събота, 04 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1961 прочитания

    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства

    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    25 април 2024, 10:19 a+ a- a

    снимка - ЕП

    Органът на Европейската комисия за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA), който работи с Белгийското председателство на Съвета на ЕС, постави началото на Алианса за критично важните лекарства в рамките на неформалното заседание на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси на министрите на здравеопазването като част от действията за изграждане на силен Европейски здравен съюз.

    Алиансът обединява националните органи, промишлеността, здравните организации, представителите на гражданското общество, Комисията и агенциите на ЕС и се стреми да формулира най-добрите мерки за справяне и избягване на недостига на лекарства от критично значение.

    Алиансът, обявен за първи път от Комисията през октомври 2023 г., е пряк отговор на призива на над 23 държави членки за по-голяма стратегическа автономност в сектора.

    Алиансът ще: работи за повишаване на сигурността на доставките; увеличаване на наличността на лекарства; намаляване на зависимостите на веригата на доставки в ЕС. Това в крайна сметка ще допринесе за по-издръжлива и устойчива фармацевтична промишленост в Европа и за по-сигурни доставки на лекарства за гражданите.

    "COVID-19 показа колко важно е европейското сътрудничество и солидарност за борбата със здравната криза. Отличен пример за това беше създаването на достъп до ваксини за всички европейски граждани. В същия дух един истински Европейски здравен съюз следва да гарантира наличието на критично важни лекарства за всички европейци. Алиансът за критично важните лекарства е нов промишлен стълб за нашия Европейски здравен съюз с тази амбиция. Обединяването на всички заинтересовани страни в един алианс е от решаващо значение. Не само за да се справи с недостига, така че всеки гражданин на ЕС да може да намери необходимите лекарства в собствената си страна, но и за да се намали зависимостта ни от основни лекарства от държави като Китай и Индия. Трябва да се свърши много работа. Време е да започнем да работим сега", коментираха от Белгийското председателство на ЕС.

    След открита покана за изразяване на интерес, стартирана на 16 януари 2024 г., Алиансът вече има около 250 регистрирани членове, включително правителствени агенции, дружества и организации.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19