петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1192 прочитания

    Първи случай на щама H3N8 на птичия грип при човек

    Той е установен в Китай, САЩ съобщиха за първи случай на птичи грип тип H5 в страната
    29 април 2022, 15:24 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Китай съобщи за първия случай на човек, болен от птичи грип от щама H3N8. Този щам е известен с това, че инфектира коне, кучета и тюлени. Според здравните власти рискът заболяването да започне да се предава от човек на човек е изключително нисък. 

    Птичият грип е инфлуенца, която се разпространява естествено в популациите на птици, особено на водните птици по света. Домашните птици също могат да се заразят, както и други видове птици и животни. Известно е, че H3N8 заразява коне, кучета и тюлени и е известен също като конски или кучешки грип. Той привлече внимание, когато американско проучване, публикувано през 2012 г., установи, че причинява фатална пневмония при повече от 160 тюлена по крайбрежието на САЩ, припомня Euronews.

    Щамовете H5N1 и H7N9 на птичия грип, открити съответно през 1997 и 2013 г., са били основната причина за случаи на птичи грип при хора, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ. Заболяването при хора от инфекции с птичи грип може да варира по тежест на симптомите, от асимптоматично до тежко заболяване, което е довело до смърт, отбелязва CDC.

    Министерството на здравеопазването на Китай съобщи във вторник (26 април), че 4-годишно момче е дало положителна проба за щама H3N8, след като е откарано в болница в началото на април с температура и без други симптоми. Семейството на момчето отглежда пилета в централна провинция Хенан в район, населен с диви патици. Момчето се е заразило директно от птиците, съобщиха от здравното министерство, като добавиха, че тестовете на хора, близки до пациента, не са показали „аномалии“. Според министерството случаят с момчето е резултат от „еднократно предаване между видовете“ и „рискът от широкомащабно предаване е нисък“. Въпреки това призова хората да стоят далеч от мъртви или болни птици и да се консултират с медицински специалисти в случай на треска или респираторни симптоми.

    Според Световната здравна организация (СЗО) птичият грип при хората се придобива предимно чрез директен контакт със заразени животни или замърсена среда. Вирусите не са придобили способността да се предават устойчиво сред хората.

    Щамът H3N8 обаче е свързан със световна грипна пандемия през 1889 г., известна като руски грип.

    В Китай огромните популации от домашни и диви птици от много видове осигуряват идеална среда за смесване и мутиране на птичи вируси. Някои спорадично заразяват хора, обикновено тези, които работят с домашни птици.

    СЗО заявява, че по-голямата част от случаите на инфекция с птичи грип при хора са свързани с директен или индиректен контакт със заразени живи или мъртви домашни птици и че контролирането на болестта при животинския източник е от решаващо значение за намаляване на риска за хората.

    Междувременно американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) обяви късно вчера (28 април), че мъж от Колорадо е дал положителна проба за вирус на птичи грип H5 - първата такава регистрирана инфекция в САЩ. CDC не разкри подтипа на вируса на невраминидаза - N частта от името на вируса на грип А. В момента страната преживява безпрецедентна епидемия на птичи грип H5N1 както при диви птици, така и в ята от домашни птици, отглеждани с търговска цел. Човекът е изпитвал само умора; сега е в изолация и се лекува с противовирусен грип озелтамивир.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 18 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 22 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 23 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 24 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам