където вирусите на птичия грип постоянно циркулират в огромни популации от домашни и диви птици.

    Пробите, взети от пазар, посетен от жената, преди да се разболее, са били положителни за грип A(H3), каза СЗО, което предполага, че това може да е източникът на инфекцията.

    Макар и рядък при хората, H3N8 е често срещан при птици, при които има много слаби или никакви признаци на заболяване. Той е способен да зарази и други бозайници. Няма други открити случаи сред близките контакти на заразената жена.

    „Въз основа на наличната информация изглежда, че този вирус няма способността да се разпространява лесно от човек на човек и следователно рискът от разпространението му сред хората на национално, регионално и международно ниво се счита за нисък“, отбелязва още СЗО в изявлението си.

    Мониторингът на всички вируси на птичия грип се счита за важен предвид способността им да се развиват и да причиняват пандемия.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 2 дни
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 2 дни
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 2 дни
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 2 дни
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари